Last news in Fakti

7 Януари, 2022 16:58 7 016 0

Сигурен начин да предпазим черния дроб от заболявания

  • черен дроб-
  • предпазване-
  • заболяване-
  • болест-
  • физическа активност-
  • упражнения-
  • диета-
  • хранене

Физическата активност значително помага за здравето на черния дроб

Сигурен начин да предпазим черния дроб от заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Причина за омазнения черен дроб не е само небалансираната диета, но и злоупотреба с алкохол и заболяването от диабет. Според наблюденията на експертите подобни състояния и начин на живот могат да възникнат и да се обострят при липса на физическа активност, пише actualno.com.

Изследователи от Германския център за изследване на диабета и Университетската болница в Тюбинген стигат до извода, че редовните физически упражнения оказват благоприятен ефект върху черния дроб, съобщава Heilpraxisnet, позовавайки се на проучване, публикувано в sciencedirect.com.

Според медицинската статистика хората, страдащи от безалкохолна мастна чернодробна болест, често се сблъскват и с диабет тип II. В резултат на това при тях има риск от развитие на цироза на черния дроб, както и от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Специалистите са категорични, че причината за всички тези неприятности е дисбалансът между приема на калории и тяхното изгаряне. В резултат на това се образуват мастни натрупвания в черния дроб и се потиска функцията на митохондриите.

Специалистите са убедени, че ​​активният начин на живот е най-доброто средство за превенция и лечение на неалкохолна мастна чернодробна болест. Експертите провеждат експеримент с мишки, в който е установено, че положителните промени в засегнатия организъм настъпват 6 седмици след установяването на ежедневна физическа активност. Учените свързват този процес с подобрен контрол на нивата на глюкозата в организма.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА