5 Януари, 2022 17:20 1 668 30

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите Омикрон са защитени от другите варианти

  • проф. тодор кантарджиев-
  • преболедували-
  • омищрон-
  • варианти

Делта вариантът ще продължи да доминира още известно време, но ще бъде изместен

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите Омикрон са защитени от другите варианти - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Едно от интересните неща в биологията на новия вариант Омикрон е, че той много по-рядко засяга белия дроб. Това каза проф. Тодор Кантарджиев за предаването „Добър ден България“ на Радио „Фокус“.

По думите му има достатъчно епидемиологични данни, че новият Омикрон е по-щадящ белите дробове от другите варианти и който го изкара е защитен и от Делта, и от Алфа варианта. Обратното обаче не е вярно, каза още проф. Кантарджиев.

„Делта вариантът ще продължи да доминира още известно време, но ще бъде изместен от Омикрон в нашата страна. Сега, едно хубаво нещо, което е доказано, е, че тези, които са прекарали инфекция с Омикрон са защитени от другите досегашни варианти. За съжаление обаче не е така с хората, прекарали Делта или Алфа варианта в нашата страна. Те не са достатъчно защитени от Омикрон.

Едновременно няма вероятност да се хванат двата варианта, защото както ви казах, РНК-овите вируси се изместват при инфекцията. А пък вероятността да хванеш два различни коронавируса е толкоз малка, пренебрежимо малка, че не си струва да я коментираме, защото такава е биологията на вируса. Важното е хората да знаят – който е прекарал миналата година коронавирус е хубаво да се ваксинира, за да е готов за разпространението на Омикрон, в смисъл организма да има имунна защита в достатъчна степен“, обясни здравният експерт.

Проф. Кантарджиев допълни, че всички досега действащи имунизационни кабинети започват да работят, а от края на седмицата ще се включат и някои мобилни пунктове за ваксинация, които бяха инициирани от столичният кмет Йорданка Фандъкова, в които изнесени пунктове без предварително записване на час, всеки може да си постави някоя от одобрените в ЕС ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муфтаджийски

    26 1 Отговор
    Докога? След Омикрон ще дойде Мегатрон, а после Терминатор.
    Ще измрат, яко ще измрат много хора.
  • 2 MERS

    27 0 Отговор
    Най-добрата ваксина е прекаран корона вайрос !

    Коментиран от #13

  • 3 ТОЯ Е ПЪЛЕН

    29 0 Отговор
    Клоун 🤡🤡🤡🤡
  • 4 Любопитен съм ..,

    25 0 Отговор
    ... след колко дни рязко ще си смениш за пореден път мнението , като например : а прекаралите Мегатрон и със 4 та “затвърдяваща “ ще станат безсмъртни ?
  • 5 СаМо ГлУпОсТи

    18 0 Отговор
    Няма корана , омикрон , делта мелта незнам си кво , глупости всичко
  • 6 гадно

    23 0 Отговор
    Дъртака е готов за Нобел направо да ни заразяват с Омикрон за какво са ни ваксините.
  • 7 Иван Грозни

    18 0 Отговор
    Катранджиев е герберския "Нострадамус".
  • 8 Грульо

    18 0 Отговор
    Щом е така, както казва бай Шиле, дайте всички да преболедуваме лекия Омикрон, и така ще сме защитени от всички ковити. :D
  • 9 3.14К

    13 0 Отговор
    Предпочитам Омикрон пред непрекъснатото натрапване на този оксиморон! Мислите ли че този би убедил някой да се съобразява с мерките? С този и с Кунчев разколебавате всички мислещи хора.
  • 10 Госあ

    11 0 Отговор
    Кантарче, дай с вицове на друга тематика ве ! Стига с това кови 😂
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 6565

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    А на близките на тези, които не успяват да го прекарат какво ще препоръчаш, "професоре"?

    Коментиран от #18

  • 14 Кантарджията

    14 0 Отговор
    COVID - ГЛАШАТАЙ !
  • 15 алое вера

    8 0 Отговор
    Кантарджи а защитени ли са от най-новия вариант дето го откриха във Франция? Или ти новините на БНТ-то не гледаш.
  • 16 мисирка

    15 0 Отговор
    Този "професор", е единствения лекар специалист-вирусолог в НОЩ на боко Тиквата - мълчеше като риба когато оня с униформата и колегата му от "Пирогов" обилно разтягаха небивалици и си глътваше езика когато боко изневиделица пристигаше и плещеше пълни идиотизми и простотии.
  • 17 Мозъчна промивка

    13 0 Отговор
    Всеки ден едно и също ви представят, а вие всеки ден едно и също пишете. Осъзнайте се, като развалена грамофонна плоча сте.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    няма и грам логика в това съждение.Вси варианти са деца на Сарс ков 2 ипървия Ковид 19.Това,че си преносител на някой от вариантите не те прави болен.Който е изкарал ""НЕщото" това се разбира да е загубил обоняние,такъв човек не може да се зарази от никакъв друг вариант.Омикрон сам по себе си не е никак опасен.Опасен е,когато при някой Генотипи направи Сплит.Понеже тук няма да направи такъв сплит за тези,които .....са преносители ще бъде само,като болка в главата,каквато има при пълнолуние или кихавица,която е полезна.Нито ще направят температура с вътрешна треска нито ще имат болки по прешлени да не могат място да си намерят нито ще загубят обоняние и за кратко вкус.От вкусовите възприятия при Ухан всичко ГОРчи!неси заслужава да го дъвчетеи да се дават пари за тестове!
  • 20 Провинция

    7 1 Отговор
    А преболедувалите другите, предишните по-тежко протичащи щамове защитени ли са? Или само тези, които са боледували от лекия Омикрон? Интересно защо е така? Някакви научни доказателства има ли?
  • 21 Аз пък

    10 0 Отговор
    Изкарах Делта ноември месец 2020 година. И си имам от тогава 500 BAU антитела. Вече година и два месеца. Но вероятно това не ме предпазва, според Кантарджиев, а би трябвало да изкарам Омикрон, за да съм напълно защитен? За какво ги говорят тези глупости?

    Коментиран от #26

  • 22 део

    8 0 Отговор
    Никога досега хремата с главоболие не е била опасна болест! Тия ни качват на черешата!
  • 23 Абе

    7 0 Отговор
    Евала професоре, а като изкараме бубонна чума сме защитени от омикрон
  • 24 Пъленидиът

    3 0 Отговор
    Професоре,имам приятел голям мъж и свестен човек,който след като се стресира получава болки в главата и му пресъхва гърлото.Това се случва всеки път,когато някой го ядоса силно.Това Омикрон ли е или Делта или първото поколение Ковид-19 от стария вирус?А дали не е грип?Може и настинка да е,но как да разберем?
  • 25 Смех

    3 0 Отговор
    Слагаш ли си главата за думите..
    Много ме кефят такива твърдения , лишени от всякаква база... как ще го докажеш, какви изследвания ще цитираш, какви ти си направил, какъв опит от кой и от къде си почерпал, че да казваш такива твърдения...
  • 26 Ами моя позната се разболя от Делта

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Аз пък":

    през август и сега отново е с ковид. Дали е Омикрон или Делта не знае. Малко по-леко го кара от предния път, когато повече от месец боледува, но пак е на купища лекарства в момента. Едва ли е изолиран случай. Има хора, които са преболедували преди година, ваксинирали са се преди няколко месеца и пак ги пипва сега ковид. И въобще не са малко
  • 27 Преболедувал

    2 0 Отговор
    А преболедувал от делта? Не е ли защитен от делта.? Тоя как се прави на луд. Искат да отровят и децата ни. Доживотен затвор за такива.
  • 28 И. Иванов

    1 0 Отговор
    Професорът не е прав.Той и хабер си няма в лабораториите на файзер и модерна, какви нови щамове възникват "спонтанно". Ще ви напомня и историята на лекаря открил лечението на гонореята. За да докаже постижението си, той се заразил с гной от про ститутка. Излекувал се от гонореята, но починал от сифисилис... В гнойта имало и такова чудо.
    И да завърша обнадеждаващо, ивер мектинът лекува всички корони и грипове и се произвежда в България!

    Коментиран от #29

  • 29 Василев

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "И. Иванов":

    Гражданино, а защо продължават да дават нашите власти милиони за Ремдесивир, който не само, че не лекува, а сериозно наврежда при к19, а Хювемек го изнасят през границата да се лекуват чужденците? Това ако не е Мафия, здраве му кажи. Това е ГЕНОЦИД!

    Коментиран от #30

  • 30 И. Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Василев":

    Па що ме питаш мене, друже? Питай Рашков, он е специалист по мафията!