Last news in Fakti

3 Януари, 2022 09:16 12 381 2

След празниците: Ето как да направим пълен детокс на организма

  • детокс-
  • пречистване-
  • прочистване-
  • детоксикация-
  • диета-
  • хранене

Диетолог дава ценни съвети как да помогнем на тялото да се отърве от излишните натрупвания

След празниците: Ето как да направим пълен детокс на организма - 1
Снимка: Shutterstock

Детоксикацията или детоксът са думите, които силно нашумяха през последните години в света на здравето и фитнеса. Вероятно сте виждали доста хора да пият витамини или някакви цветни сокове с единствената цел да пречистят организма си и да му дадат свежо начало. В действителност нашето тяло не се нуждае от тези неща само по себе си, пише Tialoto.bg.

„Тялото ни е създадено така, че само си прави детоксикация и елиминира токсините от системата по естествен начин с помощта на вътрешните органи. Не е нужно да спазвате някаква специална диета за това“, пояснява диетологът Лавлийн Каур. По думите ѝ детоксикацията е процес, който не може да бъде иницииран или спрян. Единственото, което можете да направите, е да го подпомогнете със следните стъпки:

Определете си времеви прозорец за хранене

Според Лавлийн кога се храните е толкова важно, колкото и с какво се храните. Ограничаването на приема на храна в рамките на определен времеви интервал може да помогне много за пречистване на вашата вътрешна система.

Консумирайте сурова и ферментирала храна

Вкарайте в режима си храни, богати на фибри. Те подобряват храносмилането и перисталтиката на червата, което е важно за процеса на детоксикация.

Ферментиралите храни съдържат добри бактерии, които подобряват здравето на червата.

Внимавайте с витамините

Диетоложката също така препоръчва да не прекалявате с витамините, особено тези, които са мастноразтворими като витамини А, D, Е и К. „Мастноразтворимите витамини се съхраняват в тялото за дълго време. Те могат да изложат на по-висок риск организма от токсичност, ако се консумират в по-голяма доза“, категорична е тя.

Съсредоточете се върху растенията

Лавлийн препоръчва растителната диета, тъй като е по-добра за червата и органите, когато се опитвате да се детоксикирате. В невегетарианската диета има най-много токсини. Така че е важно да се ограничи приемът на храни на животинска основа. Заложете на балансиран режим, който да съдържа както животински, така и растителни храни.

Избягвайте преработената храна

Рафинираните и преработени храни съдържат само калории и нула хранителни вещества. Висококалоричните храни увеличават шансовете за заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни проблеми. По-добре ги избягвайте максимално, за да сте здрави.

Останете хидратирани

Водата е от съществено значение за поддържане на здравата функция на тялото. Пиенето на достатъчно количество вода всеки ден е от първостепенно значение за здравето. Диетологът препоръчва да се пие вода от семена от кимион и карамбол за детоксикация.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.