12 Ноември, 2021 16:29 6 343 11

Тази честа грешка прави водата опасна за пиене

  • вода-
  • здраве-
  • опасно-
  • опасна-
  • кипване на вода-
  • вряща вода

Когато варим вода е важно да го правим правилно

Тази честа грешка прави водата опасна за пиене - 1
Снимка: shutterstock

Невъзможно е да си представим живот без вода. От нея зависи всеки един жизнен процес в организма ни. Не напразно лекарите настоятелно препоръчват ежедневно да приемаме достатъчно количество от прозрачната течност.

Учени са изготвили списък, който показва кои ежедневни наши навици превръщат водата в опасна за здравето.

Коя е грешката, която в никакъв случай не трябва да допускаме, когато пием вода.

Много хора не знаят, че е безопасно водата да се кипва само веднъж. Многократното повтаряне на това действие е много вредно. Не трябва да консумирате такава вода.

Експерти смятат, че врящата повторен път вода е много вредна, защото от нея след повторно кипване се изпаряват не само вредните вещества, но и полезните съединения.

Тази честа грешка прави водата опасна за пиене
Снимка: shutterstock

Повторението на процеса може напълно да промени структурата на водата, което не е безопасно за здравето. Експерти от Харвардския университет са стигнали до този извод след 27-седмично проучване. Според тях при повторно кипване се увеличава концентрацията на арсен, нитрати и флуорид, които се съдържат в тази течност.

Много е важно обаче да приемаме наистина чиста вода поне веднъж дневно и то достатъчно количество. Ако не знаете какво количество от прозрачната течност трябва да приемате въз основа на възрастта, килограмите и здравословното си състояние, то може да се консултирате за това със специалист, пише сайтът jenata.blitz.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пет джи

    14 7 Отговор
    същото вредно свойство става и в микровълнова печка!
  • 2 6A13TT

    25 3 Отговор
    Егати глупостите
  • 3 Мим33

    43 1 Отговор
    И какво излиза,че и готвени манджи с вода ,която е врял примерно боба е вреден.Значи трябва по вашему почти суров да го ядем,щото като ври по дълго ще ни отрови,.Да ама досега от това не съм чул някой да е умрял, от варен боб...

    Коментиран от #7

  • 4 Мислещ

    19 1 Отговор
    Че кой вари водата по 2 пъти?
  • 5 Наблюдател

    19 0 Отговор
    Ако водата е чиста, след варене, а и след пълно изпарение, не би останало нищо. Елементарна физика и математика. Харвардците са открили топлата вода, ако текстът не е фейк :)

    Коментиран от #8

  • 6 Лост

    17 0 Отговор
    Това с арсена си е направо трепач. И сега да не се подлъжете да преварите водата 10 -20 пъти и да сварите кафе на тъщата или свекървата.
  • 7 Рибар

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мим33":

    А че се хвърлят първите три води при варене на боб, дали си чул?

    Коментиран от #9

  • 8 МАГИ

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Чети тогава пиши за боба ,казват ти го ясно ,че преверена вода не се преварява втори път !!
  • 9 Мим33

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "Рибар":

    Аз съм чул и знам,ама ти незнаеш защо се изхвърля,а пък след това да не би да се вари без вода,пак се налива,така че изхвъленето е заради боба,за да не се ,,бомбардира,,Но на сухо не става...
  • 10 един от многото

    17 0 Отговор
    А ракията колкото повече е преварена , толкова по добре! Точно и затова ракията е за пиене , а водата за миене!

    Коментиран от #11

  • 11 arena

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "един от многото":

    хахахахахах
    добре казано !!!!