Last news in Fakti

11 Януари, 2022 14:01 2 234 24

Периодът на карантината ще бъде намален

  • проф. асена сербезова-
  • спешна помощ-
  • карантина

Сербезова допълни, че някои страни хората с бустерни дози дори не подлежат на карантина

Периодът на карантината ще бъде намален - 1
Снимка: БГНЕС

"Периодът на карантината ще бъде съкратен от 14 на 10 дни и на изолацията при контакт – от 10 на 7 дни", заяви отново здравният министър Асена Сербезова, цитирана от бТВ.

Тя допълни, че някои страни хората с бустерни дози дори не подлежат на карантина след контакт с болен от коронавирус.

По-късно през деня ще се проведе съвет по имунопрофилактика, ще заседава и Пандемичният комитет. След изказванията на експертите ще бъде взето решение за намаляването на изолацията.

„Скоро ще ви информираме за националната мярка. Тези решения трябва да са на базата на данни и факти“, каза Сербезова.

Очаква се заповедта да бъде публикувана по-късно през деня.

По-рано на среща с директорите на столичните болници и Спешна помощ здравният министър обсъди готовността на системата в началото на петата вълна на коронавируса.

Акцент по време на срещата беше, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са с коронавирус, също трябва да бъдат гарантирани.

„В анализа няма да се включва само заболеваемостта, но и заетостта на леглата, както и продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други мерки“, каза Сербезова.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    40 2 Отговор
    ПОСЛЕ НА 3 ДНИ......както си беше при нормалния грип

    Коментиран от #24

  • 2 въпрос

    47 1 Отговор
    Защо тези с бустерна доза да не се изолират? Има ли научно доказателство ,че те на 100% не разпространяват "заразата"?

    Коментиран от #19

  • 3 Гост

    30 1 Отговор
    Ясно е , че както е на запад така ще е и тука. Въпросът е медицински обосновано ли е да се намаля карантината или е изцяло от икономическа гледна точка поради липса на работна ръка . Мисля , че по-скоро е второто . За хората с бустерните дози и липсата на карантина мисля , че не е правилно защото и ние ваксинираните се заразяваме имго разпространяваме .
  • 4 стига глупости

    36 0 Отговор
    "Акцент по време на срещата беше, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са с коронавирус, също трябва да бъдат гарантирани."

    Е как ще са гарантирани, ма тетко, като спряхте плановите операции?

    Коментиран от #8

  • 5 пандемия

    35 0 Отговор
    "Тя допълни, че някои страни хората с бустерни дози дори не подлежат на карантина след контакт с болен от коронавирус." -
    А нима хората с бустрна доза не могат да се заразяват и да разнасят заразата? Това е показател, че не се гледа здравето на обществото, а печалбите на фармацевтичните компании. Медицината се изкривява от политика и бизнес.
  • 6 тая са каже

    32 0 Отговор
    Сертификатът за какво е. Не че не се знае, но да се види какви глупости ще надрънка
  • 7 хахаха

    31 0 Отговор
    Дори зомбитата се объркват от нелогичните "мерки" на циркаджиите.
  • 8 Ами

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "стига глупости":

    Това е и причината да измре толко народ, спирането на прегледи, операции и т. н. На практика всички хронично болни бяха оставени на произвола на съдбата
  • 9 Какво означава

    18 2 Отговор
    началото на петата вълна? Все едно планираме петилетка.... Само днам, че на 19ти януари активират масово 5G излъчвателите в САЩ, беше планирано за 5ти януари, но го отложиха за 19ти. Тогава ли ще е "вълната". Ще мрем като птиците в Холандия преди известно време
  • 10 Каква мила

    12 0 Отговор
    калинка...

    Коментиран от #11

  • 11 Мисирка

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Каква мила":

    по и отива!
  • 12 Киро Жарта

    15 2 Отговор
    Тая не е ли ,, Вечната младоженка,,???
  • 13 Павел пенев

    18 1 Отговор
    Защо не се занимаваш с големите проблеми на българското отвратително здравеопазване и търговските вериги от аптеки, техния рекет и високите цени на елементарни медикаменти, които при социализма струваха стотинки. Иди си купи витамин С и невробекс за общо 10 лв. за които при скапания социализъм се плащаше 0,60 лв. Освен това само частните болници да останат търговски дружества и да нямат достъп до НЗОК. Какво толкова сложно има. Не влизай в игрите и просташки аргументи на гербаджиите. А дали ще има 5-та и шеста вълна от КОВИД ,това не зависи от България.
  • 14 престъпна симфония

    11 0 Отговор
    Проста е женицата. Добре играе кючек. Каран е 40 , за това се казва карантина ,щото 40 дни трябва да си изолиран. Но в чалгария може и даже три дни,няма проблем. Зебил до дебила ,професор до професора и генерал до генерала.

    Коментиран от #22

  • 15 Хахах

    19 0 Отговор
    Що за тъпотия е това че с бустерна доза не се карантинират ,след като онзи “германец”от Пфайзер казва че може би и четвърта ще трябва?????Хайде синхронизирайте си лъжите бе
  • 16 Еееев

    7 1 Отговор
    Сербезова, усмирете денков вижте какви писма пише до рио да наблъскат в училищата дори тези с официално разрешение за онлайн обучение! Хаосът и безобразията са навсякъде, влезте си в правомощията и му отменете писмата.
  • 17 Последния Софиянец

    5 5 Отговор
    Подкрепям Кирчо, той ми е приятел, но утре пред парламента ще си проличи българите хора или овце съм. Подготвил съм плакат - "Не на зеления сертификат, но не и на Копейкин и Възраждане"
  • 18 Христо Божилов

    8 2 Отговор
    Ако нещо ще свали Кирчо и Кокорчо е точно слугинаж на Ковид мафията
  • 19 Напротив

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "въпрос":

    Точно набодените са най - заразяващите, не изграждат постоянен имунитет и са създатели на мутациите. А за вредите от експерименталките, тепърва ще разбере.
  • 20 Борислав

    8 0 Отговор
    Мръсни изроди,както им изнася така тълкуват нещата!Тази дори каза,че в някои държави,нямало карантина.Оня Вигенин,бил преболедувал и нямало ,да се карантинира!Когато си във властта,никакви закони и правила,не важат!
  • 21 Сербеза

    5 0 Отговор
    До момента - само ала-бала и заповеди през ден.
  • 22 Да, доста простата

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "престъпна симфония":

    Да, доста простовата, вече официално облечена във власт. Пък е и поредната професорка на малкия ни небосклон. Истинска звезда
  • 23 Продълж@в@ме подмян@т@

    4 0 Отговор
    И каква е логиката като имаш бустер но заразяваш и боледуваш да не си карантина я обясни г-жо министър🤔по коя логика е така😂
  • 24 АДЕНАВИРУС

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    ЗАЩО ВАКСИНИТЕ ВИ СЪДЪРЖАТ АДЕНАВИРУС ?А НЕ КОРОНАВИРУС ????ВАКСИНИРАНИТЕ АЛОУУУ?ЧЕ ТОЙ КУЦИЯ ВЪЛК БЕШЕ НАПРАВИЛ 10 ДНИ ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА МА!ОЧЕЛАТА.....