3 Февруари, 2022 09:41 1 695 20

Петко Салчев за новия бюджет на НЗОК: Няма да има увеличение на потребителските такси

  • петко салчев-
  • бюджет-
  • нзок-
  • потребителски такси

В преговорния процес с Българския лекарски съюз ще бъде предложено таксите за децата да бъдат заплащани от Касата, а не от гражданите, каза още Салчев

Петко Салчев за новия бюджет на НЗОК: Няма да има увеличение на потребителските такси  - 1
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа възможността за компенсация с определен коефициент на дейности за лечение на пациенти с Covid по клинични пътеки и амбулаторните процедури в интензивните отделения. Това каза пред БНР управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Натискът върху болниците по време на настоящата Covid вълна не е голям, посочи Петко Салчев.

В новия бюджет на НЗОК се предвижда увеличение в извънболничната помощ - за общопрактикуващите лекари, специализираната извънболнична помощ и медико-диагностичните лаборатории, съобщи шефът на Касата.

„Съответно и за болниците, но не в такъв голям процент.“

Няма предвидено увеличение на потребителските такси, подчерта Петко Салчев.

В преговорния процес с Българския лекарски съюз ще бъде предложено таксите за децата да бъдат заплащани от Касата, а не от гражданите, стана ясно още от думите на Салчев.

До юни общопрактикуващите лекари ще получават допълнително брутно възнаграждение от 1000 лева, поясни още управителят на НЗОК.

В момента НЗОК разпределя средства на базата на 1/12 от миналогодишния бюджет.

„По наши разчети това, което е разпределено като стойности не е достигнато в пълна степен от лечебните заведения, затова се налага да се прилага методиката за заплащане до 85%.“

Няма болници, които да са си изпълнили дейността и тя да не им е била изплатена, увери проф. Петко Салчев.

„Лечебните заведения не могат да постигнат индикативните си стойности, които са разпределени и очакват да им бъде доплатено, без да извършват дейност. Това е проблемът. Пример: на болницата Х са ѝ разпределени 100 лева, тя е изработила 60 и очаква останалите 40 лева по индикативния стандарт да ѝ бъдат разпределени, без да извършва дейност.“


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    7 0 Отговор
    Не само да няма повишение на потребителските такси, а да има намаление в доплащането за лекарства. Българите са най-бедни и доплащат процентно най-много за здравето си и в аптеки и в болници

    Коментиран от #8

  • 2 Помощ 112

    6 5 Отговор
    След тая издънка остава и да ги вдигнете. ПП доста неща вдигна, сега ще кажете новия лаф, че нямат и месец и че цените са от старото правителство. Само, че на голи лъжи вече не вярваме, една от първите новини днес е как ще се обмисля повишаването на тол таксите, кой ще обвините за това, Тодор Живков ли, Костов ли, царя ли, Борисов ли, кой пак ще е винове само и само да не обвиняваме сладкия Кирчо...

    Коментиран от #5

  • 3 Пако

    9 0 Отговор
    ЗАЩО НА МЕН НИКОЙ И НИКОГА НЕ МИ ВЗЕМА ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА В ИСПАНИЯ .КОГАТО САМО ЕДИН ЧЛЕН НА СЕМЕЙСТВОТО ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ ТОВА ГАРАНТИРА НА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО БЕЗПЛАТНА И КАЧЕСТВЕНА МЕДИЦИНА.

    Коментиран от #13

  • 4 Българка

    9 2 Отговор
    Много от личните лекари лекуват по телефона и те приемат лично само с отрицателен ПСР. И затова ли получават от нашите пари допълнително по хиляда лева?
  • 5 Бате

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Помощ 112":

    комунистите са виновни, нали знаеш!
  • 6 MAN

    11 2 Отговор
    ДЪЛБОКА ЗАБЛУДА Е ЧЕ В БГ ИЗОБЩО ИМА ЛЕКАРИ ,ТОВА СА ЕЛЕМЕНТАРНИ ГЕШЕФТАРИ БЕЗ ГРАМ ХУМАБОСТ И ЧОВЕЩИНА.
  • 7 Иванова

    5 0 Отговор
    не само да няма потребителски такси, а да няма лични лекари, само чакане пред кабинетите, за едно направление, после чакаме при специалисти..един болничен струва 8 лв. при личния лекар, защо ?
  • 8 КОМУНИСТ

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    ПРЕЗ КОМУНИЗМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО БЪРЗА ПОМОЩ ПРИЕМАШЕ ПАЦИЕНТА БЕЗ ЛИЧНА КАРТА ПЪРВО ЛЕКУВАХА ПОСЛЕ ИЗЕСНЯВАХА ЛИЧНОСТТА ФАШИСТИ КАКВИ ТАКСИ ????ТЕРОРИСТИ АНТИБЪЛГАРСКИ

    Коментиран от #11, #12

  • 9 истината

    4 1 Отговор
    При Бойко Борисов всяка година вдигаха с 2 лева здравните осигуровки на безработните. Добре че падна от власт Борисов!!! Новото правителство е време да въведе елекртонната здравна карт с чип и снимка на всеки здравноосигурен гражданин на България!!! Герберите го отлагахе до безкрайност, за да можеше по-лесно да източват Здравната каса.
  • 10 Предложение

    5 0 Отговор
    Потребителската такса да се премахне!
  • 11 истината

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "КОМУНИСТ":

    В Германия не е комунизъм, но също приемат без лична карта спешните случаи, после носиш електронната си здравна карта с чип, а не лични карти! Така че не е от комунизма, а от добрите политически решения!
  • 12 спомени

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "КОМУНИСТ":

    Не само здравеопазването, образованието, учебниците и спорта за децата, курсовете по езиково обучение също бяха безплатни.
  • 13 истината

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пако":

    И в Германия НЯМА потребителска такса! Преди имаше, но се плащаше еднократно на тримесичие една такса от 10 евро, а не пред всеки лекар и регистратура, но я ПРЕМАХНАХА и сега няма такса.
  • 14 Не разбирам?!

    3 0 Отговор
    Защо плащам потребителска такса като ми се налага да отида максимум два пъти в годината при личния а всеки месец задължително се осигурявам здравно къде ми отиват парите тази система е абсурдна

    Коментиран от #15

  • 15 123

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Не разбирам?!":

    Защото системата не е индивидуална, а разходопокривна. Това означава солидаррност на осигурените. Ако утре, не дай Боже, Ви се наложи скъпоструващо лечение, надхвърлящо в пъти внесеното от Вас, то сумата ще ви бъде осигурена от другите осигуряващи се.
    Анадънма?
  • 16 Тока

    1 0 Отговор
    С какво са заслужили личните лекопи 1000 лв.??? Да те връщат, да ни те пускат преди да си направиш тест/ дори и да не е необходимо/, само пари им тъпчете!!!! Излишни пари им се наливат! Дайте ги та болните хора, намалете цената на тестовете- срамота 40.00 лв.!!! Натъпкахте ги и те затова не лекуват, задоволени и презадоволени!!! Никакъв контрол по работата на ОПЛ!!!!
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Няма предвидено увеличение на потребителските такси, подчерта Петко Салчев.Сега...Когато се вдигне минималната заплата на 710лева,АВТОМАТИЧНО СЕ УВЕЛИЧАВАТ ВНОСКИТЕ на САМООСИГУРЯВАЩИ СЕ и ЕТ с 9,154%или те ще заплащат не 52лева,като досега ,а 52+9,154%=56,76лева на месец!това е Увеличение ,господине!
  • 18 баба мара

    0 0 Отговор
    ДО КОГА ЩЕ СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА БОЛНИЦИТЕ А ЗАСРАМЕТЕ СЕ НЕ НАЯДОХТЕ ЛИ НЕ НАКРАДОХТЕ ЛИ СЕ А ДАНО ВИ ПРЕСЕДНЕ И ГОСПОД ДА НАКАЖЕ ДЕЦАТА ВИ
  • 19 дидо тира

    0 0 Отговор
    ВНАСЯМ НА 430 ЛЕВА НА ГОДИНА ЗДРАВНИ ВНОСКИ И ХОДЯ ПРИ ЛИЧНИЯ ЕДИН ПЪТ В ГОДИНАТА И МУ ДАВАМ И НА НЕГО 5 ЛЕВА Е А МАЛКО УВАЖЕНИЕ
  • 20 Нели Василева

    0 0 Отговор
    След 12 годишното управлени е на Герб и шайката на суджуците това е положението Плачевно за 12 години ни го подадоха дебелия