Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 15:48 1 976 23

МЗ проверява скандалния клип от COVID отделението във Видин

  • болница-
  • коронавирус-
  • видин-
  • проверка

Заснетият на клипа пациент е с изразена хипоксемия

МЗ проверява скандалния клип от COVID отделението във Видин - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е наредил на звено „Вътрешен одит“ да извърши проверка в МБАЛ „Св. Петка“, Видин във връзка с разпространен в медиите и социалните мрежи видеоклип, заснет в COVID структурата на болницата, както и във връзка със заявената стачна готовност на санитарите от отделението по спешна медицина, съобщиха от здравното министерство.

В свое становище зам.-директорът на болницата д-р Богдан Томов обяснява, че клипът, показващ мъж, блуждаещ безпомощен из ковид сектора, е заснет от близък до пациента. Авторът на клипа, възползвайки се от зеления коридор, е влязъл незаконно.

Заснетият на клипа пациент е с изразена хипоксемия (недостиг на кислород). В момента на заснемане на клипа санитарите са придружавали пациенти за изследвания. В болничните стаи са били дежурният лекар и медицинска сестра от екипа.

Цивилното лице е изведено от отделението след остри пререкания с дежурния лекар. Това обаче не е показано на клипа, въпреки че е било заснето, пише още в становището си д-р Томов. Авторът на клипа е лице, което многократно е създавало конфликтни ситуации в болницата и е извеждано неведнъж със сила от охраната. Заместник-директорът на лечебното заведение подчертава, че през COVID структурата от началото на пандемията досега са преминали общо 1 649 пациенти, от които за м. октомври 2021 г. – 351, а за периода от 1-ви и до 10-ти ноември – 147 пациенти.

Относно протеста на санитарите от отделението по спешна медицина д-р Томов обяснява, че протестите им се ръководят от кандидат за народен представител, водач на листа в 5 МИР – гр. Видин и трети в листата на 12 МИР - гр. Монтана на политическа партия. Зам.-директорът на МБАЛ „Св. Петка“ обяснява още, че финансовите средства, които се получават за работа с COVID пациенти, са разпределяни точно както изисква методиката и както се разпределят във всички други болници в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дилдо

    27 1 Отговор
    В повечето бедни градове ситуацията е такава за жалост
  • 2 Бяс

    34 1 Отговор
    Проверяват хахаха, кой проверява и какво проверява?!?!?! По документи ли??? Ама то положението е такова, като във видинската болница навсякъде, за това хората мрат като пилци, захвърлени там някъде на произвола на съдбата в тия болници, защото ги приемат да усвоят пътечката за пари, а не да ги лекуват. Я това министерство да мине навсякъде заедно с хора от народа, да се запознае отблизо, да се нарадва на системата, която управлява! Тия се правят, че падат от Марс.

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Корона глад

    18 1 Отговор
    2030г.Ковид 19 вълна номер 109. Въвежда се локдаун.По ТВ върви кампания за ваксиниране на бай Шиле защото само той останал неубоден и разпростанявал вирусът.
  • 5 урода

    6 4 Отговор
    Кво завиждате за стотинките на сестрите бе мишки нещастни.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хммм

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бяс":

    Ето за това вземат на хората телефоните, за да не могат да снимат и да показват какво става вътре, а влизането за външни лица е забранено, иди разбери някой лекуван ли е, уморен ли е ... чудно!
  • 8 Никой

    18 1 Отговор
    Я,публикувайте заплатите на директори на болници. Кой разпределя възнагражденията за персонала.
  • 9 Тоалетна хартия

    19 1 Отговор
    България в XXI век. Почти всички болници, поликлиники са под всякаква критика, пълна мизерия
  • 10 Потрес

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бяс":

    Тoвa e рeaлнocттa в бoлницитe oт мнoгo гoдини нa caм. А после мacoвo ce cъcтaвят здрaвни дoкумeнти c нeвярнo cъдържaниe, кoeтo нe oтрaзявa нитo рeaлнoтo cъcтoяниe нa хoрaтa при приeмa им, нитo рeaлнo прoвeдeнoтo лeчeниe, мacoвo във вcички бoлници ce нaдпиcвaт мeдицинcки дeйнocти и грижи и лeкaрcтвa или cъcтoяния нa пaциeнтитe, кoитo кaтeгoричнo нe oтгoвaрят нa иcтинaтa и ceриoзнo ce рaзминaвaт c нeя. И вcичкo тoвa ce прaви зa пaри, вкл. уврeждaнe или умъртвявaнe нa хoрa. Caмo, чe никoй oбикнoвeн бoлeн чoвeк нямa врeмe, пaри, cили и нeрви дa cъди прecтъпницитe.

    Коментиран от #11, #17

  • 11 Теч

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Потрес":

    Кервано си лае, кучето си върви, кадето е текло, пак си тече
  • 12 Грульо

    12 1 Отговор
    То май и болни няма, 3-4 човека. :D

    Коментиран от #13

  • 13 Хихи

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Грульо":

    А колко ги водят, че са на лечение .... сигурно са едно 30-40 ...
  • 14 Рошко

    20 1 Отговор
    За жалост това е действителността, хората не умират от ковид, а от липса на грижи
  • 15 УжасТ

    12 3 Отговор
    Един пациент в цялата болница и са го оставили на произвола на съдбата!!! Иначе стачкуват и пари искат??? Да не говорим, че за тази болница и миналата година имаше ужасяващи кадри и уж пак имаше и проверка. Спомних как ботокса ядосано обикаляше медиите и разправяше как ще уволни директора на Четвърта градска, после излезе Фандъкова и каза, че сега не е време да се наказваме, убил пет човека голяма работа. Докато не се вкарат поне стотина лекари в затвора с доживотни присъди здравеопазването няма да се оправи.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 1 Отговор
    Във Всяка болница на бг е Така!Какво се правиш на дественица-кацаров!Всеки ,ако има желание може да направи такъв подобен клип!!!
  • 17 Очевидец

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Потрес":

    Че къде да ги съди,дори и да иска?Има ли съд,прокуратура в България?
  • 18 121

    11 1 Отговор
    Жалко, много жалко за бедния ни народ.Има само няколко града в държавата,където има болници които отговарят що годе на някакъв стандарт.Всичко друго е леш да за жалост няма как да го нарека с друга дума! Колко години този народ си плаща чинно осигуровки,плащаш лекарства,престой и консумативи,ако си лежал в болница,всичко плащаш.Да не продължавам,защото плащанията са само от нас пациентите и нямат край.И накрая те хвърлят отегчени, ядосани в някоя мизерна стая и ако издържиш!Къде сте господа от всички партии?Вие не знаете ли как изглеждат тези болници?За тези32годи да бяхте ги погледнали поне веднъж! Но за жалост,нито един от Вас няма да бъде настанен в такава болница и такава стая.Тя е за нас простосмъртните .Яно Вие си мислите,че сте вечни!Смазахте тази държава,ако всички откраднати пари ги върнете няма да има нужда Европа да ни помага!Нали?

    Коментиран от #19

  • 19 Факт

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "121":

    Интересен факт е, че работещите в БТА, БНТ, БТВ, НоваТв, БГон не знам си къде, БНР и така нататък, наричащи себе си журналисти не задават неудобни въпроси за тоя Ковида, все едно са навити и сверени часовници и тракат едни и същи глупости, все едно са писани на едно и също място, което изглежда и е твърде странно. Това е неоспоримо доказателство само за едно .... къде са разследващите журналисти, къде е разпъването на кръст на отговорните управляващи, така както го правеха Гарелов, Кеворкян и много други до 2005-2008 Какво се случи, очевидно са ги нахранили добре и устите им са толкова пълни, че не могат да мъцнат едно питане
  • 20 Посетител

    10 2 Отговор
    Вчера сутринта слушах по ХОРИЗОНТ разговор с мед сестра от Карлово май беше и коментираха ситуацията във Видин. Жената казва: О, и при нас ситуацията не е по-различна! Недостиг на персонал, две-три жени обслужват цяло отделение (докато на Запад нормата е на болен по сестра/санитарка)... Водещ: Ами кой ги води до WC? Ама няма ли всяка стая собствен санитарен възел?! Отговор: - Боже, къде ти?!? Две тоалетни на етажа и това е! Който може сам - ходи сам, други с придружител... - Ситуацията е трагична! Навсякъде!

    Коментиран от #21

  • 21 Българин

    2 8 Отговор

    До коментар #20 от "Посетител":

    Пълни глупости си написал - България е на първо място в Европа по брой лекари и на първо място в света по брой медицински персонал. В Германия например на един лекар в болнично заведение се падат по 26 пациента, а на сестра по 12, в момента в България на пациент се падат по 4 сестри и трима лекари - не само трябва да се грижат постоянно за него ами тези седем човека /и то без санитарките/ трябва и всеки ден да му изнасят представления.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Посетител

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Преразказвам чутото по радиото. Статистиката си е статистика, реалността - реалност. Затова санитарките от видинската болница стачкуват. Понеже всички са цъфнали и вързали!
  • 23 Фокусник

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Я прочети какво си написал!!!! Айде, пробвай сега!:))