Нахутът - ключ към отличното чревно и стомашно здраве

2 Август, 2025 15:28 2 621 15

  • нахут-
  • чревно здраве-
  • стомах-
  • черва-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Нахутът съдържа както много фибри, така и редица витамини и минерали

Нахутът - ключ към отличното чревно и стомашно здраве - 1
Снимка: Shutterstock

Нахутът се утвърждава като един от най-препоръчваните източници на въглехидрати за оптимално храносмилателно здраве, сочат мненията на водещи специалисти по хранене, цитирани от изданието EatingWell.

Този бобов зеленчук е особено богат на фибри, които играят ключова роля за функционирането на стомашно-чревната система. Половин чаша сварен нахут доставя около 6 грама фибри, като осигурява както разтворими, така и неразтворими фибри – комбинация, която оказва положително въздействие върху чревната микрофлора и перисталтиката.

Разтворимите фибри в нахута образуват гелообразна маса при контакт с вода, което забавя храносмилането и подпомага по-плавното усвояване на хранителните вещества, сочи анализ на Harvard T.H. Chan School of Public Health. Това свойство на разтворимите фибри има благоприятен ефект и върху нивата на кръвната захар, тъй като забавя усвояването на въглехидратите и намалява гликемичния индекс на храната. Неразтворимите фибри, от друга страна, добавят обем към изпражненията, предотвратявайки запек и улеснявайки редовното изхождане. Този двоен механизъм спомага за създаването на по-балансирана чревна флора и повишава ефективността на храносмилането.

Още един важен аспект е съдържанието на устойчиво нишесте в нахута. Диетологът Хайме Бахтел-Шелбърт отбелязва, че устойчивото нишесте служи като храна за полезните чревни бактерии и стимулира синтеза на късоверижни мастни киселини, като бутират. Тези съединения имат противовъзпалителен ефект върху чревната лигавица, подпомагат имунната функция и играят важна роля в профилактиката на метаболитни и възпалителни заболявания, твърдят изследвания, публикувани в British Journal of Nutrition.

Нахутът е и отличен източник на растителни белтъчини, витамини от група В, желязо, магнезий и други минерали, необходими за балансираното хранене. Редовната му консумация е свързана с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, контрол на телесното тегло и по-добро общо здравословно състояние, сочат препоръките на Американската сърдечна асоциация.

Специалистите съветват нахутът да бъде включван редовно в менюто – например като част от салати, супи, гарнитури или като основа за хумус. По този начин не само се повишава хранителната стойност на диетата, но и се допринася за по-добро чревно и метаболитно здраве.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 4 Отговор
    Предпочитам грах.
  • 2 протеинови добавки от щедри господа

    3 7 Отговор
    се утвърждаване като един от най-препоръчваните елексири
    за каки и моми прекарващи често пред цъкалата в сайтове за лапнишарани за
    храносмилателно здраве и сияйна кожа и настроение,
    сочат мненията на водещи специалисти по хранене
  • 3 Фибран

    3 6 Отговор
    Щом има фибри ще се пробва задължително. Не хапвам нищо без фибри в него.
  • 4 Една жена

    11 3 Отговор
    С удоволствие ще ви дам най-простата рецепта за хуммус.
    Съставките са само четири:
    - Сварен нахут - два буркана от Билла.
    - Сокът от един лимон.
    - Три супени лъжици тахан.
    - Шест супени лъжици зехтин.
    Нищо повече.
    Живях няколко години в Сирия и ви давам автентична рецепта.
    Няма никакви други добавки и глупости които слагат в нашите магазини!

    Коментиран от #6, #9, #11

  • 5 ТОНЧО

    4 5 Отговор
    Нахутът - ключ към още една безполезна статия. Яжте страгали.
  • 6 Може би

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Една жена":

    само сол сте пропуснали, но тя е по желание на всеки според вкуса.
  • 7 Яжте си ги

    6 11 Отговор
    Стига реклами на арабските храни, малко са ни мигрантите с мръсотията, бурките и фереджетата, а и невкусната им храна ни пробутвате.

    Коментиран от #15

  • 8 Турски паток

    7 2 Отговор
    Нагнетява здраво газохранилището.
  • 9 Ами, да

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Една жена":

    рецептата е правилна, просто сте пропуснали да кажете, че всичко това се пасира! )))

    Коментиран от #10

  • 10 Правилно

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ами, да":

    Благодаря, че го отбелязахте: всичко се пасира до хомогенна маса като пастет.
  • 11 Отвратително

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Една жена":

    Това не е храна за хора
  • 12 Киро

    2 2 Отговор
    Леблебия предпочитам

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Че то това е печен нахут .
  • 14 Порно

    1 0 Отговор
    Нахута помага за газова диверсификация повече от боба, само да открият как да се събира и съхранява продукта.
  • 15 Пълни глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Яжте си ги":

    Защо нахут трябва да е имигрантска храна? Произходът му е от Средиземноморието, много използвано е в Римската империя, поради лесното му съхранение и пренасяне е много използвано за храна на римските войници.Испанците също имат добри рецепти с нахут като със свински крака, с телешко шкембе и ориз на фурна.