20 Декември, 2021 18:27 1 339 35

Сербезова и експертният съвет: Трябва по-адекватна кампания за ваксините

  • сербезова-
  • ваксинация-
  • ваксина

Разпределят детските ваксини по градове

Сербезова и експертният съвет: Трябва по-адекватна кампания за ваксините - 1
Снимка: БГНЕС

Около час и половина продължи срещата на експертния съвет в Министерството на здравеопазването. На нея присъстваха здравният министър проф. Асена Сербезова, представители от Българския лекарски съюз (БЛС), от Българския фармацевтичен съюз, от Изпълнителната агенцията по лекарствата, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и други представители на здравния сектор.

Всички страни в експертния съвет се обединиха около едно: необходима е по-голяма и по-адекватна информационна кампания за ваксините, която да бъде насочена към хората, които все още се колебаят дали да се имунизират.

Междувременно, днес се очаква да пристигнат и детските ваксини, които ще бъдат разпределени по градове. Дозите обаче няма да може да се поставят във всички пунктове, както и при личните лекари, за да не се стига до изхвърляне на неупотребени флакони, съобщи Bulgaria on air.

"В ЕС са поставени над 12 млн. дози ваксина във възрастовата група 12-18 г. и по никакъв начин не се наблюдава влошаване на профила на безопасност. Страничните ефекти са типичните – болка на мястото на убождане, малко температура, но честота е по-ниска, отколкото при възрастните", заяви българският представител в Европейската агенция по лекарствата (EMA) проф. Илко Гетов.

Според общопрактикуващия лекар и член на УС на БЛС - д-р Гергана Николова, детските ваксини предизвикват ефективен имунен отговор, въпреки че са 1/3 от дозата за възрастни. Тя призова да се ваксинират децата с хронични заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV TV

    76 1 Отговор
    У нас смъртността не се дължи на процента ваксинирани, а на това, което се случва със здравеопазването през последните 30 години. То беше сдъвкано и изплюто.
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    81 1 Отговор
    Сербезова, с тия четири сватби и тия ролсове и макларъни ти верваме като на царо.....
  • 3 Последния Софиянец

    57 3 Отговор
    Хора ,спрете се!През ден ходя на погребения на ваксинирани.Омръзна ми.Кошмар.

    Коментиран от #34

  • 4 шефа

    76 1 Отговор
    Сербезова,затваряй си плювалника,и ако решите да натискате за ваксинация ще сте най бързо падналото правителство в историята на България,запомни го.

    Коментиран от #23

  • 5 Някой

    58 1 Отговор
    Да, менторите вимви натискат да я направите задължителна. Ако не, то поне доброзорна.
    Вашта м...а!
    Ще си ходите много скоро, банда продажни говеда
  • 6 Да бе!

    69 0 Отговор
    Явно, продължават да си мислят, че противниците на ваксините не са информирани!

    Коментиран от #8

  • 7 тарикату

    57 0 Отговор
    каква по-адекватна кампания...днес фатки писахте за 26 годишен починал от ваксината на пфайцръ.
  • 8 Последния Софиянец

    45 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе!":

    Работя с хиляди клиенти.Всички познати ваксинирани са или в гробищата,или с разбито тотално здраве.Кошмар!

    Коментиран от #22

  • 9 Офффф

    63 0 Отговор
    Тия така и не разбраха, че хората, които не искат да се ваксинират срещу ковид не се колебаят, а отказват да участват в Тестовия период на тези ваксини! Всички ваксини срещу ковид са в тестов период! Който се е ваксинирал, значи се е съгласил да се експериментират на него новите препарати. Който не се е ваксинирал не се е съгласил, няма и да се съгласи?! Какво толкова неясно има, че кампания и дрън, дрън...
  • 10 камилар

    40 0 Отговор
    Всички министри на ПП са си платили постовете.Имало е голямо надаване.
  • 11 На теб вяра никва

    32 0 Отговор
    Провал си не разбра ли?
  • 12 Кеша на Ковид

    47 0 Отговор
    Абсолютно съм съгласен, че трябва по-адекватна кампания за ваксините - видимо е вече, че ковида мутира и се разпространява от тях
  • 13 Не на бялата мафия

    38 1 Отговор
    Мафия
  • 14 Няма да се ваксинирам

    49 0 Отговор
    А не ща от жена с 4 брака акъл.Благодаря
  • 15 Гост

    48 0 Отговор
    СърбигАзова, вие слуги на народа ли сте или на фармамафията!? Въпросът ми е риторичен, защото отговорът е ясен! Но не забравяйте, че народа ви е назначил, а не СЗО, Мустафа или Урсула!? Извадете е главите от задните части, включете ютюб да видите какви бунтове има по света срещу Ковид безумието и се замислете какво ви чака!? Народът ви докара, заради самозабравилия се безкнижник, той ще ви и уволни, ако продължавате в този дух...
  • 16 Доктор ОхБоли

    10 6 Отговор
    Това за обяснителната кампания го слушаме още от времето на Кацаров. Докато я подготвят, докато я проведат, докато се ваксинират, докато мине срока за втора ваксина, докато се изгради имунитета и вирусът ще се отчае и сам ще си отида, а ние ще отчетем голям успех в справянето с пандемията, както при четвъртата вълна. Какво тук значат някакви си хиляди умрели.
  • 17 Грульо

    33 0 Отговор
    Сега гледах една докторица, забравих ѝ името, приказваше за ваксините за деца, не можа да се обоснове защо трябва да се ваксинират децата. Смотолеви някави общи приказки, нищо смислено. Иначе, едва ли е останал някой, който се колебае, дето да се излъже да си вакса детето. Даже и ваксаните, като видяха, че ваксините не действат и пак на запад ги затвярят, въпреки, че са набучени над 80%, и обещанията за връщане нанормалното са лъжа, и те няма да се ваксинират с бустери, камо ли децата. Само някои тотални безхаберници ще го направят.
  • 18 Пич

    28 0 Отговор
    Тая май е закъсала с вноските за Рплс- Ройса , и гони бърза печалба...!!!???
  • 19 Walkirie

    37 0 Отговор
    "необходима е по-голяма и по-адекватна информационна кампания за ваксините, която да бъде насочена към хората, които все още се колебаят дали да се имунизират"
    Не се колебаем - твърдо сме против!
  • 20 ....

    32 0 Отговор
    Ако един човек не иска да се ваксинира, обикновено е поради това, че се информира от чуждестранни източници. Пълно е с научни изследвания, които оборват ефективността на ваксините и акцентират върху страничните ефекти върху здравето на участниците в експеримента с неточностите. Как тогава фармацевтката ще убеди тези хора със общи приказки, които слушаме близо 3 години?
  • 21 Снимай се

    33 0 Отговор
    Тази жaба, Министър на здравеопазването ли е или платен убиец на фармафията? КирКорчовците ще закъсат преди да изкарат месец.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 да ви го намикроня

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "шефа":

    Сербезова е само министър. По-важното е каква насока ще даде Министър-председателят..Баш-баканина рийш!!! А той я даде днес,пред Мицотакис!! Когато гърчугата за добър ден започна с с "Трябва да се ускори ваксинацията,защото не може да има безопасни Балкани без да има високи нива на ваксинация"..и след като Кирчо не му възрази,,,ей така от хорска срама...работата е ясна! Само да се опитат да пипнат децата...не виждам как ще се задържат ...
  • 24 Тоалетна хартия

    18 1 Отговор
    Малеееее, асенка какви гюбеци въртииии...в кръвта й е!!!!
  • 25 Не на Ковид ваксините!

    25 0 Отговор
    4-ти да се омъжва, ясно каква е.... От такива информация не желаем. Да си ваксинира бившите и настоящия и да не се намесва в животите на други хора.
  • 26 КИРО,

    15 0 Отговор
    ти с народа ли се подиграваш, той умира, а ти слагаш кючекчийка з а минисгър на здравеопазването. Е КАК ДА ТИ ВЯРВАМЕ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 125

    22 0 Отговор
    От коментарите става ясно, че все още има българи, които са запазили БЪЛГАРСКИТЕ ЦЕННОСТИ ЗА МОРАЛ И СПРАВЕДЛИВОСТ. НЯКОЙ ДА ВИ Е ГОВОРИЛ ПРЕЗ ТЕЗИ ПРОКЪЛНАТИ 32 ГОДИНИ ЗА МОРАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ НА БЪЛГАРИНА?.НЯМА И ДА ГО ЧУЕТЕ ОТ УСТАТА НА НИТО ЕДИН ПОЛИТИК.ЗАЩО ЛИ? АМИ ЗАЩОТО ТЕ ГОВОРЯТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ, А БЪЛГАРСКИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОТЪПКАНИ.
  • 29 Госあ

    5 0 Отговор
    Не, трябват истински ваксини.
  • 30 М а н а ф оглу

    20 0 Отговор
    Соросоидната калинка не случайно плеска глупости. Също не случайно, тъкмо дойдоха отровите за деца, и МОН в лицето на соросоидния министър въведе задължителен вход със зелен парцал . Та мислете и си пазете децата. Иначе всичко е доброволно и няма принуда.

    Коментиран от #33

  • 31 ЕВРО НЮЗ

    11 0 Отговор
    Има достатъчна информация откъдето човек може да се осведоми за това какво се случва.. Но да ми се изправят една тумба самозванци ( защитени от съдебно преследване) и ме съветват какво да правя е доста нагло.. Във Виетнам преди месец са подкарали децата и вече имат 120 починали.. 24 юли 2024 година говори ли нещо н на тия експерти
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Smart

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ами, нали си "гъст" с Кирчо, бе! Кажи му!!!
  • 35 Въпроси-без отговор явно

    1 0 Отговор
    Защо всички трябва да се ваксинират? Защо с нещо, което не му знаем съставките? Защо има странични ефекти и никой не поема отговорност за тях? Това - дайте да дадем, вече сме го гледали. Само опорни точки и общи приказки говорите, една и съща плоча циклите. Сутринта тая квази докторка Бацелова каза най-нагло - да не се ваксинират деца с алергия към съставките - а какви са те??????? Айде да си...