Last news in Fakti

24 Декември, 2021 18:51 6 888 0

Тревожните симптоми при проблеми с бъбреците

  • симптоми-
  • бъбреци-
  • проблеми-
  • здравословни проблеми-
  • здраве-
  • признаци

Това са най-честите признаци, че бъбреците не работят нормално

Тревожните симптоми при проблеми с бъбреците - 1
Снимка:Shutterstock

Тялото не спира нито за секунда да извършва стотици хиляди различни действия, за да поддържа нормалните функции на организма.

Понякога поради екологични промени, стрес, хронични заболявания и неправилен начин на живот, част от големия "механизъм" може обаче да се повреди. Възможно е някои от тези "повреди" да останат незабелязани или човек умишлено да игнорира сигналите, но след това става твърде късно, пише zdrave.to.

Кои са най-честите симптоми, алармиращи за проблеми с бъбреците?

Промени в урината

Всички промени в урината - миризмата и цвета са важни за разбирането на общото състояние. Честотата на уриниране (нормалната стойност е 4-10 посещения на тоалетната), съдържанието на кръв или наличието на пенливо отделяне се превръщат в основните явления, които ясно показват, че бъбреците не функционират според очакванията.

Лош дъх и метален вкус

Поради натрупването на вредни примеси в кръвта, в устата се усеща метален вкус. Ако всичко това се допълва от неприятен дъх, това определено показва твърде високо съдържание на токсини в тялото. Всички тези симптоми се влошават при внезапна загуба на тегло.

Всъщност такива промени могат да бъдат свързани с други фактори, но това не замества задължението да отидете при лекуващия лекар за решаване на проблема.

Подпухнали очи

Подуването в областта на очите също показва бъбречно заболяване. Всичко това се дължи на увеличаването на количеството протеин в урината.

Ако се храните правилно и по принцип на организма не му липсват протеини, тялото ви има време да си почине и да се възстанови за една нощ, но отокът не изчезва - това е причина да отидете на преглед.

Главоболие

Бъбреците синтезират от витамин D важен за хората хормон - еритропоетин, от който зависи процесът на образуване на еритроцитите. Колкото по-слаби са бъбреците, толкова по-малко еритроцити в кръвта могат да пренасят кислород в кръвта.

Следователно имате усещане за постоянна умора, главоболие и анемия. Ако дори след пълноценна почивка се почувствате зле, уговорете спешна среща с лекар.

Суха и сърбяща кожа

Сърбежът, сухотата и люспенето показват дисфункция на бъбреците: за тях става по-трудно да филтрират вещества и да насищат организма с полезни минерали. Това може не само да влоши бъбречни проблеми, но и да развие костно заболяване. Не трябва да се самолекувате без консултация с Вашия лекар. Единственото, което можете да направите, е да овлажните кожата си достатъчно с крем.

Подуване на глезените и ръцете

Излишната течност не се отделя от тялото, ако бъбреците откажат. Натрупването на натрий в организма причинява подуване на крайниците. От друга страна, подобни симптоми могат да показват проблеми със сърдечно-съдовата система или чернодробни заболявания.

Високо кръвно налягане

Основната причина за бъбречна недостатъчност е високото кръвно налягане, тъй като кръвоносната система и бъбречната система са тясно свързани. За да се елиминират подобни симптоми, се препоръчва организмът да се насити с фолиева киселина.

Болка в гърба

Когато тялото сигнализира за бъбречен проблем, се усеща болка в областта на гърдите. Понякога неприятни симптоми могат да се видят в слабините или бедрата. Киста, която се образува в бъбреците, веднага засяга гърба и краката. Бъбречната недостатъчност усложнява състоянието чрез постоянно гадене, висока температура и често неконтролирано уриниране.

Проблемен сън

Ако нещо не е наред с бъбреците, токсините не се отделят правилно с урината, поради което остават в тялото. Подобна интоксикация провокира развитието на безсъние.

Хората с хронично бъбречно заболяване знаят, че са изложени на риск от развитие на апнея: временно спиране на белодробната функция за 10 секунди или повече. След пауза дишането се нормализира, но със свистящ звук. Следователно хъркането е друга сериозна причина да бъдете прегледани от лекар.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА