Last news in Fakti

9 Март, 2022 18:15 4 096 2

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако спрете да консумирате глутен за месец

  • глутен-
  • тяло-
  • храни-
  • здраве

Ще бъдете приятно изненадани от ползите, които идват с ограничаването на глутена

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако спрете да консумирате глутен за месец - 1
Снимка: Shutterstock

Ясно е, че хората с цьолиакия не трябва да консумират глутен, тъй като е рисковано за тяхното здраве. Но изненадващо, хората, които нямат това състояние, също могат да бъдат приятно изненадани от ползите, които идват с ограничаването на глутена. Ето за какво точно говорим.

1. Ще имате по-добра перисталтика

Хората, които са чувствителни към глутен, могат да имат различни нарушения в храносмилателната система. Някои - диария, други - запек. Това се случва, защото глутенът може да причини лошо усвояване на хранителни вещества.

2. Ще забравите за газовете и подуването

Понякога не е изключено да се почувствате подути, след като сте яли глутен, дори и да нямате никакви имунни нарушения. Това може да сигнализира, че тялото ви все пак не е съвсем приятелско настроено към глутена.

3. Съзнанието ви ще се избистри

Понякога може да страдате от неясен ум, обърканост и разсеяност, обвинявайки за това различни фактори, като стрес или липса на сън. Но учените твърдят, че причината за „мозъчната мъгла” може всъщност да е глутенът.

4. Ставате по-фертилни

Глутенът може да е причината за необяснимо безплодие. Всъщност една от най-често срещаните причини, поради които някои жени не могат да забременеят, се дължи на тяхната чувствителност към глутен. И нещо повече – изследванията сочат, че непоносимостта към глутен може да е виновна, когато става въпрос и за спонтанни аборти, пише iwoman.bg.

5. Тревожните мисли намаляват

Учените са доказали, че в тялото ни има определена връзка между червата и мозъка. Начинът, по който се чувстваме, всъщност има много общо с това, което слагаме в чиниите си. Ако се откажем от глутена, можем да станем по-малко тревожни.

6. Ще се сбогувате с „глутеновото лице“

С какво се характеризира „глутеновото лице”? С подпухнали червени бузи, тъмни пигментни петна и дребни пъпки около брадичката. Понякога човек, който е чувствителен към глутен, може да получи зачервяване на лицето, резултат от внезапното спадане на кръвното налягане, което също се свързва с алергия към глутен и проблеми с инсулина.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плашимир

    8 2 Отговор
    Прабаба ми е била мис Хасковска околия , ама е рупала глутен с пълни шепи. Даже си го е жънала и събирала на нивата лично. Ма глутен ти казвам като хамерикански бургер. Не като сега някви си глутен че нещастно.
  • 2 Мамул

    7 1 Отговор
    Без глутен Ще стана ПростоКиро!