Last news in Fakti

20 Април, 2022 17:15 3 931 3

Най-полезните храни за стомаха

  • стомах-
  • пробиотици-
  • пребиотици-
  • кисело мляко-
  • ферментирали храни

Избегнете подуването, раздразненото усещане и дискомфорта

Най-полезните храни за стомаха  - 1
Снимка: Shutterstock

Стомахът ни е основна част от храносмилателната система. Затова и е съвсем естествено да реагира недоволно, ако редовно консумираме по-мазни, въглехидратни и захарни продукти.

За да избегнем подуването, раздразненото усещане и дискомфорта, е необходимо менюто ни да бъде разнообразно и здравословно.

А включвайки ежедневно и от следните няколко групи храни, гарантирано си набавяме най-полезните за здравето ни витамини и минерали.

Добрите бактерии

Вероятно сме чували, че пробиотичните храни съдържат "добрите бактерии", необходими на храносмилателната ни система. И това определено е така, затова е и добра идея да имаме кисело мляко винаги в хладилника.

Но за да не рискуваме вкусът му съвсем да ни омръзне, можем да ядем по-често и други видове йогурт, а също и ферментирали продукти като кимчи, туршия или кефир.

Най-здравословното дуо

Пребиотиците пък работят в тандем с пробиотиците. Когато даваме на тялото си нужната му доза и от двете, храносмилателна ни система няма как да не заработи като една добре смазана машина. За целта да бъде режимът ни възможно най-здравословен, не бива да пренебрегваме зеленолистните зеленчуци, аспержи, бобивите и овесените ядки. Те са "отличниците" сред представителите на преботичните храни.

Полезният микс

Можем да подсилим благоприятното въздействие на вече споменатите пробиотици и пребиотици - и то много ефективно. Комбинираме и двете в едно хранене и така става синбиотично. Чудесен пример е иначе толкова лесната и бърза за приготвяне закуска с кисело мляко, овесени ядки и плодове.

С повече фибри е по-добре

Както и с всичко останало обаче - придържаме се към правилото за баланс. Не прекаляваме с богатите на фибри храни, но е добре да ги консумираме редовно. Именно те помагат при подуване и нередовен стомах.

Освен че са полезни, са и вкусни, засищащи и разнообразни. Сред тях са лещата и фасулът, водораслите, брюкселското зеле и плодовете като сини сливи (включително и сушени), авокадо и горски плодове, пише Women's Health.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай

    3 0 Отговор
    Леща, фасул и благоприятни последици за стомаха. Поне мислете, като копирате...
  • 2 Да, да

    3 0 Отговор
    Умирам за водорасли с брюкселско зеле и сини сливи! На фурна!
  • 3 Д-р Емилов

    2 0 Отговор
    Сини сливи вървят с телешко