Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 11:04 1 907 24

Д-р Марков: Няма данни за разлика в протичането на Омикрон

  • коронавирус-
  • мерки

Новият вариант ще бъде малко по-заразен

Д-р Марков: Няма данни за разлика в протичането на Омикрон - 1
Снимка: БГНЕС

Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19 - Омикрон. Това обясни в студиото на „Здравей, България” епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

„Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Новият вариант има много висок брой мутации, както в областта на шипчестия протеин, така и другаде, които са необичайни. Знаем, че той доста бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива вече и в много страни”, допълни той.

Д-р Марков посочи, че мутациите на вируса индикират за по-бързо репликиране на вируса. „Има индикации, че новият вариант има сила да презаразява отново и да пробива имунитета - имунните защити”, уточни епидемиологът.

Преподавателят изказа предположение, че вероятно Омикрон ще бъде малко по-заразен. „Може би ще има някаква способност да презаразява. Не очаквам чак такова голямо намаляване на защитата срещу него”, допълни д-р Марков.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. Подчерта, че до момента няма данни, че вирусът успява да преодолее в съществена степен защитите от ваксината и тези на естествения имунитет.

„Не е сигурно, че ще се налага нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде адаптирана към новия вариант. Едва ли ще има нужда от увеличаване на дозите”, каза той.

Случаи на Омикрон вече са открити в повече от 12 страни по света, доста от тях - европейски. „Не може да се изключи, че е в България. Има обаче два аспекта - дали е в България и кога ще научим, че е там. Повечето места, където е открит, са страни с развита инфраструктура за откриване на вируса”, уточни д-р Марков.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    43 0 Отговор
    E няма та, или не чухте Здравния министър на ЮАР какво каза.. че всички случаи са леки с минимални симптоми и че не РАЗБИРА ЗАЩО ВСИЧКИ ТАКА ПАНИРАХА...

    То е ясно де щото много протести а трябва добитъка да се плаши да влиза в строя...

    Коментиран от #6

  • 2 😷😷😷

    36 1 Отговор
    Данни няма, но психясалите "медии" веднага го обявиха за по-опасен от ебола! И никой не иска да каже, че това е най-вероятна мутация от произлязла от "ваксинирани" ??? Прочетете официалното известие, кога първо е открит, а точно във "ваксинирани" пътници в Ботсвана?
  • 3 Ганьо кремълския трол

    4 12 Отговор
    Слава на китайския вироз!
  • 4 доктор Радева

    21 1 Отговор
    След Омикрон идва Галфон

    Коментиран от #8

  • 5 Билчо Гейчо

    16 2 Отговор
    ЩЕ ВИ "ЪПГРЕЙДВАМ" ПРЕЗ НЯКОЛКО МЕСЕЦА.ЧЕСТИТ ВИ ОМИКРОН @ АЙДЕ,БЪРЗИЧКО КУПУВАЙТЕ МАСКИ,ДЕЗИНФЕКТАНТИ,ВАКСИНИ...И КОВИД ХАПЧЕТА СЪМ ВИ ИЗМИСЛИЛ...ЩЕ ХОДИТЕ СЪС СЕРТИФИКАТИ ОТ ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА @ КОЙТО ИМА ВСЕ ОЩЕ РАБОТА-ЩЕ БАЧКА ЗА НАС...ЗА ХЛЯБ И ВОДА ЩЕ МУ ОСТАВИМ СТОТИНКИ-ДА НЕ УМРЕ ОТ ГЛАД @ КАЖЕТЕ ЧЕ НЕ СЪМ ГЕНИИ@ БЪДЕТЕ ЗДРАВИ,И ДА СЛУШКАТЕ-ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА@
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пич

    24 1 Отговор
    Има разлика , не лъжи...!!! Разликата е , че Омикрон , заразява само такива , които имат три и повече ваксини... Следващият ще заразява такива с по седем или повече ваксини , по следващият ще заразява такива с по дванадесет , или повече ваксини , и т. н.
  • 8 Смех

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "доктор Радева":

    Тоя щам е по нашите земи от край време...
  • 9 Вера Су

    18 0 Отговор
    Бг експерти са голяма работа! 4 дена не могат да изброят 45 тела, а седнали да броят бацили!!!! Алоооуууууууу НЕКАДЪРНИЦИ поне си мълчете, да не ви личи простотията!!!
  • 10 Грульо

    16 1 Отговор
    Значи старата песен на нов глас, обърнаха плочата от другата страна. :D
  • 11 Макарон

    12 0 Отговор
    Хе, хе, да има някой изненадан? Към настоящия момент съм доволен, че не съм се хванал на това хоро.

    Коментиран от #19

  • 12 КРАВАР

    12 0 Отговор
    ЦЕЛТА Е ХАУС, УЖАС,СТРАХ И ТРИЛЬОНИ.
  • 13 Биг Большой Идьотукрат

    12 0 Отговор
    Ха-ха, нищо не знаем за протичането, но знаем за над 50 мутации в шипчето разбираш ли, аиде!у лево и тоя!
  • 14 Мутант

    11 0 Отговор
    Сега ще почнат да ни плашат с омикрона, както преди месец и половина се опитаха да го направят с делтата - ужасния страховит делта, дето щял да причини апокалипсис. Сигурно пак ще се намерят хора дето да се тресат от страх. Спокойно, има още букви от гръцката азбука.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Патки.Бг

    12 0 Отговор
    Преболедувалите коронавирус имат практически вечен имунитет срещу всички мутации на вируса , докато ваксинираните след 6 месеца го губят !
  • 17 PanikAtak

    6 0 Отговор
    Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19 - Омикрон...Няма данни ..Няма данни Няма данни ....Няма данни ...
  • 18 Провинция

    4 0 Отговор
    По нищо не се различавал от Делта, протичал най-общо казано с отпадналост и болки в тялото.... Вероятно, хипотетично, бил малко по-заразен от предишния щам...Какво е новото? Как какво - името му ново! Омикрон-име завъртяно, имащо за цел да респектира и стресира. Просто старата песен на нов глас започва! И, забележете най-важното - установен е при напълно ваксинирани! Даже е произлязъл благодарение на ваксината. Никой вече не се връзва на тези медийни манипулации

    Коментиран от #21

  • 19 Хванал си се

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Макарон":

    иначе нямаше да пишеш тук.
  • 20 Макрон

    2 0 Отговор
    Омикроне,сине,бързо да се прибираш,че майка ти те търси да те бие.Къде скиташ,бе
  • 21 Къде прочете

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Провинция":

    че е установен при напълно ваксинирани?
    Или сам си го измисли?

    Коментиран от #22

  • 22 Провинция

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Къде прочете":

    Изостанал си с информацията. Съобщиха го по националните тв, както и има качено изявление на властите в Южна Африка, в което категорично заявяват, че установените при тях първи 4 случая на новия щам, са със завършен ваксинационен цикъл. Нямам навик да си измислям и да правя свободни съчинения. Отдавна минах тази възраст.

    Коментиран от #24

  • 23 Чичо Гошо

    5 0 Отговор
    Колкото по-рано спрете да гледате и четете тая безпочвена пропаганда, толкова по-бързо ще свърши този цирк!
  • 24 Ами не

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Провинция":

    https://fakti.bg/zdrave/633335-szo-ima-kraino-visok-risk-ot-globalno-razprostranenie-na-omikron
    "Очакват се случаи и инфекции с COVID-19 при ваксинираните лица, макар и в малък и предвидим дял“, се добавя в съобщението.