19 Април, 2022 17:34 17 722 2

Напитките, които свалят холестерола и пречистват кръвта

  • холестерол-
  • запушен кръвоносен съд-
  • кръвоносни съдове-
  • мазнини-
  • напитки

Следните четири напитки помагат в борбата с високите нива на холестерола

Напитките, които свалят холестерола и пречистват кръвта - 1
Снимка: Shutterstock

Медицината показва, че холестеролът в човешкото тяло може да бъде полезен и вреден. Ако нивото на втория тип се повиши в кръвта, тогава съдовете стават крехки, стените се сгъстяват и луменът се стеснява.. Това може да доведе до изключително опасни състояния, запушване на кръвоносните съдове, дори и до фатален край.

Колкото по-голямо е отклонението от нормата, толкова по-голям е рискът човек да развие сериозни усложнения, като например, атеросклероза, инфаркт, инсулт, хипертония. За да се намали процентът на холестерола, обикновено се препоръчва да се приемат лекарства и да се промени диетата, пише zdrave.to.

Препоръчва се обаче и да се включат в диетата и редица здравословни напитки. Ето кои могат да са полезни:

Обезмаслено мляко

При висок холестерол се препоръчва да се изключат мастните млечни продукти от диетата. Въпреки това, напитка, в която са отстранени мазнините, е изключително полезна. Така според резултатите от едно от проучванията се оказа, че когато обезмасленото мляко е било включено в диетата, делът на холестеролните съединения намалява с 8% за 4 месеца.

Съдържащият се в продукта холин намалява количеството на вредното вещество в кръвта. Калият поддържа здравето на съдовете и сърцето.

Чай

Напитката съдържа флановоли, танини, кофеин. Тези съединения имат положителен ефект върху имунната и нервната система, както и липидния метаболизъм. Процентът варира за сортовете чай. Най-полезните по отношение на състава си са черните и зелените сортове, билковите отвари.

Чаените напитки съдържат катехини, които действат като понижаващи липидите средства. Тези съединения понижават нивото на нежелан холестерол или липопротеини с ниска плътност в кръвта. В същото време нивото на добрия холестерол се повишава. Оказва се, че вероятността от развитие на атеросклероза намалява.

Сокове

Напитките, извлечени от плодове и зеленчуци, тонизират тялото, премахват вредния холестерол от кръвта и намаляват риска от инсулти или инфаркти. Метаболизмът се подобрява, имунитетът се укрепва.

Препоръчва се да включите в диетата портокалови смутита, морков и ябълка, тиква, краставица или черешов сок. Напитки от цвекло, домат, нар помагат перфектно.

Минерална вода

Дори обикновената вода, която се консумира редовно, може да елиминира излишния холестерол, нормализира храносмилането, подобрява състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Препоръчва се добавяне на вода с разтворени соли и микроелементи в диетата само след консултация с лекар. Клетките трябва да получават достатъчно вода, преди да ядат. Това ще помогне за насищане на течността, за да се избегне сгъстяване на кръвта след хранене.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван!

    12 3 Отговор
    Пропуснахте най-Важната течност...- Ракията...!!!
  • 2 Гочето

    4 0 Отговор
    Това са глупости,сега за Великден зелена саладка гарнирана отгоре с варено яйце поръсено с червен пипер и за леко преглъщане гроздова ракия.А за лятото тараторче с лед и узо,може и с любимата ми шопска салатка.Фен съм и на прясно зеле с домати с малко босилек,а за зимата туршия.Абе чакайте ме да мра.