Нахутът се утвърждава като един от най-препоръчваните източници на въглехидрати за оптимално храносмилателно здраве, сочат мненията на водещи специалисти по хранене, цитирани от изданието EatingWell.
Този бобов зеленчук е особено богат на фибри, които играят ключова роля за функционирането на стомашно-чревната система. Половин чаша сварен нахут доставя около 6 грама фибри, като осигурява както разтворими, така и неразтворими фибри – комбинация, която оказва положително въздействие върху чревната микрофлора и перисталтиката.
Разтворимите фибри в нахута образуват гелообразна маса при контакт с вода, което забавя храносмилането и подпомага по-плавното усвояване на хранителните вещества, сочи анализ на Harvard T.H. Chan School of Public Health. Това свойство на разтворимите фибри има благоприятен ефект и върху нивата на кръвната захар, тъй като забавя усвояването на въглехидратите и намалява гликемичния индекс на храната. Неразтворимите фибри, от друга страна, добавят обем към изпражненията, предотвратявайки запек и улеснявайки редовното изхождане. Този двоен механизъм спомага за създаването на по-балансирана чревна флора и повишава ефективността на храносмилането.
Още един важен аспект е съдържанието на устойчиво нишесте в нахута. Диетологът Хайме Бахтел-Шелбърт отбелязва, че устойчивото нишесте служи като храна за полезните чревни бактерии и стимулира синтеза на късоверижни мастни киселини, като бутират. Тези съединения имат противовъзпалителен ефект върху чревната лигавица, подпомагат имунната функция и играят важна роля в профилактиката на метаболитни и възпалителни заболявания, твърдят изследвания, публикувани в British Journal of Nutrition.
Нахутът е и отличен източник на растителни белтъчини, витамини от група В, желязо, магнезий и други минерали, необходими за балансираното хранене. Редовната му консумация е свързана с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, контрол на телесното тегло и по-добро общо здравословно състояние, сочат препоръките на Американската сърдечна асоциация.
Специалистите съветват нахутът да бъде включван редовно в менюто – например като част от салати, супи, гарнитури или като основа за хумус. По този начин не само се повишава хранителната стойност на диетата, но и се допринася за по-добро чревно и метаболитно здраве.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гост
15:55 02.08.2025
2 протеинови добавки от щедри господа
за каки и моми прекарващи често пред цъкалата в сайтове за лапнишарани за
храносмилателно здраве и сияйна кожа и настроение,
сочат мненията на водещи специалисти по хранене
16:01 02.08.2025
3 Фибран
16:04 02.08.2025
4 Една жена
Съставките са само четири:
- Сварен нахут - два буркана от Билла.
- Сокът от един лимон.
- Три супени лъжици тахан.
- Шест супени лъжици зехтин.
Нищо повече.
Живях няколко години в Сирия и ви давам автентична рецепта.
Няма никакви други добавки и глупости които слагат в нашите магазини!
Коментиран от #6, #9, #11
16:13 02.08.2025
5 ТОНЧО
16:15 02.08.2025
6 Може би
До коментар #4 от "Една жена":
само сол сте пропуснали, но тя е по желание на всеки според вкуса.16:19 02.08.2025
7 Яжте си ги
Коментиран от #15
16:20 02.08.2025
8 Турски паток
16:22 02.08.2025
9 Ами, да
До коментар #4 от "Една жена":
рецептата е правилна, просто сте пропуснали да кажете, че всичко това се пасира! )))Коментиран от #10
16:26 02.08.2025
10 Правилно
До коментар #9 от "Ами, да":
Благодаря, че го отбелязахте: всичко се пасира до хомогенна маса като пастет.16:30 02.08.2025
11 Отвратително
До коментар #4 от "Една жена":
Това не е храна за хора16:38 02.08.2025
12 Киро
Коментиран от #13
16:44 02.08.2025
13 Гост
До коментар #12 от "Киро":
Че то това е печен нахут .18:18 02.08.2025
14 Порно
04:11 04.08.2025
15 Пълни глупости
До коментар #7 от "Яжте си ги":
Защо нахут трябва да е имигрантска храна? Произходът му е от Средиземноморието, много използвано е в Римската империя, поради лесното му съхранение и пренасяне е много използвано за храна на римските войници.Испанците също имат добри рецепти с нахут като със свински крака, с телешко шкембе и ориз на фурна.18:00 07.08.2025