Last news in Fakti

10 Декември, 2021 10:54 4 521 37

Медицинският факултет на СУ прекратява занятията си в знак на протест

  • медицински факултет-
  • су-
  • прекратява занятия-
  • протест

Причината е решението за сливане на Педиатрията с болница "Лозенец".

Медицинският факултет на СУ прекратява занятията си в знак на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Медицинският факултет на Софийския университет прекратява всички учебни занятия и стажове за всички специалности в знак на протест заради решението за сливане на Педиатрията с болница "Лозенец".

Повод за недоволството е решението на министъра на здравеопазването за преобразуване на МБАЛ "Лозенец" чрез вливане в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". Според факултета с този акт МБАЛ "Лозенец" ЕАД "на практика престава да съществува", съобщават от БНТ.

С официална позиция излезе и ръководството на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Ето и цялото становище:

С протокол № РД 16-694 от 8.12.2021 г. министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. За тази цел с т. 1 от протокола министърът прекратява МБАЛ „Лозенец“.
В медийните си изяви министърът упорито нарича МБАЛ „Лозенец“ „Правителствена болница“, каквато дружеството от години не е, и се опитва да си играе с емоциите на хората, наричайки болните деца „дечицата“, но зад тези манипулативни внушения се крие не искрена загриженост за здравето на децата, а целта е унищожаването на работеща болница, изграждана с години.

МБАЛ „Лозенец“ предоставя специализирана извънболнична помощ на всички здравноосигурени граждани срещу направление за съответния специалист. Много граждани са включени и в пациентската листа на общопрактикуващия лекар към МБАЛ „Лозенец“. Какво ще стане с всички тези пациенти?

Когато през 2018 г. отново предколедно беше направен подобен опит за закриване на Болница „Лозенец“, много педиатри зададоха следните въпроси: Материалната и легловата база на МБАЛ „Лозенец“ достатъчна ли е за нуждите на бъдещата детска болница, каква площ е необходима за нея, какви преустройства са необходими и т.н. Медицинското оборудване в Болница „Лозенец“ не е предназначено за лечение на деца. За какво ще се използва то и каква ще бъде съдбата му? Не е налице ясна визия за бъдещето на детското здравеопазване. Няма яснота и по много въпроси, свързани с бъдещата детска болница – колко и какви клиники ще обхваща тя и пр. По думите на Председателя на УС на Българската педиатрична асоциация „Тук не е въпросът само да я назовем „Детска болница“, а въпросът е тя да изпълнява целите, които сме си поставили: да бъде център за развитие на детското здравеопазване и действително да може да обслужва комплексно децата в България“.

Няма да привеждаме отново всички аргументи на педиатрите от преди три години за това защо превръщането на една многопрофилна болница в педиатрия е невъзможно. Няма да се спираме подробно и на значението на МБАЛ „Лозенец“ като многопрофилна болница, като единствен център за трансплантации на повече от един орган, а в момента – и като център за лечение на пациенти с COVID-19.

Това, с което Софийският университет „Св. Климент Охридски“ няма да се съгласи, е закриването на неговата университетска болница, основна база за обучение на студентите от няколко медицински специалности.

В продължение на близо 20 години държавата не осигури сграда на Медицинския факултет на Софийския университет, като в някои случаи отнемаше други сгради на Университета с обещанието да реши въпроса със сградата на Медицинския факултет. Междувременно обучението на студентите се провеждаше в Болница „Лозенец“. За неговото осигуряване Софийският университет е инвестирал в болницата милиони левове за ремонти и оборудване – в същата болница, която министърът сега щедро преобразува, влива и прекратява.

С прекратяването на МБАЛ „Лозенец“ Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без препoдаватели. При преобразуването на болница „Лозенец“ в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния към момента академичен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово определения академичен състав, Медицинския факултет няма да може да продължи да функционира и получената акредитация за обучение на студенти може да бъде отнета.

Дори многопрофилният характер на болницата да се запази, след преобразуването ѝ в детска болница тя няма как да продължи да функционира като университетска болница и като учебно-клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, тъй като студентите не могат да усвоят необходимите знания в болница, специализирана единствено в лечение на деца. Същото важи за обучението на медицинските специалисти, провеждано в МБАЛ „Лозенец“, и за научните изследвания на лекарите-преподаватели.

Дълбоко неясен е и въпросът за акредитацията на болницата като университетска от страна на Министерството на здравеопазването и за акредитацията на Софийския университет в професионални направления „Медицина“ и „Здравни грижи“ от страна на Националната агенция за оценяване и акредитация.

Националната агенция за оценяване и акредитация използва богат набор от критерии, но само два критерия са задължителни и елиминаторни по закон – академичен състав на основен трудов договор и материална база. Това е така съгласно чл. 83, ал. 4 от Закона за висшето образование и чл. 64, ал. 4 от Правилника за дейността на Националната агенция за оценяване и акредитация (ПДНАОА).

Чл. 59, ал. 2 от ПДНАОА гласи, че в резултат на следакредитационно наблюдение и контрол при наличие на основанията на чл. 64, ал. 4 или на чл. 66, ал. 3 акредитационният съвет може да отнеме акредитацията на висшето училище. Чл. 64, ал. 4 посочва именно неизпълнението на изисквания за академичен състав и/или за материалната база като основание постоянната комисия за следакредитационно наблюдение и контрол да внесе в акредитационния съвет предложение за отнемане на акредитацията на висшето училище, а чл, 59, ал. 3 вменява на акредитационния съвет задължението в тези случаи да отнеме акредитацията. В случай че в даден момент Университетът не отговаря на някой от двата критерия, той е длъжен да уведоми НАОА за промяната в декларираните при акредитацията обстоятелства, след което започва посочената процедура по проверка и отнемане на акредитацията.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ не може да допусне да загуби акредитацията на медицинските си специалности и по този начин да се стигне до закриване на Медицински факултет поради промяна на профила на Болница „Лозенец“ т. е. на учебно-клиничната база, която е предоставена на Университета с ПМС № 316 от 2003 г. и въз основа на която Университетът е получил акредитация.

Прекратяването на МБАЛ „Лозенец“ на 8 декември очевидно е подаръкът на министъра на здравеопазването за 1000 студенти в Медицинския факултет на Софийския университет по случай студентския празник. Освен 1000 студенти бъдещето на Медицинския ни факултет засяга съдбата и на докторантите и на няколкостотин специализанти по различни специалности за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

През последните години многократно сме изразявали подкрепата си за изграждането на нова многопрофилна детска болница на територията на МБАЛ „Лозенец“. Това, което няма да приемем, е една работеща и изградена с много усилия модерна болница да бъде разрушена заради неясни планове, а Медицинският факултет на Софийския университет да остане без учебно-клинична база, без преподаватели и без акредитация заради лобистки интереси в полза на частна болница.

Изходът продължава да бъде същият, какъвто беше и преди три години – да се осигурят достатъчно средства за нова сграда с необходимия брой легла и нужната апаратура. По този начин държавата ще удовлетвори желанието на обществото за създаването на многопрофилно лечебно заведение за комплексно лечение на деца, без да разрушава добре изградената и функционираща Болница „Лозенец“ с нейните 18 клиники/отделения, от които 15 са с най-високото ниво на компетентност III, болница, осъществяваща дейност по 37 медицински специалности, специализирана в образната диагностика, инвазивната кардиология, ендоскопската хирургия и получила най-високата акредитационна оценка „отлична“ за цялостната медицинска дейност в лечебното заведение, както и за 17 от акредитираните 18 клиники/отделения.

Прекратяването на МБАЛ „Лозенец“, последствията за Медицинския факултет и ответните действия на Софийския университет ще бъдат обсъдени на заседанието на Академичния съвет на 15 декември 2021 г.. При предишното посегателство преди три години срещу учебно-клиничната база на Медицинския факултет Академичният съвет обяви протестна готовност, но разумът у управляващите надделя, преди да се стигне до ефективен протест. Трябва ли всеки път да стигаме до сблъсък, за да спрем необмислените атаки и лобизма?


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    48 44 Отговор
    Кацата ако седи още малко в министерството ще повлече всички надолу.......
  • 2 сигурно

    59 41 Отговор
    Недоволни са защото няма да могат да прибират кинти под масата !!
  • 3 Лекар

    41 39 Отговор
    Браво Юнаци
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Най-добре

    56 39 Отговор
    Да го затварят. Има Медицински университет. В СУ създадоха мед.факултет за децата на свои хора и за неуспелите да влезнат в МУ да им вземат парите. Няма нищо общо с образование или конкуренция. В цял свят глобализират образованието, тук го свеждат до занаятчийство.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Covid

    37 38 Отговор
    Бялата мафия иска само да усвоява . Тия с най големите заплати трабва веднага да бъдат увалнени дисциплинарно
  • 8 Въпрос

    36 41 Отговор
    Ако Бойко беше наредил, щяха да мълчат ..........
  • 9 сара

    41 37 Отговор
    Какъв им е проблемът ? Едиственият разумен отговор, за който се сещам, че им се разваля "спокойствието" - кой , както иска да го разбира.
  • 10 Българка

    52 40 Отговор
    Възмутена съм от наглото и цинично отношение на целия ръководен състав на замесената в скандали и престъпления болница Лозенец (терен за престъпни схеми- "Осемте джуджета", покупка на много по-скъпа апаратура, нелегални трансплантации и обслужване бойковото управление) към здравеопазването на децата на България! Възмутена съм и от становището на Медицинския факултет на СУ с ректор обединител на чекмеджета и фереджета към живота и здравето на бъдещето на България! Никой не закрива правителствена болница, чийто персонал винаги е ползвал привилегии и е бил на "завет", а само я обединява с детската педиатрия. В огромния двор на "Лозенец" ще се строи нова детска болница и така ще се осигури комплексно здравеопазване
    Ръководствата на СУ и "Лозенец" са позор за България с тези си позиции и действия!!!!!!
  • 11 Ето

    38 38 Отговор
    Ето затова университета трябва да е деполитизиран. Реално Герджиков трябваше да подаде оставка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 един от многото

    36 36 Отговор
    Явно кокала е много голям и докторята ,си го пазят. Иначе ми писна да чета , че в България има най голяма смъртност от пандемията. Ами докторчетата да кажат защо е така. Всеки от нас е грамотен и може да чете статистиките по света и да разбере , че нашите стъкмистики са от некадърността на лекарския състав а не , от процента на ваксинирани и преболедували. Влизаш с Ковид и до там , минават като на пожар по стаите в отделението, оставят ти хаповете и се лекувай! Ако не дай си боже развиеш нещо друго , ти си карантиниран , не те пращат за изследване по други кабинети и накрая си отиваш по Ковид пътеката , зер , тя е най добре платена!
  • 14 Г ЕРБ си Активират Хранениците където

    27 37 Отговор
    Могат,!! Да се създава Хаус, в момента това го могат!! И Това правят, Организиран Хаус от ГЕРБ!!

    Коментиран от #19

  • 15 Язе

    24 30 Отговор
    Предлагам да се закрие. Не може всяко уни да открива квито специалности му кефнат. Да си гледат техните си там науки. От Турция и Гърция пълно със студенти щото там бройките са малко и не могат да влязат, тук машина за пари, всеки вьима кетап за квот му тряа от където си иска
  • 16 Нормално

    27 31 Отговор
    Мафията ГЕРБ-ДПС ще саботира Държавата до последно. Да не забравяме ректора на СУ от коя партия е.
  • 17 Стойчо

    27 35 Отговор
    Уволнявай всичко у Лозенец. Ся ти е паднало и никой нищо няма да каже. Те си го заслужиха. Тъкмо още в Понеделник ще назначим само педиатри там
  • 18 Toxic

    28 31 Отговор
    Естествено, нали Герджиков ги управлява дистанционно. Я питайте какви студентски такси събират и кой учи там и всичко ще ви се изясни!
  • 19 ...

    5 28 Отговор

    До коментар #14 от "Г ЕРБ си Активират Хранениците където":

    хаОс ...!
  • 20 плюс минус

    26 33 Отговор
    Ужас без край!
    За 45 години соц и 32 години демо, властите не успяха да направят детска болница.
    Сега, най-накрая, решиха да поставят някакво начало.
    Да, но медиците, забележете, медиците от бившата правителствена болница, скочиха против този опит, най- после и най- накрая, да има болница за болните деца, ДЕЦА.
    Щели да им нарушат спокойствието!
    Забравиха, че здравето, не е печалба.
    Да, ама вече е!
    Жалко!
  • 21 Децата ни

    25 31 Отговор
    Явно българските деца не са важни за професор Герджиков, все пак те нито го издигат нито гласуват за него. Срам ме е от такива сънародници.
  • 22 Факт

    16 28 Отговор
    И кой е ректор на СУ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бьлгарин

    16 27 Отговор
    Щом не работят в знак на протест не трябва и да им се дават заплати сьщо в знак на протест
  • 25 Д-р .....

    23 27 Отговор
    Липсата на детска болница е една от организираните прояви на геноцид срещу българите. Медицинският факултет на СУ трябва да бъде закрит. Той не дава качествено медицинско образование. Медицинската академия е съвсем друго равнище. Тя е напълно достатъчна.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 3.14К

    19 25 Отговор
    Ще има протест и на катедра осемте джуджета, че им отнемат отделението по хемодиализа.Така се прекъсва възможността да се изнудват пациентите и да си.прехвърлят бизнеса.
  • 28 Странно

    14 12 Отговор
    Явно са се активирали привърженици на А.Герджиков.
    Много едни и същи брой минуси.
    Това не е лично мнение.
    Това е административен контрол.

    Коментиран от #29

  • 29 Интересно

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Странно":

    Интересно заключение на един "странник"
  • 30 Да бе!

    7 7 Отговор
    Всичко е театър! Целта е да се запази Правителствена болница, където няма недостиг и проблеми, защото обслужва всички от властта! Там изобщо не е необходим медицински факултет. В София има цял Медицинска Академия. Но ще постигнат целта си, защото е и в интерес на тези от властта!
  • 31 Всички знаят

    8 4 Отговор
    А бюджетът на Правителствената болница се крие в СУ Кл. Охридски! Удобно е,там няма недостиг!

    Коментиран от #32

  • 32 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Всички знаят":

    "Всички знаят", ама май само ти не знаеш от къде идва бюджета на Правителствена болница.
  • 33 333

    7 0 Отговор
    И защо ви беше нужно да разкривате факултет, след като можехте да върнете медицинския университет обратно като факултет към СУ? Колко медицински университета трябва да има в тази страна? Като ПУЦ-овете по право ли трябва да станат? Според мен има медицински университет, който иска да учи там. А за децата болницата в важна. Правилно решение.
  • 34 От студентите

    2 0 Отговор
    И в тоя факултет сигурно ГЕРБ и политиката са промили академичността.
    Срам е водител на науката, да е така политически пропит и превзет от властта. Сега ще изкара студентите на протести, за да може да си върне пастира Бойко.
  • 35 Анонимен

    2 0 Отговор
    Сменете ръководството за да тръгнат нещата тези нямат право да се подиграват със студентите
  • 36 Бялата Мафия брани ОПГ Лозенец!!

    1 0 Отговор
    Герджиков и С У при гласят на Мафията!!
  • 37 Герберите навсякъде си активират

    1 0 Отговор
    Калинките и Търтейте!! Саботажи на различни нива!! Това е новата тактика на ГЕРБ:Саботажи! И ще Реват Репресиратни по Политически причини!!