Мойва (капелин, каплин) е малка фуражна риба от мирисово семейство, открита в северната част от Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан.
Тя е призната за един от най-ценните морски дарове. Също така е продукт на достъпна цена, който заема водеща позиция по брой полезни и лечебни свойства, съобщи dariknews.bg.
Според експертите мойва е вкусна, здравословна риба, достъпна за почти всеки. Пържи се, вари се, пуши се и се осолява. Използването на тази риба може да нормализира нивото на холестерола в кръвта, да повиши имунитета, а високото съдържание на йод помага да се избегнат някои проблеми с щитовидната жлеза.
Използването на мойва като източник на витамин С, фолиева киселина и тиамин се крие в способността ѝ да повишава хемоглобина, да нормализира функциите на стомашно-чревния тракт, да подобрява апетита и да има общо тонизиращо действие върху организма.
Естествените протеини, с които е обогатена рибата, напълно насищат тялото, но в същото време се усвояват перфектно. Рибата съдържа също почти всички незаменими аминокиселини. Използването на мойва допринася за нормализиране на кръвното налягане.
5 Април, 2022 12:15 13 672 8
Това e най-полезната и евтина риба
Тя е призната за един от най-ценните морски дарове
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Паисий е жив
12:18 05.04.2022
2 А бе
Коментиран от #7
12:18 05.04.2022
3 ddddd
12:19 05.04.2022
4 баба цона
12:22 05.04.2022
5 Грульо
12:32 05.04.2022
6 Не знам
12:38 05.04.2022
7 Един рибар
До коментар #2 от "А бе":
Няма я на нашия пазар защото е много ценна за скандинавския пазар12:55 05.04.2022
8 Blackthorn
13:27 05.04.2022