Last news in Fakti

9 Април, 2022 12:59 21 121 2

Как да разберем, че ни липсва магнезий и как да го набавим

  • магнезий-
  • магнезив дефицит-
  • здраве-
  • ползи-
  • симптоми

Магнезиевият дефицит предизвиква сериозни смущения в работата на органите

Как да разберем, че ни липсва магнезий и как да го набавим - 1
Снимка: shutterstock

Магнезият е вторият най-важен минерал в организма. Този макронутриент е участник в повече от 300 биохимични реакции, които се развиват в нашето тяло. Необходимо е за изграждането на почти всички тъкани в тялото, участва в метаболизма и регулира работата на имунната система.

Дефицитът на магнезий предизвиква сериозни смущения в работата на органите, затова е необходимо да се поддържа необходимото ниво. За жените това е 170 мкг на ден, при мъжете – 300. Количеството се увеличава в случай на голямо физическо натоварване или бременност, пише зайтът zajenata.bg.

Знаци на магнезиев дефицит

Ако все още не сте се събудили правилно и вече сте уморени, това е тревожна камбана. Хроничната умора е един от истинските признаци за липса на магнезий.

Всяка нощ се събуждате от мускулни крампи ? Вашите нервни влакна не са достатъчно пълни с магнезий – не забравяйте да ги нахраните.

Ако често страдате от мигрена, магнезият ще улесни живота ви. С постепенното увеличаване на нивото на този елемент, симптомите ще станат много по-слаби!

Много е важно всеки човек да има достатъчно сън, така че, ако постоянно ви тревожи безсъние , трябва да се борите с него. Повишете нивото на магнезий, а вашият сън ще стане силен и дълбок, като на бебе!

Ако ставите ви болят не само след нараняване, толкова си струва да обърнете внимание на това. Когато тялото ви има достатъчно магнезий, болката ще намалее или дори ще премине.

Честият запек е изпълнен с опасни заболявания. Добавете към диетата си продукти с високо съдържание на магнезий – нормализира чревната перисталтика.

Потиснатото депресивно състояние оказва лошо въздействие върху тялото като цяло. Магнезият ще ви помогне да подобрите умственото и емоционалното си здраве.

Липсата на магнезий може също да причини неудържимо желание за бонбони . Когато тялото започне да получава достатъчно количество от този елемент, ще стане по-лесно да се откажете от захарта и да запазите теглото си в норма.

Кои храни съдържат магнезий

Разбира се, можете да регулирате нивото на магнезий със специални хранителни добавки. Но минералите най-добре се абсорбират от храната , така че си струва да включите следните храни в диетата си.

Черният шоколад

Листни зеленчуци (маруля, зеле, спанак)

Плодове (кайсии, праскови, банани, авокадо, сливи)

Ядки (бадеми, орехи, кашу)

Бобови растения (леща, боб)

Зърнени култури (просо, кафяв ориз , овесена каша)

картофи

тиква

Познавайки кои храни съдържат магнезий, можете да се предпазите от неприятни симптоми и сериозни заболявания. Не забравяйте да добавите тези продукти към ежедневната си диета.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    10 1 Отговор
    Магнезият е важен за здравето на хората.
  • 2 Кой

    1 1 Отговор
    Магнезият не е минерал, а метал!