Last news in Fakti

7 Април, 2022 16:24 3 200 20

Мими Виткова: Обществената болнична помощ загива за сметка на частното здравеопазване

  • мими виткова-
  • обществена болнична помощ-
  • частно здравеопазване

"Здравната ни система е заредена с толкова много проблеми, че ако само един от тях бъде решен, нищо няма да се получи", коментира бившият здравен министър

Мими Виткова: Обществената болнична помощ загива за сметка на частното здравеопазване - 1
Снимка: БГНЕС

"Здравната ни система е заредена с толкова много проблеми, че ако само един от тях бъде решен, нищо няма да се получи". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" бившият здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване д-р Мими Виткова:
"Ние имаме най-голям брой болнични легла в Европа, но това не означава, че сме най-болни. Да ние наистина имаме недобри здравни показатели, но броят на болничните легла се натовари на базата на търговския интерес, който беше създаден в здравната система. И ние всички като граждани дължим да получим отговор от управляващите през тези над 20 години защо натвариха толкова излишни болнични легла. И в същото време сега сме свидетели на това как загива обществената болнична помощ за сметка на частното здравеопазване", коментира д-р Виткова.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 4 Отговор
    Тая, която го направи тоя Шит при костов ли?
  • 2 др Гей Билтс

    14 2 Отговор
    Здравната Ви систена отдавна не е ваша. Тя е собственост на дарителите, които стоят в златни табели до кабинетите на финансовите директори. Дарители като Файзер, JJ, Астрата финансират геноцида срещу българите, а така наречените доктори са просто едни съучастници.
  • 3 Толуп 1

    19 0 Отговор
    Национализация му е майката.
  • 4 Калчо Димитров Янков – „Калъча“

    7 8 Отговор
    тая крадла защо е на свобода
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 4 Отговор
    За 30г здравеопазване,журналистика,спорт,изкуства и война отиде на кино.За какво мислите толкова съм навътре в медицината.Щото ,като умен човек видях що за ""инвалиди""в бели престилки и с дипломи лекуват......Няма да забравя една ....преди години дет търсеше вена и се тюхкаше ,че нямало вени детето ни.Такива сте...Те ръцете и ,като на стар водопроводчик,въртял и затягал кранове по 3/4 цола на ръка...По душа краварка,станала доФФторка.Последния случай....Човекът бере душа от инфаркт,тая му мери температурата.Сложи му студена вода на Брахиалната артерия,на свивката на ръката!На слепоочията.Като не знаеш какво карай го.В Тая линейка има ли портативен ЕКГ???Някой я бил заплашил.Ти,като не знаеш за какво си там защо се слагаш в бърза помощ!Колкосъм мъдър,че въобще не ходя на лекар,но си плащам,като поп всеки месец на тия некадърници!
  • 6 Красимир Петров

    10 5 Отговор
    Точно тази е един от главните виновници за състоянието на здравеопазването.
  • 7 раиишли?

    5 4 Отговор
    Г-жо Виткова. Недейте така, да занимавате новинарите, със здравеопазване. Война е, кой го интересува за здравето. Аа... Ама чакай малко. То до онзи ден нямаше бойни действия в други държави. А може и да е имало, незнаем. По важно е, защо сега се сетихте или просто ви питаха от близката медия, че да си припомним и за вашето съществуване? Предлагам, тая, Гала, Геро, Кириловци, Рачковци Кантарджиеви, и всякакви псевдо актьорчета подлоги, да бъдат изметени от тази земя!

    Онзи ден новоизлюпилият се и заменил "Шоуто на Слави".... Цигаритас, направи за началото на уная простотия по телевизията дето е водещ, някакъв монолог, ама в клипче изцяло посветено на плюене и усмиване на Путин. Нали се сещате, че бурсука, не е българин ама плюе от наше име ;)
    Да вземем да го прекръстим и да му направим един (побългаряваш обичай).
  • 8 ффрр

    11 1 Отговор
    Да, обществената болнична помощ загива. Лекарите не лекуват пациентите. Намират си причини да не лекуват. Изпращат хората в частни кабинети и частни болници. А здравните осигуровки ги прибират личните лекари. Някой ще каже- осигуровките са малки, малки, ама ги прибират и с тях издържат общински болници и частни болници. Значи не са толкова малки осигуровките.
  • 9 питам

    10 2 Отговор
    Нали щяхте да отмените статута на търговски дружества на болниците? Защо не го направихте? Вече забравихте обещанията.
  • 10 Ъхъъ

    1 6 Отговор
    Да оставят обществената да е само бърза помощ а всичко останало платено и да се приключва тази драма !

    Коментиран от #20

  • 11 да добре че

    2 2 Отговор
    сме тръгна ли на там. много неща идват от anthem insurance, blue cross blue shield insurance САЩ. и се основава на състемата за цастно здравеопазване. Където държавата участва с застрахователен фонд "Здравна Каса".
    вноските са 100 лева - 110 лева. 85%-95% от лечението по здравна пътека се покрива от Фонд "Здравна Каса" или друг здравен застрахователен фонд по избор. 5%-15% се покрива от пациента в зависимост от пътеката. anthem com
    25 - 50 лева за посещение при специялист тъй нареченето в САЩ НМО пациента си избира и 10 лева ако има домашен лекар по направление тъй нареченото в САЩ РРО. имунизации и онлине видио чат са безплатни. лечение германия , турция , гърция , румъния швеция, норвегия трябва да се доба ви международен план и да се види кое болнично заведение работи с фонд здравна каса или с друг български застрахувателен фонд и какъв процент покрива. пример за САЩ е около $150 за 6 месеца повече към основния план. и последно % здравните усигоровки да се увеличи от 8% на 12% за да имаме добра здравна система да няма значение да ли е частно или държавно болнично зашедение.Успех

    Коментиран от #12, #14

  • 12 ффрр

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "да добре че":

    Сега напиши в детайли за заплатите в САЩ.
    КОЙ РАБОТИ ЗА 600 ЛВ. ИЛИ 300 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ В САЩ?!
  • 13 Др. Гелев

    3 1 Отговор
    Докато онзи дегенерат и айдук данчо пенчев от село лешница е ,,директор,, на срзи така ще е
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "да добре че":

    Като увеличиш на 12% ще увеличиш автопарка на директорите както и къщите им по света ,а обслужващия персонал ще са същите некадърници!В момента ще се плаща по 57лв на калпак всеки месец при 12% ще се плаща по 85,2лева,но за пациента няма да се промени НИЩО!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Дълбоко проникващ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Простак!!!
  • 16 При Тодор Живков

    7 1 Отговор
    Си беше безплатно здравеопазването, живота беше прекрасен, хората гостоприемни и всички бяха щастливи. Лятото цял август на море, а сега макс една седмица, не говорим за крадци , измамници и мутри, които печелят от незаконни неща. Нека плюенето на капиталистите започне сега. ХОРАТА НЕ СИ ЗАКЛЮЧВАХА КЪЩИТЕ ОТ СПОКОЙСТВИЕ, А СЕА !!!!!!!!!
  • 17 Енгелс

    5 2 Отговор
    При капитализма е така.
  • 18 17 10

    5 0 Отговор
    Е как ще загива, като има директори на държавни болнии с по 16 имота и милиони в сметките?
  • 19 Д-р Хаус

    3 0 Отговор
    Още преди 23 години писах,че частното здравеопазване, което суче публичен финансов ресурс,а не се самоиздържа,ще доведе до сегашното трагично състояние на системата!! Така,че Виткова да не се опитва да открива топлата вода!!
  • 20 Хохохо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ъхъъ":

    Ще счупиш тъпомера.