Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 13:55 3 584 0

Печените кестени - вкусни и много полезни

  • кестени-
  • печени кестени-
  • полезни-
  • полезно-
  • здраве-
  • приготвяне

Полезните им вещества не се губят след термична обработка

Печените кестени - вкусни и много полезни  - 1
Снимка: shutterstock

Ядливите кестени се появиха на пазара у нас заедно с есента. Освен че са много вкусни, печените кестени са ѝ много полезни, а се приготвят и лесно у дома, разказва сайтът gotvach.bg.

Сред основните достойнства на кестените е високото съдържание на полезни вещества, чийто ефект не се губи вследствие на термичната обработка. Дори след печене кестените запазват високото си съдържание на фибри, микроелементи, витамини и антиоксиданти. Освен това кестените са по-бедни на мазнини от останалите типове ядки и предлагат идеална възможност за хората, които се борят с наднормено тегло или трябва да ограничат приема на липиди.

Как да ги приготвите:

1 килограм кестени се накисват поне за 1 час в студена вода. След това се отцеждат и с помощта на остър нож се изрязват острите им краища в кръг.

Откъм тъпата им страна пък се правят разрези като кръстчета.

След това кестените се слагат в тавичка, покриват се с алуминиево фолио и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути.

От време на време тавата трябва да се разклаща.

След изтичане на 25 минута, ако кестените не са готови и омекнали, се оставят за още 10-тина минути в топлата, но изключена фурна.

Кестените са наситени с много полезни вещества и най-важното - те не се губят след термична обработка. Дори изпечените пазят фибрите, витамините, микроелементите и антиоксидантите в състава си. Вкусната ядка не съдържа много мазнини, така че може да се консумира и от хора на диетичен режим и когато е необходимо да се ограничи приема на липиди.

Печените кестени регулират работата на стомашно-чревния тракт. Това му действие се дължи на фибрите в състава му. Тяхната роля е на филм върху храната и улесняват нейното преминаване през целия стомашно-чревен тракт. Така се премахват опасностите от запек, дивертикулити и други чревни заболявания и неразположения.

Печените кестени - вкусни и много полезни
Снимка: shutterstock

Печените кестени поддържат запасите от енергия

Тази ядка съдържа много въглехидрати. Става въпрос за полизахариди със сложна комплексна структура, които наричаме бавни въглехидрати. Те са характерни с бавното си разграждане и усвояване и премахват опасността от резки скокове в нивата на кръвната захар. Бавното снабдяване на тялото с енергия е най-доброто за него.

Печените кестени поддържат функциите на мозъка

Тъй като кестените съдържат много витамини от група В, те са полезни за поддържане на неврологичните и познавателни функции на мозъчните клетки, а калият в състава подобрява циркулацията на кръвта, включително тази, която оросява мозъка. Така концентрацията и паметта са в отлична кондиция.

Печените кестени поддържат костната плътност

Високото съдържание на мед в кестените и магнезий има отношение към състоянието на костната система и оттам работи за превенцията на остеопорозата и всички останали болести на костите и ставите. Магнезият е важен за добрия минерален състав на костите и за правилната функция на мускулите.

Печените кестени работят за цялостното здравето

С шепа кестени няколко пъти на ден може да се осигури цялото количество манган, от който тялото се нуждае на ден. Този елемент забавя стареенето, унищожава вредните радикали, пази от поява на тромби. При продължителна употреба е превенция срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА