25 Октомври, 2021 19:52 2 134 61

Болници са на ръба, преструктурират кардиологии в COVID отделения

  • болници-
  • на ръба-
  • преструктурират-
  • кардиологии-
  • ковид-
  • зони

Същевременно служителите им се бунтуват срещу тестването за сертификати

Болници са на ръба, преструктурират кардиологии в COVID отделения - 1
Снимка: Нова телевизия

Болници в София остават без кардиологични отделения заради преструктурирането им в COVID зони, съобщиха за Нова телевизия водещи кардиолози.

Междувременно и днес, тестването на медици и граждани пред лечебните заведения доведе до недоволство, а на различни места в страната служители дори не се явиха на работа, в знак на протест срещу задължителните сертификати за неваксинирани.

Ситуацията остава изключително тревожна. От една страна COVID отделенията все повече се запълват, което води до спешно преструктуриране на други. Така обаче, другите болни се лишават от помощ.

В същото време, медици и днес чакаха за тестове, за да успеят да отидат на работа. А от регионалната здравна каса тук в София и тази в Пловдив обявиха бунт, като много от служителите не отидоха на работа. А проверка на медията пред „Пирогов” показа - приблизително на всеки 10-и рутинен тест, по 1 излиза положителен.

Масово, спешно преструктуриране на отделения, повече места за COVID болни, но за сметка на всички останали. Така изглеждат днес ситуацията в болниците, а от здравното министерство признаха - системата е на предела.

„Капацитетът е близо до изчерпване. Има възможност, разкриват се нови, но това става за сметка на други заболявания”, обясни министър Стойчо Кацаров.

Проверка на NOVA показа, че на места цели отделния се закриват.

„Няколко софийски болници вече нямат кардиологични отделения, при положение, че 65 % от смъртността в България е сърдечно-съдова. Имаме болници със закрити кардиологични отделения, защото те вече са COVID отделения”, заяви проф. Иво Петров.

Въпреки пълните отделения, оказа се, служители в болници днес плащаха, за да стигнат до работното си място. Факт, който в комбинация с чакането не се хареса на всички.

Изискването за сертификат и в дирекциите на Здравната каса доведе до бунт сред служителите. Така, голяма част от тях днес не отидоха на работа. За да не спре работата обаче, от ръководството пренебрегнаха заповедта на здравното министерство.

„От 230 служители, само 138 са на работа. 44 са в нарушение пуснати, за да не спре работата на институцията. Част от звената, които са в нарушение – „Деловодството”, но там нямаме избор. Двама от звената – „Правен” и „Бюджетен”, нямаме нито един служител”, обясни Иванка Динева, директор на РНЗОК-София.

Отказа на много от служителите да се явят на работа е фактът, че е трябвало да си платят тестовете в цялата им стойност.

„Нямаме безплатни тестове”, обясни Иванка Динева.

Пред „Пирогов”, от така наречените безплатни тестове имаше – напълно безплатни за служителите на болницата и на цена от 10 лева за всички останали.

След запитване от наша страна, от „Пирогов” обявиха, че към 14:00 часа са направени 101 бързи теста – 15 от тях положително. Един от рутинните тестове на служител на болницата също се е оказал позитивен.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1121

    27 1 Отговор
    Фирма с един човек персонал е вносител на така наречените щадящи тестове. Вероятно вече се досещате, че производител е Китайска фирма. За да бъдат пуснати тези тестове на пазара е необходимо само едно уведомление до ИАЛ.

    Ама годни ли са или не са, безвредни ли са, опасни ли са, това за властите няма никакво значение! Важно е да върви алъш вериша!

    За да стане ясно ще дам нагледен пример. Преди време един харвардски хубавец, за да се откаже от чуждото си гражданство, заяви, че е необходимо да завери волеизявлението си от нотариус. Това нотариално заверено волеизявление бе достатъчно харвардския хубавец да стане министър и да развие идеята си за тестване на цялото население!

    Цената на така наречените щадящи тестове струва стотинки, но същите се продават по 300 лева за 20 бройки.

    Коментиран от #16

  • 2 1121

    20 0 Отговор
    ИАЛ не е издала разрешения за тестовете за К-19, които се ползват в България с мотив, че на тях е поставена маркировка „СЕ“ и се позовава на чл.15 от Закона за медицинските изделия.

    Друг е въпроса, че член 15 от същия закон няма нищо общо с издаването на разрешение. Наша проверка в лабораториите и аптеките показа, че бързите антигенни тестове масово са произведени в Китай. Тоест страна извън Европейския съюз. Цената на едро според наши източници на тези тестове е около 50-70 стотинки, а в аптечната мрежа на дребно ги открихме за 8-10 лева.

    Какво е качеството на тези тестове и какви печалби се реализират от техните продажби оставям на вашата преценка.

    Коментиран от #13

  • 3 русенец

    24 0 Отговор
    Доктор Енчев дали е разкрил ковид отделение?
  • 4 ЕВАЛАТА НА ФАТМАКА

    15 22 Отговор
    СЪСИПА ТОТАЛНО ДЪРЖАВАТА!
    ОЧАКВА ГО ..НАРОДЕН СЪД И ПУБЛИЧНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИСЪДАТА ,..ЗА РАДОСТ НА ЦЯЛ НАРОД
  • 5 Фаро

    41 3 Отговор
    Спрете се бе мафиоти,ще унищожите държавата заради един фалшив тест за ковид.Тоя народ пощуре от страх и само някой да кихне и го слагат на легло

    Коментиран от #60

  • 6 BOBO

    22 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА ИЗТОЧИМ ВИНОТО И ЗДРАВНАТА КАСА
  • 7 Гробаря

    3 4 Отговор
    Супер. Работа ще има за мене от сърце.
  • 8 Я калинките

    4 3 Отговор
    антсджии да вървят да се ваксинират! Откъде накъде тези мързеливци даже няма да се принудят да се ваксинират, ами ще искат безплатни тестове! Откъде накъде нали нямат удръжки към заплатите от Дянково време.
  • 9 Айти

    12 5 Отговор
    Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Не плащам за топлото,щото къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на магазин, защото има био оранжерии. 0% са ваксаните тук,няма маски,няма сертификати,няма ковид. Това е паралелна държава!
  • 10 Майна

    18 4 Отговор
    Тези ,които се подложат на БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ, жална им е майка...,,ЛЕКУВАТ,, СЕ С НАЗНАЧЕНИ ОТ ФАШИСТКАТА СЗО ,,ЧАСТНА,, ОРГАНИЗАЦИЯ И ОНЕВИНЕНИ ОТ ТОВА ЛЕКАРИТЕ ,КОИТО ЗАБРАВИХА КЛЕТВАТА СИ ГИ ИЗПИСВАТ...
    ЛЕКУВАЙТЕ СЕ ИЗВЪНБОЛНИЧНО СЪС МЕДИКАМЕНТИ ИЗПИСАНИ ОТ ПРОВЕРЕНИ МЕДИЦИ
  • 11 сега

    8 2 Отговор
    Боко умира от кеф !!
  • 12 Хотелиер

    16 6 Отговор
    Да настаняват болните в мутрохотелите. Те са виновни за тази ситуация. Лятото Кацаров що дрема?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грульо

    15 4 Отговор
    Бойкот на противонародните мерки, братя медици! :D
  • 15 Болница

    24 1 Отговор
    Влезна ли в наша болница, вероятността да ме изкарат с краката напред е 98%.

    Коментиран от #37

  • 16 мюмюн

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "1121":

    Пиши на македонски нищо не ти се разбира

    Коментиран от #20

  • 17 Трънка

    11 0 Отговор
    Ох миличките, 30 години все преструктурират нещо, а накрая си оставаме с голо достоинство в уста
  • 18 Имунолог

    6 11 Отговор
    Ами да се ваксинират! Личният пример е от съществено значение! Другото е приказки! Що за лекари са това?
  • 19 ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ НА.. МУН'ЧО ФАТ'МАКА

    6 4 Отговор
    ХОТЛЕРА, ЕСЕМЕСА , ДС- ДОНОСНОЦИТЕ , ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ И Г-ЕЙ-ДРУЖИНКАТА ОТ КАНАДА,..КОГА???
    МУНЧО- ТОВА СИ...ТИ
  • 20 Полковник РУМНО

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "мюмюн":

    Объркал си форумът. Така нареченият македонски език е измислица на Коминтерна, Сталин и Тито.
  • 21 Майна

    23 3 Отговор
    Онзи ,КАЦАРОВ във изявлението си на 25.10 , на въпроса дали е ВАКСАН ,отговаря, че не защото бил преболедували и имал имунитет...КАК СИ ОБЯСНЯВАТЕ ТОВА МУ ИЗКАЗВАНЕ СЪС ЗАПОВЕДТА МУ? ОЩЕ НАИВНИЦИ ИМА ЛИ?
  • 22 Walkirie

    9 3 Отговор
    Хвърляйте оставки,некадърници!!!
  • 23 Walkirie

    7 0 Отговор
    Имунолог,изчезвай платен троле.
  • 24 Интензивното

    12 0 Отговор
    В тая истерия и бъркотия няма нищо медицинско това е хаоса на идиотите
  • 25 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    18 2 Отговор
    и после всички умрели от сърце ги пишете ковид!
  • 26 65%са с кардиологични проблеми

    12 0 Отговор
    Така пише.Ако добавим по малко от другите болести за ковидапочти не остава процент.
  • 27 напалмов дъжд вали

    1 1 Отговор
    русофил уври !!!
  • 28 източна румелия

    11 2 Отговор
    Защо болниците се задъхват? За толкова години демонокрация колко болници се закриха в малките населени места ?
  • 29 Саде...минавам ама само да напомня...

    11 3 Отговор
    ТИКВАТА миналата година затвори изцяло държавата! Сложи КПП на изходите на градовете, затвори пaркове, заведения, зали , дори ни накара да носим и маски на открито. Ученици и студенти преминаха изцяло онлайн. Тресна хиляди глоби по 3 хиляди лева за разходки в парковете. От март когато затвори държавата до август не даде нищо дори на пенсионерите с мотив " няма мазнинка", чак когато почнаха протестите тиквата от немай къде отпусна по 50 лева , а сега са по 120 . И ПАК бяхме на първо място по смъртност в Европа. Тоава умираха на стълбите пред болниците.

    Коментиран от #31, #34

  • 30 Iviviv

    7 1 Отговор
    Аре да почнеме да лекуваме плевмонията. Както беше преди короната. Всички починали са с двустранна или бактериялна бронхо пневмония.
  • 31 Помним помним..Нищо не е забравено

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Саде...минавам ама само да напомня...":

    Да всички помним. На 12 март в четвъртък съвсем без предупреждение Тиквун излезе и каза - От утре петък 13-ти налагам пълен локдаун. Затварят се всички учреждения, заведения,нощни клубове, дискотеки, паркове. Без никакви подпомагане , без нищо. Обяви че дава на всеки полицай в битката с КОВИД по 1000 лева защото са на първа линия , тръгнаха по градинки , паркове и глоби по 3 бона. Тиквун каза -" Няма да раздам по 350 долара на калпак както в Албания, няма мазнинка, има 60 милиарда влогове в банките , това са бели пари за черни дни, затова сте ги спестявали, с тях сега ще си помагате", Пълен локдаун дори с КПП на изходите на градовете. Чак след протестите да се спаси с агент Иван и Винкела взеха решение да дадат по 50 лева на пенсионерите. Останалите да го д....ат

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Майна

    5 0 Отговор
    Кризата covid, създадена от финансовия истеблишмент, част ли е от хегемонен проект, отнасящ се до контрола върху стратегически сектори на световната икономика, както е описано от генералния директор на WEF Клаус Шваб?

    Това е акт на икономическа война?

    Това е „империализъм с човешко лице“, ангажиран с „спасяването на животи“.

    Очевидно това е част от външната политика на президента Джо Байдън. Той има геополитически и стратегически последици.

    Американското разузнаване и Пентагонът (включително DARPA), както и НАТО са пряко или косвено замесени в кризата с короната. Cyber ​​Warfare вече е на чертожната дъскс

    Коментиран от #41

  • 34 !!!?

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Саде...минавам ама само да напомня...":

    Благодаря за напомнянето . Явно всички сте се върнали назад във времето и сте разбрали и спомнили за геноцида на който ни подложи тогава тиквата. И ни докара след всички тези мерки и репресии до първо място по смъртност в Европа и до второ в света. Докара ни до там за миналата година в България смъртността да бе увеличена с 26 хиляди човека спрямо предходните години. А в същото време миналото лято спеше с препълнени чекмеджета с пачкк от 500еврови банкноти и кюлчета чисто злато. Ако бяхме народ не като тези няколкостотин лумпени от Възраждане и Атака, крадливата тиква би висял на уличен стълб като Наджибула в Афганистан!
  • 35 БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА

    2 9 Отговор
    ПРАТЕТЕ АНТИВАКСЪРИТЕ ТАМ, ДА ПОМАГАТ

    Коментиран от #39

  • 36 ТАКА ДЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Помним помним..Нищо не е забравено":

    А В РУСИЯТА КАК БЕШЕ....А В...ЕС....АМА БСП КОМУНДЕТАТА БЪРЗО ЗАБРАВЯТ.....С ТИЯ ПРОМИТИ МИ БЕТОНИРАНИ МОЗЪЦИ
  • 37 Пацо

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Болница":

    Ще влезнеш в болница ако си златна кокошка с добра клинична пътека. Ако не си умираш в къщи. Влизането в болница понякога е луд късмет.
  • 38 ФАТМАЦИ ВЪН

    4 6 Отговор
    ЗАКОПАХТЕ Я ТАЯ ДЪРЖАВА....ПО ФАТМАШКИ
  • 39 Я кажи наше забавление

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА":

    Комшията ти нали не бе ваксиниран? Замина ли си?

    Коментиран от #51

  • 40 Ангел лудия

    4 3 Отговор
    лъжете като дърти цигани , всичко е Еврейска игра ,,,, срам и позор за световната изкуственна демокрацията
  • 41 Пацо

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Майна":

    Нещата са така и скоро ще ги видим по ясно. След година време.
  • 42 Рошко

    2 1 Отговор
    Много искам да вляза па да видя колко са преплненин
  • 43 Така не става

    9 0 Отговор
    Стана това, което се очакваше. Хич не се хабете да ходите по доктори - излизат в неплатен отпуск. От тук нататък ще се лекуваме по интернет със зеления сертификат.
  • 44 3333

    6 3 Отговор
    Нямат наяждане ангелите в бели престилки. Изроди.

    Коментиран от #55

  • 45 Бе то я ясно

    5 2 Отговор
    Ковид няма. Карайте заразените в Руското посолство. Мъжете знаят защо!
  • 46 нннн

    8 3 Отговор
    Намалете клиничната пътека и болниците ще се изпразнят. Сега приемат всеки кихнал, зер "ден година храни".

    Коментиран от #49

  • 47 кога сите русофиле уврът

    3 3 Отговор
    БулгАрия ще се възроди !
  • 48 ГЕРБ

    3 2 Отговор
    Кацаров да пук..еш ти и цялата ти рода копе...к мръ...н
  • 49 АБВ

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "нннн":

    Пожелавам ти и ти да кихнеш тъп...к
  • 50 За овце

    3 0 Отговор
    Днес съм прегледал 57 човека, без да имам "сертификат". От тях двамата бяха с положителни тестове, като имаха само мускулни болки и хрема. Трима, с отрицателни тестове бяха с пневмонии, като единият вече е на оздравяване, а при другите двама сега се развива. И тримата твърдяха че "нищо им няма", но искат да се "проверят".
  • 51 БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Я кажи наше забавление":

    ЗАМИНА СИ...ИДИОТЧЕТО

    Коментиран от #56

  • 52 БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА

    1 2 Отговор
    ЕС ..ОТВАРЯ.............БГ ..ЗАТВАРЯ....ЧЕСТИТО ВИ КОВИИДИОТЧЕТА
  • 53 О, ШИПКА

    1 2 Отговор
    РАДЕВ, НАЛИ НЕМАШЕ КОВИ...СЕГА ДРУГА ПЕСНИЧКА НИ ЧУРУЛИКАШ
  • 54 ПУТИН ГИ ЗАТВАРЯ ОТНОВО

    0 1 Отговор
    ТИЯ СА ПО ГОЛЕМИ КОВИИДИОТИ И ОТ НАС.....
  • 55 За овце

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "3333":

    "Умнико", лекарите ядат по-голямо дърво от всички, но ти от къде да го знаеш. Да не мислиш, че някой ни е заринал с пари?! Всичко е само заплахи, че ако не склониш глава, ще те изритат. Единици прибират парсата и това не са редовите лекари, сестри и т.н. медицински персонал.
  • 56 Съболезнования

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА":

    Замина си защото не бе ваксиниран ли?

    Коментиран от #61

  • 57 Вера Су Вера

    0 0 Отговор
    Голям филм, "Уплашени и лъжци", спрял на серията "Касирам" и повтаря, повтаря, повтаря...
  • 58 КРОКОДИЛА

    1 3 Отговор
    АБЕ ВИЕ ПОДЛУДИХТЕ НАРОД - ЗАТОВА ЧЕ ДОКТОРИТЕ НЯМАТ РАБОТА НАРОДА ДА ДАВА ПАРИ И ДА СТРАДА - КАК ЩЕ СИ ПЛАТИМ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК И ВОДА - ДОКОГА ЩЕ ИЗДЪРЖИ БЕДНИЯ НАРОД НА БЪЛГАРИЯ - СТИГА РЕКЕТИ - ДОХОДИТЕ НЕ ДОСТИГАТ А СПЕСТЯВАНИЯ - НЯМАМЕ ........................ ЗА ДОКТОРИТЕ СЪКРАЩЕНИЕ - ЛЪЖАТ И КРАДЪТ - АСА ДАЛИ КЛЕТВА ЗА ВЯРНОСТ ............................
  • 59 КРОКОДИЛА

    2 0 Отговор
    МУШЕННИЧЕСКА ДЪРЖАВА - НЕГРАМОТНИ УПРАВНИЦИ И КРАДЦИ .........................................................................УПРАВЛЯВАТ ВЪВ ТАЗ ДЪРЖАВА
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фаро":

    Е, ми като стоят празни стаите....
    Публикувaнo във фaкти.бг: кaзa дoц. Вacил Вeлчeв............................
    Пo думитe му в мoмeнтa ce нaблюдaвa cилнo нaмaлявaнe нa пaциeнтитe c ocтър инфaркт.

    „Тoвa e фeнoмeн, кoйтo вce oщe нe мoжe дa бъдa нaпълнo oбяcнeн. В мoмeнтa имaмe пo-мaлкo рaбoтa, oткoлкoтo oбикнoвeнo пo тoвa врeмe“, кaзa oщe кaрдиoлoгът.
  • 61 ТАКА ДЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Съболезнования":

    ЩОТО Е КОВИИДИОТЧЕ