25 Октомври, 2021 22:46 1 793 29

Проф. Александрова: Независимо дали сме ваксинирани, трябва да спазваме мерките

  • радостина александрова-
  • ваксинирани-
  • спазваме-
  • мерките

Коронавирусът не е за подценяване, категоричен бе вирусологът от БАН

Проф. Александрова: Независимо дали сме ваксинирани, трябва да спазваме мерките - 1
Снимка: БГНЕС

Вече 10 месеца след като започна широкото приложение на ваксините, ние все още се въртим в омагьосания кръг на въпросите, които съпътстваха първите дни от тяхното навлизане. Дали ще е "зелен сертификат", дали ще е локдаун – истината е, че ние трябва да прекратим разпространението на вируса", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ хората не трябва да се стремят непременно към "зеления сертификат", а трябва да осъзнаят, че вирусът не е за подценяване.

"Хората не трябва да си мислят, че ваксината е панацея. Независимо дали сме ваксинирани или не, трябва да спазваме мерките. Идеята е да ограничим максимално разпространението на вируса", категоричен бе вирусологът.

Според проф. Александрова е много важно хората да не се делят на ваксинирани и неваксинирани, на преболедували и непреболедували, а на хора с имунитет и на такива без.

"След като толкова дълго време обяснявахме на хората колко хубаво нещо са антителата, особено неутрализиращите, сега пък изведнъж им обясняваме, че те не са чак толкова важни. За съжаление, това наистина е така. Антителата след време намаляват - както B-клетките, така и Т-клетките", обясни гостът на Ганиела Ангелова.

Проф. Александрова изброи и случаи, при които хората с тежък Ковид имат и висок брой на антитела, които не им помагат.

"В момента ние няма как да определим дали тези антитела са достатъчно защитни и какво е нивото на антителата, които биха осигурили защита. Това е голям въпрос, който си задават хората в цял свят", посочи вирусологът.

Ваксини с изтекъл срок на годност?

"Няма абсолютно никакъв проблем, става дума за ваксината на Pfizer/BioNTech, която се съхранява между -90 и -60 градуса. Беше установено въз основа на проучвания, че нейната ефективност се запазва и затова бе удължен срокът им с 3 месеца", увери проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Лечение с моноклонални антитела?

"Важни са неутрализиращите, а моноклоналните ги наподобяват. Те нашумяха покрай лечението на Доналд Тръмп, който се вдигна на крака за 3 дни", припомни вирусологът и уточни, че въпросните антитела ще се прилагат при два типа хора:

такива, които не са в тежко състояние, но са в повишен риск;
такива с критичен Ковид-19.
В Съединените щати вече са подали документи за пълно одобрение на моноклоналните антитела. Проблемът е, че моноклоналните антитела са много скъпи и се прилагат венозно – не са за домашна употреба, стана ясно от думите на проф. Александрова.

Делта+ вариант – причина за безпокойство?

"И други варианти са познатият Делта, придобил допълнителна мутация. Предполагаме, че ще може да бяга от имунния отговор. Затова отпускането на всички мерки в момент, когато вирусът се разпространява интензивно, може би не е толкова добра идея. В една среда, където хората са защитени, това може да доведе до нови мутации", отбеляза вирусологът, но уточни, че не заради ваксините мутира вирусът.

"Вирусът мутира, защото това е част от неговата природа. Така или иначе тези варианти на безпокойство – Алфа, Бега, Гама и Делта, са регистрирани миналата година, много преди масовото приложение на ваксините. Затова и ваксинираните трябва да спазват мерките, ние трябва да се стремим да намаляваме разпространението на вируса", завърши проф. Александрова.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Комипука от Току да

    29 1 Отговор
    Независимо ,че спаздваме мерките ,ТРЯБВА ДА СМЕ ВАКСАНИРАНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!!!
  • 2 Раданч Татлъту

    3 43 Отговор
    Крайно време е неваксинираните да бъдат затваряни в концлагери!
    Да живеят,Витанов,Александрова и Гломб!☠☠☠👍

    Коментиран от #5, #17

  • 3 Лост

    43 0 Отговор
    Те и доста хора не трябва да се стремят така към парите. Ама доста се включиха в рекламата и облъчването.
  • 4 Хаххаах

    33 2 Отговор
    Джаба във действие,иуроооодддд
  • 5 Ковид 19

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    И Хитлер за такива ,като теб .Капиш?
  • 6 ot dnesbg

    36 1 Отговор
    Ей разгеле от два дена чаках да се появи жената на Чубака .Бях се разтревожил за нея да не си е изгорила косата с машата и да на и е изпушил мозъкът.Сега вече мога да спя спокойно.
  • 7 1233333

    16 0 Отговор
    Ей разгеле от два дена чаках да се появи жената на Чубака .Бях се разтревожил за нея да не си е изгорила косата с машата и да на и е изпушил мозъкът.Сега вече мога да спя спокойно.
  • 8 2021—2022година СВЕТОВНА

    12 1 Отговор
    🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛 ИНВАЗИЯ🙁
  • 9 Бамуамата

    26 2 Отговор
    Тази пак се появи ,от къде ги намирате те цървули .Няма отърване от тях.
  • 10 Шопо

    34 1 Отговор
    По Конституция нямате право на задължителна ваксинация! Ама в тоя американски протекторат кой ли спазва Конституцията!!!
  • 11 😎😩😅😩

    19 2 Отговор
    Ама, Джаба изродска, ще свършиш като героя си от филма….
  • 12 За овце

    37 0 Отговор
    Вирусоложката, що така взехме да се сучем като мокра връв. "Ваксинирани", ама не съвсем, щото заразяват и се разболяват. "Ваксини", с изтекъл срок, ама не съвсем, щото седели на -70градуса(друг път). Въобще, "медицина", .... ама не съвсем.
  • 13 Хаджи Генчо

    41 0 Отговор
    Кажи го още по-директно! С мерки, без мерки, с вирус, без вирус, фашизма трябва да бъде въведен и да се подчиняваме!
  • 14 Дебил Гейцц

    22 0 Отговор
    Тая ли торба с екстременти ще определя антителни политики и ще раздава здравни съвети на населението?! Че то 99 % от хората вероятно са по-здрави от нея физически, за психика няма и да коментирам... всъщност разбирам защо така се натиска с тия антитела... самата тя се помещава в едно противно и мазно свинско антитяло.
  • 15 Провинция

    42 0 Отговор
    В заглавието е закодирана истината.Да благодарим на професор Аргирова за това, че без да иска каза цялата страшна истина. А тя е, че ако ваксините пазеха, то нямаше нужда и ваксинираните да спазват мерките както неваксинираните. Нали уж са защитени???? Ако пък не са, то тогава защо изобщо се поставят ваксини? В крайна сметка се оказва, че независимо дали си с ваксина или не, ти не си защитен и трябва да спазваш всички мерки незнайно до кога! Ролята на ваксините се оказа нищожна. Предстои да го разберем по трудния начин. Уточнавам, че не съм против ваксините по принцип. Имам поставени всички задължителни такива. Но тези.... Не, благодаря.

    Коментиран от #25

  • 16 До 15 - ти

    32 0 Отговор
    Перфектен коментар. Ваксините не пазят, мене ваксинирана ме зарази. Не ме е страх от грип, а от Диктатурата свързана с него. Не съм против ваксините по принцип, но това срещу Короната не е ваксина, а някаква глобална измама за трилиони долари.
  • 17 Голям праз

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Ела да ме затвориш бе, смелчаги!
  • 18 Студопор

    11 0 Отговор
    Тогава какъв е скапания смисъл...?

    Коментиран от #19

  • 19 Няма

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Студопор":

    смисъл. Всичко е прецакано.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Човек от щаба

    5 0 Отговор
    Има няколко начина да спрем разпространението на вируса: 1. Да спрем телевизора. Така ще постигнем същия резултат като епидемиите от SARS, които са поне 10 за последните 20 години. Те минаха и заминаха без мерки и ваксини, убиха и хора, но без ТВ никой не разбра. А днес има безсимптомни - 80 % от населението вече се е сблъсквало със SARS преди 2. Да ваксинираме всички журналисти, работещи по темата ковид. Така ще постигнем резултата по т. 1, но телевизорът ще работи 3. Силите, които ползват Ковид да се преразпределят. Тогава к19 ще продължи да го има, но няма да е новина.
  • 22 някой

    8 0 Отговор
    САМО ЧЕ ДОСКОРО ТВЪРДЯХТЕ ЧЕ ...ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА СИ ВЪРНЕМ ,,нормалноста" е като се ВАКСИНИРАМЕ. ЯВНО ПОНЯТИЯТА ЗА НОРМАЛНОСТ НА ХОРАТА СЕ РАЗМИНАВАТ С ВАШИТЕ/ на кукловодите ви/ Не съм антиваксър,вярвам в науката.Но вашата ,,наука" в момента е твърде,твърде ПРОТИВОРЕЧИВА.Нали уж вече събрахте достатъчно данни за вируса ? Май данните ви не струват...
  • 23 Пеперуда

    4 0 Отговор
    Какъв е смисъла от ваксиниране тогава? Тази женица е професор? Сериозно?
  • 24 Ха ха ха

    5 0 Отговор
    Ей таз ще влезе в парламента бе, полека лека ще излезе истината, че ваксините не ни пазят, в Израел го разбраха вече, значи и ваксинирани те няма да влизат в големи помещения
  • 25 От Балкана

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Провинция":

    Ами така се получава, когато не си говорил истината такава каквато е и трябва непрекъснато да измисляш нови лъжи. Имаме си поговорки по този повод - Хитрата сврака с двата крака и На лъжата краката са къси.
    Така се получава, когато не спазваш Божията заповед - НЕ ЛЪЖИ !

    Коментиран от #26

  • 26 Но както

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "От Балкана":

    е казал апостол Павел: "Сребролюбието е коренът на всякакви злини"
  • 27 miro

    3 0 Отговор
    дали използва фемин хелп защото контрола е важен на тази възраст.
  • 28 Rock

    2 0 Отговор
    Срокът на годност на каквото и да е е посочен от производителя. и е съобразен с условията на съхранение -т. е съхранението при минус 70 -90 съвсем не означава да се използват тези субстанции до изчерпване на количеството им. Тя би ли си накъдрила косата с къдрин стоял във фризер след три месеца изтекъл срок на годност?
  • 29 Имунолог

    2 2 Отговор
    Ааааа..., пeчaлни били нeщaтa? Мнoгo пoчинaли и т.н. Че, дa нe би тoвa дa e някaквa изнeнaдa зa прoфecиoнaлитe? Нe e рaзбирa ce. Пoбecнялoтo aнтивaкcърcтвo дo тук дoвeдe нeщaтa! ФAКТ E, ЧE ДЕЛТА ЛЕГИОНИТЕ БУКВАЛНО ВЪРШЕЯТ И ЗАРАЗЯВАТ ВСИЧКО ЖИВО ИЗПРЕЧИЛО ИМ СЕ НАСРЕЩА. Сега както казах преди време, до края на месеца болниците изпадат в колапс. Това е. Нагли антиваксъри.