Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 17:55 4 529 5

Изследване доказа коя е диетата, удължаваща най-много живота

  • диета-
  • средиземноморска диета-
  • риба-
  • полезно-
  • продължителност на живота

Тази диета помага за запазване на когнитивните функции, а също така действа положително на чревната флора

Изследване доказа коя е диетата, удължаваща най-много живота - 1
Снимка: Shutterstock

Международен екип от учени проведе ново проучване, чрез което успя да установи коя диета увеличава най-много продължителността на живота. Изследването е направено с помощта на над 600 доброволци, които са били на възраст между 65 и 79 години.

Хората, участвали в проучването, са подбрани от различни държави: Холандия, Франция, Италия, Великобритания и Полша, пише zdrave.to.

Резултатите от изследването сочат, че средиземноморската диета е най-ефективна срещу стареене. Учените са установили, че този начин на хранене ограничава физическата слабост и намаляването на когнитивната функция.

Средиземноморската диета има положителен ефект върху чревната микрофлора и намалява броя на бактериите, които причиняват сенилни промени.

Експериментът продължил 1 година. По време на него част от участниците консумирали ядки, бобови растения, плодове, зеленчуци, риба и зехтин - типичната средиземноморска диета.

Другата част от доброволците не променила начина си на хранене.

Оказало се, че първият тип хранене предотвратява загубата на бактериално разнообразие на чревната микрофлора, а също така увеличава броя на бактериите, свързани със "здравословното" стареене.

Учените отбелязват, че средиземноморската диета е богата на голямо количество витамини, минерали, а също така и фибри.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧИСТОТО МЕСО Е ВАЖНО

    6 0 Отговор
    Като добавиш и печено (НЕ пържено или панирано) МЕСЦЕ и става супер.

    Коментиран от #2

  • 2 Гришо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЧИСТОТО МЕСО Е ВАЖНО":

    А червеното вино/ домашно/ къде го забравяш.

    Коментиран от #3

  • 3 Потурко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гришо":

    И домашната ракийка към салатката не е за забравяне!
  • 4 Emo

    0 0 Отговор
    Сигорно и уапоните от Окинава спзват същата диета...интеесно дали с виждли зехтин на живо и червено вино саке от ориз....
  • 5 Мето

    1 0 Отговор
    Като зная колко много здравословно хранене се умряха, мога да кажа, че хората живеещи покрай средиземноморие живеят по - дълго защото нямат гадния стрес налагат от някои уж много развити страни, почиват си след обяд, хранят се редовно, събират се с приятели но не да галят и разграничат а да хапнат и пийнат нормално и не са само живи особняци.