Last news in Fakti

3 Януари, 2022 21:00 5 254 61

Омикрон и Делта: ето разликите

  • омикрон-
  • ваксина-
  • делта-
  • коронавирус

До момента не можеше да се направи категорично заключение дали това означава, че вирусът е по-малко опасен

Омикрон и Делта: ето разликите - 1
Снимка: shutterstock

Омикрон е по-заразен, дори успява да заобиколи антителата в организма и да инфектира ваксинирани и преболедували хора. Но въпреки множеството нови случаи броят на хоспитализациите си остава нисък.

Според британско изследване опасността да попаднете в болница след заразяване с новия вариант на коронавируса Омикрон е с две трети по-малък от този при Делта. Тези данни потвърждават "оптимистичните сигнали", за които заговори главната съветничка на британската Агенция за здравна безопасност Сюзън Хопкинс. Проучването е базирано на над един милион случая.

По-малко щети на белия дроб?

Няколко други проучвания с лабораторни животни и човешки тъкани дават повече яснота защо протичането на заболяването с Омикрон може да е по-леко. По информация, цитирана от "Ню Йорк Таймс", вариантът предизвика по-малко щети по белите дробове за разлика от предишните щамове, при които често се стигаше до сериозни увреждания и проблеми с дишането.

Материалът на "Ню Йорк Таймс" се позовава на изследвания с мишки и хамстери, които стигат до заключението, че Омикрон предизвика по-слаби инфекции. Те често са ограничени в областта на горните дихателни пътища: носа, гърлото и дихателната тръба.

Омикрон води до по-леко протичане

Досегашните изследвания на Омикрон сочат, че вирусът е по-заразен от предишните варианти. Той дори успява да заобиколи антителата в организма и така да инфектира ваксинирани и преболедували хора. Но въпреки, че броят на новорегистрираните случаи достига нови рекорди в резултат на разпространението на новата мутация на вируса, хоспитализациите продължават да са ниски.

До момента не можеше да се направи категорично заключение дали това означава, че вирусът е по-малко опасен, тъй като в началото бяха заразени основно млади хора или хора с имунитет, породен от ваксина или предишна инфекция. Но вече няколко научни изследвания, публикувани в последните дни, стигат до заключението: Омикрон води до по-леко протичане от Делта и всички други предишни варианти на Ковид-19.

Рискът от претоварване на здравната система остава

Въпреки това Сюзън Хопкинс от британската Агенция за здравна безопасност предупреждава, че високата степен на инфекциозност на новия щам може да доведе до сериозно натоварване на здравната система. По данни на британската здравна служба NHS, броят на заразените с коронавирус медицински служители се е удвоил в последния месец - от 12 хиляди в края на ноември до 24 хиляди към 26-и декември.

В същото време расте и броят на пациентите, нуждаещи се от хоспитализация. Според данните към миналата сряда, в Ковид отделенията са настанени 11 898 пациенти - стойности, невиждани от началото на март насам. Броят на инфекциите също е рекорден. По данни на Националното статистическо бюро на Великобритания, в седмицата от 23-и декември са се заразили 2,3 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    52 9 Отговор
    Вижте новите ЛЪЖИ ,,Нов вариант на COVID-19 с 46 мутации, открити в Южна Франция,, ПРЕДПОЛАГАЛО СЕ, ЧЕ СЕ Е ПОЯВИЛ В КАМЕРУН...ХОРА, ДОКАТО НЕ СЕ ВЪЗПРОТИВИМ , ТЕЗИ ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА НИ...ЛИКВИДИРАТ КАТО ЧОВЕЦИ

    Коментиран от #19, #43

  • 2 Мда

    39 2 Отговор
    А грип симптомите какви са?
  • 3 Госあ

    18 8 Отговор
    Цензурата е едно изключително важно нещо за здравето на едно общество. Болумачите с които ни залива пресата по образ и подобие на нешънъл джиографик и дискавъри е чутовна. Когато става дума за Биохимия, без експериментална диагностика и причинно следствена връзка, статистиката е като тази със щъркелите и бебетата родени пролетта. Дори астрофизиците с техните математически абстракции винаги опират до наблюдения доказващи хипотезата.

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Като

    17 8 Отговор
    пръдна вируса бяга от мен,яжте варен боб с чесън и малко ракийка и не ви трябва никаква ваксина.

    Коментиран от #39

  • 7 Лост

    27 6 Отговор

    До коментар #4 от "Млад и страстен":

    Мисля, че вече се чудят как да се отърват ненаказани и ще измислят един-два още по заразни, а после ще кажат, че всичко е затихнало и са се справили блестящо.

    Коментиран от #10

  • 8 Да бе

    31 5 Отговор
    Едно и също всеки ден. Омикрон, та Омикрон. В момента Делта върлува във ваксинираните САЩ и Западна Европа. Истерията с Омикрон беше предизвикана заради огромната неефективност на препаратите на Pfizer, които не работят срещу Алфа и Делта, а точно обратното. Американските препарати разпространяват всичко, което е ковид серотип досега, факт.
  • 9 Имунолог, ваксиниран14.03, И.Иванов

    20 5 Отговор
    Да но дългият ковид с множество пост ковид симптоми? Не искам вече да живея без маска и да спирам да се дупча защитавайки себе си и близките си. Колкото повече се дупча толкова повече се имам за отговорен, значим и важен. Толкова повече се имам за интелигентен човек вярващ в науката. Не ми отнемайте КОВИДА и ВАКСИНИТЕ.
  • 10 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    Пишеш все едно за сефте има пандемия?! Не бе и след ще има!
  • 11 Източна ромелия

    24 6 Отговор
    Как намериха разликите, като не е идентифициран първобраза на КОВИД - 19, а ни го показват само на 3 или 4 Д анимции по СМИ-тата
  • 12 Госあ

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    Всъщност, един от препаратите които се използва за лечение в Япония, Южна Корея, Китай, Дания и Норвегия дава резултати както ин витро, така и ин виво, така и на животни, така и на хора. Този препарат освен това е минал отдавна всички клиники за безопасност и циркулира в аптечните мрежи на много страни от много дълго време (много важно уточнение). Използва се за лечение на панкреатит и забележи - за предотвратяване на тромбози след кръвопреливане ! Та, активната му съставка е протеазен инхибитор, който се свързва към АСЕ рецепторите които вкарват вируса в клетката и по този начин го блокират. Следствие, страните като Япония, Южна Корея, Китай, Дания и Норвегия, които лекуват с този препарат показват статистически несравними по никакъв начин резултати относно жертвите от вируса за разлика от страните които не го използват. Ето, това е добра наука. Добра Биохимия.

    Коментиран от #16, #25

  • 13 tato

    17 5 Отговор
    Време е за следващия щам. Пускайте го защото този кампанията за Омикрон беше слабичка и хората не вързаха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Доцент Фьодор Пломб-Кудрявцев

    7 4 Отговор
    Да йбаи грип ,откак набара Туитър и Фейзбуг ,станА Делта и Омикром
  • 16 Доцент Фьодор Пломб-Кудрявцев

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Да не е зъб от риба-папатак от дъното на Марианския падина ,ве горски ?

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "Доцент Фьодор Пломб-Кудрявцев":

    Не те разбирам. Дори кучето си мога да го разбера в много случаи, но теб - не.

    Коментиран от #23, #59

  • 19 костини копейки

    7 12 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    абе пак ли някой искал да та убива , как спиш нощем ти се чудя 🤣

    Коментиран от #61

  • 20 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Жълто гостенка":

    И теб не те разбирам. Еволюционната ни дистанция е непреодолима. Моля не адресирай нервната си дейност към мен. Няма смисъл.

    Коментиран от #22, #28

  • 21 Хммммммм

    16 3 Отговор
    Мисля че е време за протести, защото закъсняваме. И днес е имало доста малоумни, които са чакали за ваксини и ако караме така, няма да има кой да води войната срещу мафията, която ни превзема!!!
  • 22 Жълто гостенка

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Е кък да ма разбЕреш ,кът не вдяваш български език

    Коментиран от #24

  • 23 Доцент Фьодор Пломб-Кудрявцев

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Горски ,ти ко разбираш ве ,от Червено разбираш ли
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Баба Фреди чистачка в Овалния кебинет

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Белина ,познах ли ?
  • 26 Жълто гостенка

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Горкото псе , кучетата са с нерадостна съдба - не могат да си изберат стопанина ,както и децата на изкукали родители баба си ....
  • 27 Жълто гостенка

    0 2 Отговор
    Болумачите на скара кък са
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Жълтото гостенка

    2 1 Отговор
    Ясно ,админо е боломаж
  • 31 Hoho Boho

    20 3 Отговор
    Омикрон го измислиха за да могат да обяснят катастрофалното нарастване на заразяванията във "ваксинираните" държави.
    А обяснението е елементарно -
    ВАКСИНИТЕ УНИЩОЖАВАТ ИМУНИТЕТА!

    Там, където ГО "измислиха" Омикрон - Южна Африка, вирусът мистериозно изчезва.
    Населението на Южна Африка е почти, колкото на Великобритания...

    Великобритания
    ваксинирани - 75%
    заразени дневно - 192 000

    Южна Африка
    ваксинирани - 27%
    заразени дневно - 8 000

    ЧЕСТИТО НА ВАКСИНИРАНИТЕ!
    ---
    Забележка: ползвал съм публично достъпни данни и не е фейк
  • 32 КовидманЯк

    15 3 Отговор
    Аха, заобикалял антителата новият Омикрон...ама как ги заобикаля, отляво или отдясно или отгоре ги прескача?🤣
  • 33 Китайц от ХунЯн

    8 3 Отговор
    Алоо ,ко стана с прилеповете ,можем ли ги ядем пак ,и кучовете ???
  • 34 Да бе

    4 2 Отговор
    Странно, прилики между моднатата Делта и Омикрон грипа няма. Кой търси разлики?
  • 35 Директно:

    15 3 Отговор
    Нагли лъжи , дотегнали на целия свят!! Разлики между различни грипни щамове ли?!?!? Все е грип, който сме карали 10ки пъти през живота си, кога по-тежко, кога по- леко…. ТОВА ЩЕ ПРИКЛЮЧИ СКОРО, ЦИРКАДЖИЙ!!!
  • 36 Hoho Boho

    10 3 Отговор
    Защо публикувате такива глупости?

    "Но въпреки, че броят на новорегистрираните случаи достига нови рекорди в резултат на разпространението на новата мутация на вируса,
    ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА НИСКИ."
    "В същото време расте и броят на пациентите, нуждаещи се от хоспитализация. Според данните към миналата сряда, в Ковид отделенията са настанени 11 898 пациенти -
    ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ ИМАТ СТОЙНОСТИ, НЕВИЖДАНИ от началото на март насам."
  • 37 Иван

    3 10 Отговор
    Омикрона е явно на антиваксерчетата. Да ги тръшва наред, но да не ги умори.
    Дръжте се антиваксерчета, може и да не изчезнете !

    Коментиран от #40, #49

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 СТАВА СТАВА

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Като":

    САМО ОТ КЕФ ДА НЕ ЗАПАЛИШ ЦИГАРА,ЧЕ ТОГАВА.....БЪЛГАРЯ НА ТРИ МОРЕТА👍
  • 40 АМА ТЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ КАТО:

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛🐛
  • 41 Vaccine

    10 1 Отговор
    Омикрон и Делта? Няма прилики. В ЮАР забравиха Омикрона, а сега вакснатите държави бедстват. Но не с Омикрон, а с Алфа и Делта. Pfizer се хвана за сламка и пусна глобалната американска пропаганда с всички сили...
  • 42 И. Иванов

    0 5 Отговор
    Като гледам, много разлики не виждам: Вместо " Бай..." стартира "Майн...", все мекерета на Косто.
  • 43 Патето Яки

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Кой ще бачка ако ни ликвидират бре Майна.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Патето Яки":

    Роботи.Комбайни,трактори,камиони се управляват от компютри.Коли се правят от компютри.Животни се храняти чистят от компютри.Разфасоват ги също компютри .Преподават на децата по интернет,значи може и на студентите.Роботи прахосмукачки,чистачи на басейни,жигола и проститутки.Това вече го има и то масово.Човекът става бреме.

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Усасах

    7 1 Отговор
    Агитацията е ударна за навата година. Единствено Хитлер е да направи същите простотии.
    Тази вечер по БТВ Виктория и Юксел така печално играха ролята на интервюиращи някаква червенокоса вещица и математик -двайкаджия ,че ми стана смешно и натиснх бутона муте.
  • 48 Hoho Boho

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Ха ха":

    "Човекът става бреме." Но ако човекът изчезне, за кого човекът повече няма да е бреме?

    Коментиран от #54

  • 49 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    Те у Англия са все антиваксъри.Над 75% ваксинирани и омикронизирани.
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    РОБОТИТЕ никога не ще изместят ХОРАТА
    ЧОВЕКЪТ ще управлява РОБОТИТЕ
    РОБОТЪТ е МАШИНА а
    ЧОВЕКЪТ е ЖИВ МИСЛЕЩ УМ и РАЗУМ

    Коментиран от #51

  • 51 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    БЪДИ ЗДРАВ!
    ЩЕ МИ СЕ ДА ИМАМ ТВОЯ ОПТИМИЗЪМ...

    Коментиран от #53

  • 52 Taka si e

    6 0 Отговор
    Само да питам от кога антителата имат значение, че доста специалисти казаха, че нивото им нищо не означавало? и като не означава нищо, ваксините какво правят?
  • 53 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Hoho Boho":

    БЛАГОДАРЯ
  • 54 4486

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Hoho Boho":

    Тези които управляват цялата пропаганда и роботите искат планетата само за тях, мислиш ли че ти си им нужен. Те си градят свят на тази земя за тях си, останалите са само бреме и проблеми откъдето и да го погледнеш. Ти и аз сме в излишък.

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Hoho Boho

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "4486":

    По-интересна е дилемата на Град Козлудуй:
    РОБОТЪТ е МАШИНА
    ЧОВЕКЪТ е ЖИВ МИСЛЕЩ УМ и РАЗУМ
    ====
    Ако премахнем думата ЖИВ се получава:
    РОБОТЪТ е МАШИНА
    ЧОВЕКЪТ е МИСЛЕЩ УМ и РАЗУМ

    Но очевидно е, че
    РОБОТЪТ се превръща в МИСЛЕЩ УМ и РАЗУМ

    тогава между
    РОБОТЪТ е МИСЛЕЩ УМ и РАЗУМ
    и
    ЧОВЕКЪТ е МИСЛЕЩ УМ и РАЗУМ,
    няма да има разлика и не може да се определи кой е машина и кой е човек.
    --
    Остават ядовете с думата "ЖИВ".
    Когато (ако) настъпи времето и можем да кажем:
    компютърът ми умря или роботът ми умря,
    човеците вече няма да имат ядове.

    ТЕЗИ НЕЩА ЩЕ СТАНАТ ПРЕДМЕТ НА ЗАНИМАНИЕ НА ИИ.
    човеци няма да има

    Коментиран от #57

  • 57 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Hoho Boho":

    КОМПЮТЪРА има ГАРАНЦИОНЕН срок поврежда се поправя се и както нещо има и край нищо не е вчно освен ВРЕМЕТО ЖИВОТЪТ ЧОВЕКЪТ
    при него се менят ПОКОЛЕНИЯТА
    а ЧОВЕШКАТА ДУША
    е ВЕЧНА

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Еваларка за коментара

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Бих ти сложила и 10+, но не може.Няма значение , не спирай да ги бъзикаш.Ти си знаеш как.
  • 61 Ами не спи

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "костини копейки":

    Чака новата темка, да се развихри ...