Last news in Fakti

1 Април, 2022 16:08 1 715 5

Важна новина от НЗОК за лечението на пациенти с COVID-19

  • коронавирус-
  • мерки

Хоспиталазията на пациентите не бива да бъде прекратявана

Важна новина от НЗОК за лечението на пациенти с COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса е изпратила указания към районните здравноосигурителни каси и договорни партньори за лечението на пациенти с COVID-19, след отпадане на действието на извънредната епидемична обстановка.

Новоприетите пациенти след 1 април, които се нуждаят от лечение от COVID-19, ще бъдат лекувани при условията и по реда на НРД за медицинските дейности 2020-2022 г., посочват от Здравната каса. Хоспиталазията на пациентите не бива да бъде прекратявана, а да се изпълнява от всички болнични лечебни заведения, отговарящи на условията по НРД, уточнява dariknews.bg.

Лечебните заведения за болнична помощ могат да приемат и настаняват за лечение болни с основна или придружаваща инфекция от COVID-19 в наличните в структурата им инфекциозни отделения и в останалите структури за болнично лечение, като определят легла за абсолютна/стриктна изолация и обслужват хоспитализираните пациенти с COVID-19 при стриктно спазване на медицинския стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции.

За оказаната болнична медицинска помощ на хоспитализирани пациенти преди 01.04.2022 г. и изписани след тази дата от болнични лечебни заведения, НЗОК ще изплаща извършената дейност по досега действащия ред.

Относно изпълнение на ВСМДИ "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19", същата се изпълнява от лечебни заведения, сключили договор с НЗОК по реда на НРД, по пакета "Вирусология" и "Клинична микробиология". Останалите лечебни заведения, които са имали договор за заплащане на PCR тестове в периода на извънредната епидемична обстановка, няма да получават заплащане от НЗОК.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    13 0 Отговор
    Трябва да има и клинична пътека за хората които психически се увредиха заради медииното облъчване с тоя КОВИД-19.
  • 2 Питанка

    13 0 Отговор
    Много думи - същественото липсва. Какъв е този ред, определен в рамковия договор, който рамков договор е приет преди съществуването на ковид ? Понеже в клиничните пътеки за лечение на ковид изрично е посочено, че след прекратяване на извънредната обстановка, спира да важи тази дианоза! По коя клинична пътека точно ще се приемат болните? Пак недомислици.

    Коментиран от #3

  • 3 Д-р Хаус

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Питанка":

    " Спира ДА ВАЖИ тази диагноза?? Ти чуваш ли се какви ги дрънкаш бе тикво?? " Ковид"19" е особено опасна инфекция и всички медицински лица,които са в контакт със заразени и болни С " Ковид" ще продължат да получават компенсации както и досега!!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Викат ми бонт, вагабонт

    2 0 Отговор
    "Останалите лечебни заведения, които са имали договор за заплащане на PCR тестове в периода на извънредната епидемична обстановка, няма да получават заплащане от НЗОК".

    Ей с туй трябваше да отпочнеш писанието си Михайлов или с "Парите свършиха".
    Всяко чудо без пари и три дни не е чудо.