23 Декември, 2021 11:49 1 630 9

Д-р Маджаров поиска голяма реформа в спешната помощ

  • д-р иван маджаров-
  • реформа-
  • спешна помощ

Трябва да се увеличат средствата и за медико-диагностични дейности, извършвани в извънболничната помощ, както и за интензивни грижи в болниците, казва председателят на БЛС.

Д-р Маджаров поиска голяма реформа в спешната помощ - 1
Снимка: БГНЕС

В линейките да работят парамедици, да се повишат средствата за извънболнична помощ, както и цените на някои клинични пътеки. Това каза в интервю за БТА председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

По думите му трябва да се увеличат средствата и за медико-диагностични дейности, извършвани в извънболничната помощ, както и за интензивни грижи в болниците.

Една от първите задачи, които трябва да си постави новото управление, е в рамките на година да направи голямата реформа в спешната помощ, допълни д-р Маджаров.

"Тази година мина под мотото на две различни управления в системата на здравеопазването - служебно и редовно правителство. Общо взето, условията, при които работиха колегите, са същите като през миналата година. Финансирането беше осигурено, нямаше големи проблеми с осигуряване на средствата, но наследените от години проблеми - липса на специалисти по здравни грижи, дефицитни медицински специалности, продължиха да оказват влияние върху работата на колегите. Колегите натрупаха повече опит, има рутина, с която посрещат вече предизвикателствата на COVID вълните, имат и повече знания за вируса. Над 80 на сто от лекарите са ваксинирани, което даде спокойствие сред тях. Няма и толкова жертви на вируса, колкото имаше през миналата година", посочи той.

Попитан дали трябваше държавата да направи повече за медиците, той отговори така: "Тепърва трябва да се вземат мерки, но не мисля, че можехме да очакваме нещо повече от служебното управление на страната. Явно е, че служебен кабинет и служебен министър на здравеопазването не могат да направят чудеса за лекарите и специалистите по здравни грижи. Трябва да се предприемат мерки оттук нататък. Редовното правителство да има политика, насочена към отстраняването на идентифицираните проблеми. Един от големите проблеми, който се очертава пред страната, е кадровият дефицит, регионалните диспропорции в цялата страна. Надявам се след Нова година да видим първите стъпки в насока преодоляване на проблемите".

Според Маджаров кадровата криза в здравните системи е повсеместна и в Европа, и в света. Като част от ЕС това, което можем да си позволим да направим, е да създаваме добри условия за кариерно развитие и равностойно или поне достойно заплащане на кадрите, за да нямат желание да напускат страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    Преди заболяванията се лекуваха комплексно! Няма как да се вкара болестта в "пътека"!?! Още повече човеците са изначално различни и страдат от различни проблеми и по различен начин реагират на вътрешни и външни въздействия! Превърнахте лекарите в "пътищари", а болните в "пътници" - в пряк и преносен смисъл! ПРОМЕНЕТЕ ГЛУПАШКАТА СИСТЕМА, КОЯТО НИТО ОПАЗВА ЗДРАВЕТО, НИТО ЛЕКУВА ХОРАТА!
  • 2 Д р Вирхов

    4 1 Отговор
    Сега опряхте до парамедиците,догодина до ветеринарните медици.Хай наздравичката!
  • 3 Иван Грозни

    2 1 Отговор
    Още един реформатор. Защо ли ги нямаше при Боко? Задача №1 е каскета упорният камък на мутрата.
  • 4 Излишно е да се чете това интервю

    4 2 Отговор
    Този господин повтаря отдавна познати ни " лекарски вопли" - иска още пари.Срещу какво, господине? Лекарите отдавна не са лекари, а търговци на човешко здраве и това е доказано със закон.Никой не може да го отрече. Най-малко Вие. Искате още пари за " пътеки", които не водят до никъде. Лекувате отделно заболяване, като че ли човекът е сглобен от независими един от друг модули, взимате пари " под масата", цените на медицинските консумативи набъбват многократно докато стигнат до пациента, искате допълнително по 900 лв. и повече за "екип" , на сутрешните ви рапорти се говори само за пари, пари, пари, защото вие не сте вече болници, а " търговски дружества" , нали така? Е как с " пътеки" и " търговски дружества" ще се лекуват хора? Кажете поне къде по света има такова чудо и кой го пренесе в България .
  • 5 Роки

    3 0 Отговор
    СПРЕТЕ ПАРИТЕ ЗА КОВИД НА РЗИ -ТАТА ! ПО 1000 ЛВ. ВСЕКИ МЕСЕЦ НА КАЛПАК ЗА ПРОВЕРКА НА КАРАНТИНИРАНИТЕ. ТОВА Е БЕЗУМИЕ ЗАЩОТО ИЗОБЩО НЕ ГИ ПРОВЕРЯВАТ ,А ПОЛУЧАВАТ ПАРИТЕ. КАКВА ПЪРВА ЛИНИЯ СА ТЕ?!
  • 6 Милен Стоев

    2 0 Отговор
    Освен спешно болните, спешна помощ лекува и 1 милион неусигуряващи се българи. Още не мога да проумея от кой етнос са? Необходимо ли е да се дават още пари на спешна помощ?
  • 7 4856

    1 0 Отговор
    Как ще се промени спешната помощ в София след като директора и е на този пост повече от 20/двадесет години/! Алкохола е убил и последните клетки сиво вещество!

    Коментиран от #8

  • 8 4856

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "4856":

    За д-р Гелев става дума!
  • 9 Съдейки

    0 0 Отговор
    по бузите на д-р Маджаров, следва да се отпусне държавна помощ за отслабването му, че горкия страдалец много е изпосталял нещо!