Last news in Fakti

6 Януари, 2022 13:45 2 963 1

Диетолог сподели 5 съвета за постигане на фитнес цели

  • диетолог-
  • съвети-
  • фитнес-
  • здравословно хранене

Не бъдете перфектни, бъдете последователни

Диетолог сподели 5 съвета за постигане на фитнес цели - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора усърдно тренират и спазват строга диета, за да отслабнат и да постигнат своите фитнес цели. Но „този натиск, който оказваме върху себе си, за да бъдем перфектни, често може да бъде нереалистичен и труден за управление“, казва диетологът Нидхи Гупта.

Също, подчертавайки необходимостта от разбиране на тялото ни и неговите изисквания, тя сподели пет устойчиви съвета, които са ѝ помогнали да постигне своите фитнес цели. Ето какви са те:

1.Последователност, а не съвършенство

Не е нужно да сте перфектни всеки ден, за да постигнете целта си. Трябва да сте последователни. Хранете се здравословно през повечето време и не се притеснявайте, ако понякога се храните нездравословно.

2.Моделиране, а не елиминиране

Не е нужно да спирате да ядете любимата си храна. Контролирайте размера на порцията си всеки път, когато ядете. Например, ако ви се прияде парче торта, разделете го наполовина и изяжте само едната част. Споделете другата, така ще направите още някой щастлив. Така че елиминирането е погрешно и не е практично.

3. Започнете с тренировките, които обичате

Не е нужно да започвате да вдигате тежести или да правите упражнения, които не харесвате. Започнете с разходка. Стремете се към 5000 стъпки за начало и след това преминете към 7000 следващата седмица и така нататък.

4.Включете всички групи храни

„Вие се храните здравословно не само, за да поддържате теглото си, но и за да подхранвате кожата, косата и очите си. Всички болести произлизат от нездравословното хранене. Много е важно да включите всички добри групи в диетата си“, съветва диетологът.

5.Индивидуално пътуване

Важно е да запомните, че всеки човек е на свое собствено пътуване. Ако ограничите млечните продукти, само защото съседът ви го прави, не означава, че ще даде резултат и при вас. „Имайте предвид, че резултатите, които вашите приятели са постигнали за седмица или месец, не винаги се превръщат в дългосрочни резултати. Вместо да се сравнявате с другите, фокусирайте се върху това да слушате тялото си и да идентифицирате кои храни – и размери на порциите – работят най-добре, за да ви осигурят енергията и здравето, от които се нуждаете“, отбеляза Нидхи Гупта.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    4 1 Отговор
    "Например, ако ви се прияде парче торта, разделете го наполовина и изяжте само едната част."

    А ако ви се прияде цяла торта, изяжте само половината, :D