Last news in Fakti

31 Март, 2022 14:34 11 272 3

Как да понижим кръвната захар

  • кръвна захар-
  • понижаване-
  • диабет

Една от най-големите грешки, които хората с диабет правят, е да купуват пакетирани сокове

Как да понижим кръвната захар - 1
Снимка: shutterstock

Ендокринологът и диетолог Олга Павлова назова напитките, които могат да понижат нивата на кръвната захар.

Една от най-големите грешки, които хората с диабет правят, е да купуват пакетирани сокове. Много от тях могат да повишат нивата на кръвната захар, предупреди тя.

Сокът съдържа фруктоза от три до пет или дори десет ябълки. В напитката няма фибри, така че драстично повишава кръвната захар, обясни докторката в нов брой на канала си в YouTube.

Безопасните подсладители са стевия и еритритол. Ако се консумират сладки напитки, то трябва да е само по време на хранене. Между храненията е препоръчително да пиете само неподсладен зелен чай, вода и кафе без добавки.

Ако се понася добре, кофеинът стимулира метаболизма и понижава кръвната захар. Проучвания в САЩ показват, че пиенето на кафе и зелен чай намалява риска от диабет и неговото прогресиране, каза Павлова.

Но според лекаря има и обратна страна на монетата - непоносимост към кафе. При някои пациенти пулсът, налягането и дори нивата на захарта могат да се повишат. Като алтернатива можете да използвате цикория.

Най-добрата напитка е чистата вода. Дневната нужда на организма от течности се изчислява от количеството 30-40 милилитра на килограм тегло, заключи ендокринологът, пише сайтът Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баща

    6 0 Отговор
    Диабетиците пият пакетирани сокове при хипогликемия, а не за намаляване на кръвната захар. Всеки, който се старае да си контролира кръвната захар знае отлично кои храни и напитки как действат. Има и предостатъчно справочници, за тези които все още се учат.
  • 2 Плагиатството е лошо

    4 3 Отговор
    "Дневната нужда на организма от течности се изчислява от количеството 30-40 милилитра на килограм тегло, заключи ендокринологът, пише сайтът Zdrave.to" 40мл ×90 кг=3600 мл са равни на 3,6 литра на ден ????.

    Коментиран от #3

  • 3 Тъпа статия

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Плагиатството е лошо":

    Хората с ниска кръвна захар, също са диабетици.