5 Април, 2022 15:35 1 210 33

Радка Аргирова: Ваксините са ефективни срещу коронавируса

  • коронавирус-
  • омикрон-
  • радка аргирова

Вирусът е жив, той съществува, размножава се, мутира и това ще продължи, защото се опитва да оцелее

Радка Аргирова: Ваксините са ефективни срещу коронавируса - 1
Снимка: Нова ТВ

Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2, който се разпространява още по-бързо. Това заяви вирусологът и съветник на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова по време на виртуална дискусия на тема „Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца – научнообосновани факти“.
Събитието е организирано от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb и е част от информационната кампания „+ мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

„Вирусът е жив, той съществува, размножава се, мутира и това ще продължи, защото се опитва да оцелее. Актуалната разновидност на Омикрон е ВА.2 и тя започва да доминира над ВА.1. Разпространява се още по-бързо и предизвиква същите симптоми и оплаквания като ВА.1. Ваксините, с които разполагаме, са ефективни и срещу нeго. Затова ваксинацията е напълно актуална и необходима“, отбеляза проф. Аргирова.

Ваксините предпазват и от т.нар. дълъг (пост-) COVID, при който симптомите (затруднено или учестено дишане, умора, затруднение в мисленето и концентрацията, главоболие, кашлица, мускулни болки, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние и др.) не изчезват повече от 4 седмици след първоначалното инфектиране със SARS-CoV-2, каза още проф. Аргирова. По думите ѝ ваксинацията намалява вероятността за поява и на последващи усложнения, които могат да се появят 1 г. по-късно.

Ваксините не дават 100 % защита срещу инфекция, но дори да се заразят, ваксинираните боледуват много по-леко, често асимптоматично, тъй като вирусът преживява не повече от 3 дни в организма им, подчерта проф. Аргирова.

По думите на професора поставянето на различни COVID ваксини не е опасно.

“Проведени са проучвания коя ваксина с коя може да се комбинира. Възможните комбинации са между векторни и информационни РНК ваксини”, обясни проф.Аргирова. “Доказано е, че комбинацията на различни по вид ваксини води до образуването на по-високи нива на антитела, отколкото при използването на една и съща ваксина”, допълни още тя.

Дискусиите на тема „Ваксините при различни групи хронично болни“, провеждани в рамките на информационната кампания „+ мен“ на МЗ, продължават. В следващите седмици проф. Иво Петров ще отговаря на въпроси на общопрактикуващи лекари относно ваксините и ваксинацията при хора със сърдечно-съдови заболявания. В дискусиите участие ще вземат още проф. Доброслав Кюркчиев и проф. Здравко Каменов, които ще запознаят в детайли личните лекари за ваксинацията при хора, страдащи от автоимунни заболявания и диабет.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😷😷😷

    44 1 Отговор
    Така е как Радке ефективни са, даже Джеймс Бонд гътнаха и сега болен лежИ!
  • 2 честен ционист

    36 0 Отговор
    А някои си помислиха, че омикрон била последната буква от гръцката азбука. Още дълго тегло ви чака. Кака Радка като извади новия щам от чантата.
  • 3 Нямам Срам

    39 0 Отговор
    Стига стига с това... Театъра свърши сега сме на мелодрама Русия Украйна
  • 4 дебела кратуна

    44 1 Отговор
    "Вирусът е жив, той съществува, размножава се, мутира..."

    За съжаление и ти и такива като теб!
  • 5 Последния Софиянец

    32 0 Отговор
    Физиологичен разтвор.Немец си би 90 ваксини и нищо му няма.

    Коментиран от #17

  • 6 провинциалист

    22 0 Отговор
    Понеже не могат да се възпроизвеждат самостоятелно (без гостоприемник) вирусите не се смятат за живи организми.
  • 7 Радкеее

    25 0 Отговор
    ама сигурна ли си? би ли заложила живота на децата си?
  • 8 Херомустафова

    20 0 Отговор
    Пускаме спешно подобрена версия Пи. Много се разпъснахте нещо.
  • 9 булюбулю

    19 0 Отговор
    Взех та Радке,взех та, дей баща ти да го питам.
  • 10 джаба ковидянина

    23 0 Отговор
    братчедката аргирова да сгъва цирка квото беше беше с тия "ваксини"
  • 11 Azz

    27 0 Отговор
    Едно си баба знае - едно бае....нали трябва да си заслужи париичките...
  • 12 Пешо

    14 0 Отговор
    Не, не са, баба Радка ако иска нека се ваксинира, аз не ща...
  • 13 Бронхилда

    20 0 Отговор
    Усладиха и се паричките на баба Радка...затова копнее за още Ковид...
  • 14 Иван

    11 0 Отговор
    Две години не ме хвана ковида въпреки,че съм много социален а се се заразих с грип А. Кажете ми кое е по-заразно и по тежко??? Ковида си е един обикновен лек грип.
  • 15 Васко

    14 0 Отговор
    Кантаржиев го пенсионираха тези бабички няма ли кой да ги пенсионира,че започнаха да изперкват.
  • 16 Копипасте

    7 0 Отговор
    Ваксините са ефективни?! Колко ли да са ефективни след като : "Омикрон зарази хора поставили си три дози ваксина" - статията е във ФАКТИ от 27.12.2021г от 17.45ч. Да довърша : 1. Ваксинираните няма да се заразяват?! 2. Ваксинираните ще се заразяват, но няма да боледуват?! 3. ваксинираните ще боледуват, но няма да влизат в болница?! 4. 16.09.2021г. "Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от коронавирус нямаше да има“, посочи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ проф. Илко Гетов – представител на Европейската агенция по лекарствата." 5. Кое от четирите изброени твърдения е 100% чиста като моминска сълза истина!
  • 17 Копипасте

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Пред германеца с 90-те ваксини Шотландския боец черна ряпа с бял боб да яде!
  • 18 С пи Радка

    9 1 Отговор
    ХА-ХА-ХА-ХА РАДКЕ, срещу какво са ефективни бе душа?
  • 19 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    4 1 Отговор
    "Ваксините не дават 100 % защита срещу инфекция, но дори да се заразят, ваксинираните боледуват много по-леко, често асимптоматично, тъй като вирусът преживява не повече от 3 дни в организма им, подчерта проф. Аргирова." - през 2020, когато още нямаше ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИ, на това му викаха "безсимптомен ковид". И той беше най-честият ковид. 😄😉
  • 20 Алоууууу

    5 0 Отговор
    Какво се случва? Вече 5 дни без мерки и какво става? Идват ли увеличение на бройките или новата мантра е носете маска днес и се ваксинирайте, за да нямате локдаун по Коледа? А за другия Великден от сега ли да се ваксинирам и да спазвам 2 метра дистанция от всички и да нося маска запушваща и носа или като свърши летния туристически сезон ? Побъркахте народа с лобиране за тези пусти ваксини. Пуснете им реклама и който иска ще се ваксинира. Колко ви плащат да обикаляте всички медии да говорите как без ваксини всички ще умрем ако ме веднага то до една година от някой синдром. Аз пък мисля, че от страничните ефекти на ваксините умряха повече хора отколкото от постковид синдром, а колко предпазва и колко самата тя вреди тепърва ще се установява. При под 30% ваксинирани е нормално повече от починалите да са без ваксини и престанете да го изтъквате като премълчавате в другите страни с над 90% ваксинирани колко са починалите и то като вземем предвид какво е нивото на медицината в тези страни и как у нас в провинцията с една дежурна сестра се гледа цяло отделение болни оставени на каквито лекарства им донесат близките.
  • 21 Ваксиниран

    4 0 Отговор
    Лятото се ваксинирах. Есента изкарах делта, а тази пролет омикрон. Не знам колко са ефективни, но според мен не вършат работа. Разчитах, че ще бъда защитен.
  • 22 Rock

    5 0 Отговор
    Мечката знае 40 песни-39 и половина са за круши. Та и баба Радка така... А, кажи нещо друго...Това го научихме наизуст...
  • 23 Бабо Раче

    7 0 Отговор
    Доказано било от кой, кога???? Ваксините пазили от новия вариант!!!!! Кога го изследва, кога го анализира, къде го намери??? Това не е епруветка с ХИВ преджебена от чужда държавна лаборатория и премъкната в БГ, с първия полет и наградена с титла "професор "!!! Така че слез най-накрая от държавната доилка и си почини вече, щото АМАН ОТ ПИШМАН СЪВЕТНИЦИ, СМЕТАЧИ, ОРАКУЛИ И ВСИЧКОЛОЗИ-ШАРЛАТАНИ. Той вируса, виж как изчезва за един ден! Спрете да доите таз държава....

    Коментиран от #25, #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тази тогава зарази 200 кръвни плазми

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бабо Раче":

    И ги пусна из 8 болници през 90 те нарочно, същата на снимката проклета с уродство зарази 200 души със СПИН чрез кръвопреливане у така внесоха и спина в България....прочетете има мн го материали от публикациите Лацио с нейни снимки от 90те...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 miro

    1 0 Отговор
    скоро ще дойде и твоя час.
  • 32 Бвъе как де

    0 0 Отговор
    Спино разпространителката пак се изявява да всява смут. Знаете ли какво се случва в милярден Китай. Има болни ти да видиш.
  • 33 абе ще видим

    0 0 Отговор
    абе колко да са ефективни... Не повече от естествения имунитет, ако той е добър и без ваксина се оправя организма, ако не е и 100 ваксини му сложете, пак може да си отиде... И сега в Хонг Конг що толкова смъртни случаи има, нали уж бяха ваксинирани... И уж омикрон е по-слаб.