11 Декември, 2021 11:07 1 818 33

Проф. Кожухарова: 30% от хората вече са ваксинирани

  • ваксина-
  • коронавирус

Депутатите не разбират смисъла на зеления сертификат

Проф. Кожухарова: 30% от хората вече са ваксинирани - 1
Снимка: БГНЕС

Четвъртата вълна доста силно спада. Вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова отчита спад на броя на хората, които се лекуват в болници, започнала е да спада и смъртността от началото на декември месец. Епидемията е едно комплексно явление и всяка една епидемия, която е започвала, е и свършвала. Въпросът е как COVID-19 ще свърши, посочи Кожухарова.

Тя е на мнение, че е можело и да има по-малко жертви от пандемията, но е възможно да има още вълни и други пандемии.

Увеличават се, макар и недостатъчно, ваксинираните хора, посочи проф. Кожухарова. Тези дни вече достигнахме "заветните" 30% ваксинирани, обяви Кожухарова. Въпреки това оставаме на опашката. Ако в началото си на последно място, винаги оставаш на такова, коментира вирусологът. Увеличава се броят на хората, които си правят и реваксинация, и очакванията на Кожухарова са да посрещнем по-хубав начин празниците.

Въпреки това Мира Кожухарова отчита зеленият сертификат като успех.

Тя отбеляза, че няма място за оригинални подходи в борбата с пандемията. За Кожухарова универсалната ваксина срещу коронавируса като розова мечта - по-скоро ще дойде като необходимост четвъртата доза.

Тя обясни, че при грипа трябва да се ваксинираме всяка година, а ако коронавирусът даде белег, че става респираторен вирус, също ще трябва да се ваксинираме всяка година. Между третия и шестия месец след последната доза е хубаво да се постави бустерната доза ваксина.

Проф. Кожухарова добави пред БНТ, че по време на пандемичния грип жертвите са били повече, но регистрацията е била по-слаба. Вирусът достатъчно добре се променя, за да заобиколи имунитета. По отношение на смесването на ваксините, Кожухарова заяви, че този вариант е малко по-сложен и дава добър ефект върху имунитета.

Във връзка с нередностите с доставката на щадящите тестове, тя не мисли, че трябва да се говори за напрежение, защото МОН колкото и добре да организира обучението на учениците, не може да се сравнява с обучението в нормална среда. Кожухарова не смята, че сме забавили връщането на учениците в училища, всяко едно министерство си има проблеми и ако успее да ги разреши, ще е в полза на всички, коментира проф. Кожухарова.

Кожухарова разкритикува споровете в Народното събрание за зеления сертификат.

Ако депутатите не разбират, че зеления сертификат е важна мярка, която осигурява безопасна среда, те не оценяват противоепидемичните мерки. Трябва да се води информационна кампания първо сред депутатите, а после сред нас, настоя Кожухарова. Тя е много обезпокоена от реакцията на депутатите и възможността да го отменят за всички. Депутатите не разбират смисъла на зеления сертификат и реално искат да оставим пандемията на нейния естествен ход, когато случаите ще бъдат много повече, предупреди проф. Кожухарова.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    51 0 Отговор
    Сега останалите да се ваксинират ли за новия вариант на вируса, който не бил толкова опасен с ваксини, които не били толкова изпитани?

    Коментиран от #19, #21

  • 2 Не не и пак не

    59 2 Отговор
    Така са решили, така са направили. Това нас всичките останали 70%, какво ни интересува? А и да не забравяме, че от тези 30% ваксани половината вероятно не са ваксани реално, а фалшименто. Както и да е решението си е било тяхно, както и моето решение си е лично мое и яз няма да се ваксам.
  • 3 Д р Вирхов

    6 36 Отговор
    Много бавно ви върви ваксинацията нещо.Докато се наканите,ще ни измори Омикрона.
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    36 2 Отговор
    Някой отчита ли НАДУПчЕНИТЕ с изтекла гаранция? Тези на които сертификата вече е с изтекъл срок‼️
  • 5 Пръцко

    40 0 Отговор
    "Тя обясни, че при грипа трябва да се ваксинираме всяка година, а ако коронавирусът даде белег, че става респираторен вирус, също ще трябва да се ваксинираме всяка година..."
    Защо ма, "професорке", лъжеш и плещиш глупости? Срещу грип НЕ трябва, а МОЖЕ - евентуално, при наличие на желание и излишни средства, да се ваксинираме със съмнителен успех. :((
  • 6 ТРЕТИОТ ШПРИЦ 💉💉💉

    18 0 Отговор
    ЧАКАМЕ И ЧЕТВЪРТИОТ👍ПЪРВО СТОКАТА 🐑🐐🐏🐇В ОБОРА СЛЕД ТОВА И НИЕ🙌🙌
  • 7 Рошко

    6 1 Отговор
    Сега е времето "математиците" да ми разяснат как тъй от хемен хемен 50%боцнати ужким сега числото се е намалило увеличило че се обърква и аз вече кое е по голямо, хептен се обърках 😳😳😳😂😂😂😂

    Коментиран от #9

  • 8 Кики

    22 0 Отговор
    Ваксинацията е варварска практика и една от най-фаталните от всички заблуди, които са в наше време". – Махатма Ганди, Ръководство за здраве (публикувана през 1921 г.)
  • 9 Бай ганю

    23 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Те 20% боцнати вече сигурно са измрели затова почват пак от 30% другата седмица може да се увеличат пак до 20%кой знае
  • 10 Мун

    30 1 Отговор
    Не е вярно. Не сме толкова глупави. Сертифицираните са, но не и ваксинирани.
  • 11 Freedom Fighter

    36 0 Отговор
    Тази госпожа как ще кометира факта, че над 10% от починалите са боцнати. Една проста сметка показва, че 95% от починалите са над 65 години, аз не вярвам, че пенсионерите дават по 500 лв. за сертификат. При положение, че от тези 30% боцнати по-малко от половината са от рисковата група означава, че тези така наречените ваксини не оказват никакво положително действие при заразяване. Едно мащабно проучване ще докаже, че страничните ефекти от тези препарати са причина за смъртта на тези хора.
  • 12 Им бе цилус

    20 0 Отговор
    Предлагам друго заглавие :70%не са ваксинирани.
  • 13 Пфайзер

    4 9 Отговор
    Хайде по живо че вече започнахме производството на бустерни ваксини и на бустерните ваксини .Ваксинираните ще са с привилегии на антиваксърите ядец .
  • 14 Хари хари

    24 0 Отговор
    Във Австрия са вакс 85 процента, дори с три дози има хора, пълно е с болни, има ваксини има болни, няма вакс. Няма болни, вакс не са за ковид, разберете, когато се надупчете, ще има много болни, и после, следваща доза и следваща и накрая си чао
  • 15 Анонимен

    18 0 Отговор
    15% прецакани от работодателите им и 15% пълни иди0ти.

    Коментиран от #16

  • 16 и 30 000

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    прецакани от вирусчето.
  • 17 Кака

    6 2 Отговор
    Чакайте вече новата министърка да се развихри. Кацаров беше лабав, тая ще ни ваксинира 100%. Така е обещала.
  • 18 Ами ...

    13 0 Отговор
    Че той, зеления сертификат, има ли смисъл?
  • 19 Бяс

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Той":

    Да ни каже професорката - ЗА КОЛКО НИ ПРОДАДОХА? По колко сребърника взеха за всяка наша набодена глава ?!?!?! Нека не забрава нито професорката, нито всички като нея, че никой не е отнесъл със себе си нищо от тоя на оня свят, и че земния живот е само миг в сравнение със вечността! Божията Ярост не ще подмине нито един от търговците на човешки жовоти и души.

    Коментиран от #29

  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 0 Отговор
    Депутатите не разбират смисъла на зеления сертификат и реално искат да оставим пандемията на нейния естествен ход, когато случаите ще бъдат много повече, предупреди проф. Кожухарова.???Празни приказки!!!От къде прави този извод???Нима пандемията оставена на естествения си ход в Беларус не показва,че това е най правилния подход за нас???Сертификата ,е Противоконституционен и,който го защитава и прокламира е Престъпник и попада под съдебно наказание за проповядване на антагонизъм между хората!
  • 21 Пенчо

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Той":

    Договорите, покажете договорите на България и производителите на бъркочите! Кой, с кого, какво се е договорил и срещу какво, кой какви ангажименти е поел и за чия сметка? Някой попита ли някой ще се боде ли, та да му поръча и да му плати бъркоча? Защо трябва да се чувстваме длъжни да приемем нещо, което не сме искали предварително, нещо за което никой не ни е питал, но е преценил, че ние сме глупави, а понеже той/те е/са умен/и за наше добро е поел ангажимент от наше име ????? Договорите покажете, какво пише в тях и кой ги е подписал?
  • 22 волен сидеров

    9 0 Отговор
    ЧЕСТИТО,МОЖЕ ДА ПОСЕЩАВАТЕ МОЛОВЕ И КАФЕНЕТА ,ЧЕ И ПУБЛИЧНИ И ИГРАЛНИ ДОМОВЕ....КОЖУХАРОВА БИЙ СИ ОЩЕ ЕДНА ЕЙ ТАКА ДА ИМА ,ПОСЛЕ НА ВСЕКИ 4 И 6 МЕСЕЦА ПАК ЩЕ ИМА ,ДОКАТО И НА ТЕБЕ ТИ ВТРЪСНЕ ,НО ЩЕ Е КЪСНО.ЧЕРВЕИТЕ В ЗЕМЯТА ДАЖЕ НЯМА ДА СЕ ХРАНЯТ С ТЕБЕ ОТ ТОЛКОВА ВАКСИНИ
  • 23 Кожухдерева

    4 0 Отговор
    да тиго набу...м в мизирливата кухина.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Американец 🏈

    5 0 Отговор
    Пак поредната стъкмена статистика целяща да надупче вените на балъците. Ето мнението на бащицата относно медиите, писано преди 250 години: „Човекът, който не чете нищо, е по-добре образован от този, който не чете нищо освен вестници.
    ― Томас Джеферсън
  • 27 Американец 🏈

    4 0 Отговор
    Ако Томас Джеферсън и Бенджамин Франклин бяха живи в момента, щяха да върнат смъртното наказание чрез обесване и щяха по цял ден да се лашкат поне по 100 политика и мед-фашиста. В това не се съмнявам!
  • 28 Ко каза ко

    3 0 Отговор
    За Кожухарова универсалната ваксина срещу коронавируса като розова мечта - по-скоро ще дойде като необходимост четвъртата доза.
  • 29 Тебе

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Бяс":

    явно в главата са те наболи ... с конспиративи.
  • 30 Нещастница!

    3 0 Отговор
    Каква четвърта доза, мари! Що за специалист си ти! Що за експерт си ти, що за "професор" - куха лейка! Бабишкера,, сложена за чучело да плаши с прокобите си! какво ще стане с имунната система на хората, като почнат да се бодат всеки три месеца с неизвестни досега "ваксини"! Смееш ли да поемеш отговорност за вредите и умрелите след тия "ваксинации"? Безсрамие! Безочие! Наглост и садизъм!
  • 31 Идете

    3 0 Отговор
    Да проверите по интензивните отделения какво става! Ваксинирани берат душа! Мой познат, 53 годишен - без други заболявания, в момента бере душа на кислородо терапия - 20 дена след ваксинация!
    Засрамете се, вие ЛЕКАРИ! Дайте истинската информация на хората и престанете да лъжете за "ползата" от ваксините!
  • 32 като меркелица

    3 0 Отговор
    Виж какво ..како !Първо..си пенсионерка. второ..не си вече никакъв съветник на здравния министър. От утре ще има нов здравен министър и дано има ум в главата си та да се съветва със съвестта си и с Божиите заповеди,а не със сектанти като тебе. Айде...ходи на село да садиш..компири.
  • 33 ЗАЩОТО

    1 0 Отговор
    Тази дъртата КОЖОДЕРОВА ще забоде ваксинката от зЯД !