В почти всеки български дом лукът е ключова съставка в повечето ястия. Много хора знаят, че в процеса на готвене понякога е полезно да се използва и обелката на лука, която насища с витамини и придава апетитен цвят на супите.
Полезните свойства на луковата обелка я правят особено популярна и широко използвана в народната медицина. Много терапевтични ефекти на този продукт са получили научна обосновка и потвърждение за ефикасността си, пише zdrave.to.
Днес ще говорим за състава, вредата и ползите от луковата кора, както и за използването на продукта за различни цели.
Луковата обелка е добър източник на витамини: групи В, С, Е, РР, каротин, фибри, серни съединения, фруктани, антиоксиданта кверцетин и други флавоноиди.
Серните съединения в състава на люспите на лука подобряват притока на кръв и лекуват сърдечно-съдовата система. А фруктаните действат като пребиотици, тоест селективно стимулират растежа и дейността на полезните бактерии, които обитават дебелото черво. За лечебната сила на кверцетина - малко по-късно.
Наличен е и голям брой микроелементи от периодичната таблица: калций, фосфор, магнезий, йод и много други.
Лечебни свойства
Такова разнообразие от полезни вещества обяснява ползите от люспите от лук и отварата от него при профилактиката и лечението на ракови заболявания. Други терапевтични ефекти:
- слабително;
- тонизиращ ефект;
- холеретичен;
- анестетик;
- спазмолитично;
- отхрачващо средство;
- противораково;
- антисептик и др.
Отвара от лучена люспа върши отлична работа за премахване на натриевите и хлоридните соли от организма, което има положителен ефект върху състоянието на хората със заболявания на сърдечно-съдовата система.
Съединенията, съдържащи се в обвивката на лука, ще помогнат и на тези, които редовно страдат от болки в долните крайници след тежък работен ден. Основната причина за такава болка са солните отлагания.
Основна съставка в люспите е кверцетинът, класифициран като витамин от доста голяма група Р (включва около 150 биофлавоноида).
Обелката на лука има предимно антиалергичен и антихистаминов ефект. Препоръчва, тъй като е профилактично средство срещу инсулт, инфаркт и кръвни съсиреци. Облекчава депресията и нервното напрежение.
Лекарите провеждат редица изследвания върху кверцетина с цел отключване на неговия терапевтичен потенциал, по-специално противораковия ефект върху тялото.
Много внимание се отделя на люспите от главите лук като отлично средство за стимулиране на имунната система. Със сигурност многократно сте чували фразата: "Яжте лук и чесън - и не се страхувате от никакъв грип." В твърдението има елемент на истина.
Лечебните свойства на луковата обвивка не свършват дотук. Може да се отбележи добър ефект върху следните групи пациенти:
- страдащи от алергии;
- астматици;
- диабетици;
- с бъбречни заболявания (нефрит и др.);
- с хемороиди (продуктът се използва за вани и лосиони);
- проблеми с пикочната система (включително цистит);
- със стоматит и други инфекции на устната кухина;
- с гъбични кожни лезии и мазоли.
Ползи за жените
Освен това за жените ползите от люспите са аналгетичният ефект по време на менструация, намаляване на интензивността на симптомите на предменструалния синдром и менопаузата.
Ефективността на обелките е доказана и при аменорея (липса на менструация при жени в репродуктивна възраст).
Отвара от люспата има чудесен ефект върху скалпа, подхранва и подобрява физическите характеристики на всеки косъм.
Предпазни мерки
Когато се приема интензивно за медицински цели, отвара от люспи лук може да донесе рискове за здравето.
Употребата е неприемлива при високо ниво на съсирване на кръвта, тъй като кверцетинът сгъстява кръвта и може да влоши състоянието на пациента.
Трябва да се разбере, че това билково лекарство не дава гаранции и не е панацея. Следователно, трябва да се използва само като допълнение към лекарства, предписани от Вашия лекар.
Рецепти от традиционната медицина
Като се има предвид от колко отдавна е познат лукът на човечеството, хората са създали огромен брой рецепти. Помислете за най-популярните от тях.
Тинктура за атеросклероза
При атеросклероза е необходимо да се използват 20 капки тинктура с лучена кора 3 пъти на ден, разтворени в 1 супена лъжица слънчогледово олио, половин час преди хранене.
Тинктура за лечение на гъбични инфекции на ноктите
Процесът на приготвяне е доста прост: нарязаната лукова кора се поставя в алкохол, например водка (в съотношение 1:7) за 1 седмица, след което се излива в тъмен стъклен съд.
Масло за отоци и разширени вени
Ползите от кремовете и маслата с люспи от лук са неоспорими. Могат да се нанасят върху кожата или да се добавят към водата за баня.
Смесете настърганата обвивка със зехтин или масло от гроздови семки (2 супени лъжици). Получената смес престоява в продължение на 10 дни. След това съхранявайте в хладилник за 3 месеца.
При отоци и разширени вени е препоръчително да разтривате краката си два пъти седмично с лек масаж и маслото за втриване, приготвено у дома.
Инфузия за коса
Използването на лучените люспи в отличен укрепващ препарат за косата, който води до подобряване на нейните характеристики и активен растеж. Получената запарка няма неприятна миризма на лук, така че може да се използва толкова често, колкото е необходимо.
Приготвяне: лучената обвивка се залива с топла преварена вода в съотношение 1:2 и се затваря плътно. Настоявайте тази смес за 10 часа.
Запарка за коса, както и класическа отвара, се използва за измиване на косата в продължение на 2-3 седмици. Освен че ускорява растежа на косата, това средство ефективно се бори със себореята, предотвратявайки появата на пърхот.
Чай от лук
Не искате да губите време за рецепти? Тогава просто си направете малко чай. Просто поставете малко количество от измитата обвивка в специална цедка за чай и я залейте с вряла вода. Това е може би най-лесният начин за приготвяне, като се запазва максималното количество полезни вещества на оригиналния продукт.
При мускулни крампи се препоръчва да се изпие чаша чай от лук преди лягане. Тази напитка също ще помогне на сърцето. При редовен прием се гарантира укрепването на сърдечния мускул, прочистването на съдовите стени от атеросклеротични плаки и други кардиологични ползи.
Наскоро една японска фирма пусна на пазара "Чай за здраве", съдържащ ферментирали люспи от лук с висока концентрация на кверцетин. В допълнение към обвивката, чаят съдържа 9 други здравословни билкови съставки, включително зелен чай и куркума.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Събинчееее
18:37 17.03.2022
2 Я ВИЖ ТИ
интернет и разни готварски предавания
19:33 17.03.2022
3 ААА, НЕ...
19:35 17.03.2022
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Айде
09:47 19.03.2022
7 Garga
13:33 09.05.2022