Last news in Fakti

17 Януари, 2022 12:43 8 333 10

Защо фурмите са храна за столетници

  • фурми-
  • здраве-
  • хранене-
  • антиоксиданти-
  • витамини

Сушените фурми съдържат 23 аминокиселини, необходими за правилното функциониране на тялото

Защо фурмите са храна за столетници - 1
Снимка: Shutterstock

Индианците са убедени, че те са откривателите на финиковата палма. Но учените в същото време са склонни да смятат Месопотамия за родно място на плода. В крайна сметка произходът им не е толкова важно в сравнение с това колко богати и полезни са фурмите. Ето защо те се считат за храна на столетниците.

Кои са естествените заместители на захарта?

Много диетолози твърдят, че фурмите не трябва да се включват в диетата поради високото им съдържание на калории - 280 килокалории на 100 грама. Хранителната стойност на продукта се дължи на богатото съдържание на витамини и минерали. Освен това сушените фурми на практика не съдържат мастни фибри, но имат 23 аминокиселини, необходими за правилното функциониране на тялото, пише dariknews.bg. Никой друг продукт няма такова количество от посоченото вещество в състава.

За какво друго са полезни фурмите?

Нормализират работата на червата
Поради високото съдържание на фибри, фурмите стимулират перисталтиката и премахват токсините от тялото. Периодичната употреба на фурми помага за предотвратяване на възпаление в стомашно-чревния тракт и потиска патогенната микрофлора. Това е добра профилактика на хемороиди и злокачествени тумори.

Укрепват костите
Микроелементите, включени във фурмите, укрепват костната тъкан, а също така помагат на възрастните хора да се борят с развитието на остеопороза. Плодовете също са богати на мед, селен и магнезий, които участват в образуването на костите. А цинкът и флуорът, присъстващи във фурмите, са полезни за зъбите.

Запазват младостта
Фурмите са известни и със своите антиоксидантни свойства, които могат да забавят процеса на стареене. Те съдържат доста висок процент витамини от група В, което помага на кожата да поддържа гладкост и еластичност.

Предотвратяват мозъчни заболявания
Споменатите по-горе витамини от група В имат положителен ефект върху дейността на централната нервна система. Чрез понижаване на нивата на хомоцистеин могат да бъдат предотвратени опасни заболявания като болестта на Алцхаймер. Освен това редовният прием на фурми подобрява умствените функции на мозъка: вниманието и паметта.

Укрепват сърдечно-съдовата система
Фурмите съдържат калий и магнезий, които спомагат за оптимизирането на работата на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Ако редовно включвате фурми в менюто, това ще помогне за стабилизиране на кръвното налягане и ще бъде отлична профилактика на инсулти.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    5 17 Отговор
    Дядо ми почина 126 години . Пиеше като смок и пушеше като комин. Щеше поне още толкова да изкара ако не го беше блъснал тир докато пресича мат пиян улицата.
  • 2 Johansson

    8 7 Отговор
    Иначе аФторката на пасквила , макар и на 45 години реално е като 70 годишна видимо.
  • 3 Бойко Разбойко

    10 5 Отговор
    Затова си внесох няколко тона от Дубай.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гугъл Транслатор

    11 2 Отговор
    Хора! Прочетох само първото изречение! Мозъкът трябва да си напомпа това момиче, не устните!
  • 6 Кочина

    16 0 Отговор
    Индианците са убедени, че те са откривателите на финиковата палма.

    Аз съм убеден, че индианците не са открили финиковата палма.
    Също така съм убеден, че авторчето не разбира много какво копира от гугъл транслейт...
    Зеленка е още, младичка, не е чела достатъчно, онлайн обучение и т.н.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Хайл

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кочина":

    Божидара е хубавица ;) простено и е...красотата ще спаси света 🤣🤣🤣
  • 8 Хайл

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кочина":

    Пък и Индия и Индияния са с подобни букви 🤣🤣😇
  • 9 Крум

    5 0 Отговор
    Когато България е била на първо място в света по столетници е имало страхотен внос на фурми. 😂 Дядо Йоцо сигурно е праскал само фурми вместо хляб, лук и сиренце. Ма.а им некадърна журналистическа. Същите са като лекарите.
  • 10 Те арабите зарова са дълголетници

    0 1 Отговор
    Хохо хо