В последните години интересът към ферментиралите храни бележи истински ренесанс, а специалистите по хранене все по-често ги препоръчват като незаменима част от ежедневното меню. Известният диетолог Тим Спектър, цитиран от Daily Mirror, подчертава, че редовната консумация на ферментирали продукти носи изключителни ползи за организма.
Според експерта, традиционни храни като кисело зеле, туршии, кимчи и маринован чесън са истински съкровища за здравето. Те са богати на пробиотици, витамини и минерали, които не само укрепват имунната система, но и подпомагат баланса на чревната микрофлора.
„Нашите тела са се приспособили през вековете да усвояват ферментирали храни, но в съвременния свят често ги пренебрегваме. Време е да си припомним тази древна традиция“, коментира Спектър.
Освен че предпазват от инфекции и забавят процесите на стареене, ферментиралите продукти оказват положително влияние и върху психичното здраве. Диетологът е категоричен, че тези леснодостъпни и вкусни храни могат успешно да заменят редица хранителни добавки, като същевременно обогатяват трапезата с разнообразие и свежест. Затова, ако искате да се радвате на по-добро здраве, енергия и настроение, включете ферментиралите храни в ежедневното си меню.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Веднъж
Коментиран от #7
08:20 20.09.2025
3 Механик
Става въпрос, че в ЕС е ЗАБРАНЕНО да се продават храни в които има живи микро организми. Дори киселото мляко ви пастьоризираха. За това и трае по 2-3 седмици, а ако не сте го отваряли може да изкара и 2-3 месеца, без да се промени.
08:34 20.09.2025
4 Мурджо
маринован чесън и по- често се возете в метрото, та всички да разберат какво чудесно стомашно- чревно здраве имате.
08:38 20.09.2025
5 Сийка
08:41 20.09.2025
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Анонимен
10:46 20.09.2025
10 Цвете
16:51 20.09.2025
11 Дейвид
09:20 12.11.2025