9 Ноември, 2021 13:05 1 225 5

ЕМА проверява COVID хапчето на Merck за използване в ЕС

  • хапче-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • merck

В Обединеното кралство хапчето е одобрено за възрастни на 18 и повече години, които са дали положителна проба за COVID-19 и имат поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване

ЕМА проверява COVID хапчето на Merck за използване в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Агенцията по лекарствата на Европейския съюз в понеделник започна да проверява хапчето за лечение на COVID-19 на Merck, за да може бързо да уведоми националните власти по лекарствата в 27-членния блок, които искат да започнат да го използват, преди да получи официално одобрение, съобщава АП.

Европейската агенция по лекарствата заяви в изявление, че ще даде "препоръки за целия ЕС във възможно най-кратки срокове, за да помогне на националните органи да вземат решение за възможна ранна употреба на лекарството, например в условия на спешна употреба".

Базираната в Амстердам агенция ще даде препоръките, докато всеобхватният преглед на молнупиравир продължава преди възможното приложение за пускане на пазара на лекарството.

Понастоящем повечето лечения на COVID-19 изискват IV или инжекция. Хапчето COVID-19 на Merck вече се разглежда от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, след като показа силни първоначални резултати. В четвъртък Обединеното кралство стана първата страна, която го одобри.

В Обединеното кралство хапчето е одобрено за възрастни на 18 и повече години, които са дали положителна проба за COVID-19 и имат поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване, като затлъстяване или сърдечно заболяване. Пациентите с лека до умерена форма на COVID-19 ще приемат четири хапчета от лекарството два пъти дневно в продължение на пет дни.

В Съединените щати FDA е насрочила публична среща по-късно този месец за преглед на молнупиравир. Компанията съобщи през септември, че нейните лекарства са намалили процента на хоспитализация и смърт с 50%.

Лекарството е насочено към ензим, който коронавирусът използва, за да се възпроизвежда, като вмъква грешки в генетичния му код, които забавят способността му да се разпространява и поема човешките клетки. Тази генетична активност накара някои независими експерти да се запитат дали лекарството може потенциално да причини мутации, водещи до вродени дефекти или тумори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    12 0 Отговор
    И как го ПРОВЕРЯВАТ ‼️ По цвят, големина, форма и вкус ли ‼️
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    14 0 Отговор
    Те така и краставиците проверяваха - ако нямат 14 см права част не са годни ! Помните ли ?
  • 3 иверчо

    6 0 Отговор
    Цената като пасва на Биг Фармата - хапчето връща мъртвите от гроба. Като струва центове - нищо не става от него. Независимо от реалността.
  • 4 Пламен

    5 0 Отговор
    Пoбърквaт хoрaтa c лъжи и дeзинфoрмaция. Вceки рoдeн вce някoгa умирa.Eдни oт бoлecт,други oт кaтacтрoфa или oт нeщo другo и вcички ocтaнaли oт cтрaх...
    Дoкaзaнo e ,чe cтрaхът и пocтoяннaтa миcъл зa eвeнтуaлнaтa cмърт cкъcявaт живoтa и прaвят чoвeкa нeщacтeн и пcихичecки лaбилeн.
    Прocтo cи живeeтe живoтa. Пиитe витaмин Д пo 1 хaпчe cутрин пo врeмe нaзaкуcкa и нe миcлeтe зa глупocти. Ниcкитe нивa нa витaмин Д ca причинa зa вcички вируcни инфeкции. При зaбoлявaнe oт тaкивa ce приeмaт вceки дeнпo 3 бр.хaпчeтa витaмин Д и вcичкo минaвa зa 2-3 дни.
    Oткрил гo e Пeтър Димкoв...
  • 5 Смяях

    4 0 Отговор
    Лаборантката цялата опакована, а проверяващите без бонета, без маски, без очила, без ръкавици ..и без защитни дрехи - "Днес влаборатория резултатите ще са Едно към гьотере :)"