14 Април, 2022 14:07 1 560 0

Случаите на коронавирус в световен мащаб надхвърлиха 500 милиона

  • китай-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • сащ-
  • русия-
  • заразени-
  • починали

Това се дължи на силно заразният подвариант на Omicron BA.2

Случаите на коронавирус в световен мащаб надхвърлиха 500 милиона - 1
Снимка: Shutterstock

Глобалните случаи на COVID-19 надхвърлиха 500 милиона, според данни на Ройтерс, тъй като силно заразният подвариант на Omicron BA.2 нараства в много страни в Европа и Азия.

Повишаването на BA.2 е причина за скорошните скокове на заразата в Китай, както и за рекордните инфекции в Европа. Наречен е "стелт вариант", защото е малко по-труден за проследяване от други.

Южна Корея е водеща в света по среднодневен брой нови случаи, като отчита над 182 000 нови инфекции на ден и представлява една на всеки четири инфекции в световен мащаб, според анализ на Ройтерс.

Новите случаи се увеличават в 20 от над 240 проследени държави и територии, включително Тайван, Тайланд и Бутан.

Шанхай се бори с най-тежкото огнище на COVID-19 в Китай, откакто вирусът се появи за първи път в Ухан в края на 2019 г., като са съобщени почти 25 000 нови местни случая.

„Превенцията и контролът на епидемията в Шанхай е в най-трудния и най-критичния етап“, каза на брифинг У Цяню, служител на общинската здравна комисия.

ЕВРОПА и САЩ

В някои европейски страни сега се наблюдава по-бавен ръст на новите случаи или дори спад, но регионът все още отчита над 1 милион случая на всеки два дни, според данните на Ройтерс.

В Германия средната стойност на новите инфекции за седем дни е намаляла. Новите случаи също намаляват в Обединеното кралство и Италия, докато във Франция остават стабилни.

Като цяло случаите на COVID-19 в САЩ са спаднали рязко, след като достигнаха рекордни нива през януари, но възобновяването на случаите в части от Азия и Европа породи опасения, че в Съединените американски щати може да последва нова вълна.

Националната агенция за обществено здраве на САЩ заяви в понеделник, че подвариантът BA.2 на "Омикрон" представлява почти три от всеки четири варианта на коронавирус в страната.

Вариантът BA.2 сега съставлява около 86% от всички секвенирани случаи в световен мащаб, според Световната здравна организация. Известно е, че е по-преносим от подвариантите BA.1 и BA.1.1 Omicron. Доказателствата досега обаче показват, че BA.2 не е по-вероятно да причини тежко заболяване.

Учените продължават да подчертават, че ваксините са от решаващо значение за избягване на опустошителните последици, които вирусът може да причини.

Приблизително 64,8% от световното население е получило поне една доза ваксина срещу COVID, въпреки че само 14,8% от хората в страните с ниски доходи са получили поне една доза, според данни от Our World in Data.

Около 6,5 милиона души са загубили живота си вследствие от коронавирус от началото на пандемията. Съединените щати отчитат най-голям брой смъртни случаи, следвани от Русия, Бразилия и Индия.

Русия изпревари Бразилия и сега е на второ място по най-голям брой смъртни случаи от COVID-19 в света, показват данни на руската държавна статистическа служба и изчисления на Ройтерс днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА