Last news in Fakti

26 Април, 2022 15:43 1 802 12

Бум на хепатит при деца под 10 години

  • хепатит-
  • деца-
  • бум-
  • случаи-
  • ковид-19

Възможно е някои от децата преди това да са прекарали Ковид-19 и да имат отслабена имунна система

Бум на хепатит при деца под 10 години - 1
Снимка: Shutterstock

Здравните власти в ЕС, САЩ и Великобритания регистрират необикновен взрив на хепатит при децата. Всички засегнати са на възраст под 10 години, а много от тях дори не са навършили 5 години. Някои от случаите са толкова тежки, че се налагат чернодробни трансплантации.

Причината за чернодробните възпаления засега остава неясна. Всички тестове за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са отрицателни, което според учените е много необичайно.

По същество хепатитът е възпаление на черния дроб. Той може да бъде предизвикан както от класическите хепатитни вируси, така и от други вируси, от отрови в алкохола или от затлъстяване. При засегнатите сега деца заболяването може да се дължи на един специален аденовирус, тъй като много от тях са били положително тествани за наличие на аденовирус-41. Малките деца често прекарват инфекции от този аденовирус, който обикновено предизвиква леко разстройство и повръщане.

Никога досега обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните сега случаи говори за това, че явно не може да става дума за случайност.

Неясно е също защо този аденовирус изведнъж предизвиква чернодробни възпаления. Според Ървинг има вероятност да става дума за особен вариант на вируса или пък вирусът да реагира на множество други фактори в организма, в резултат от което да се стига до заболяването. Не е изключено също така чернодробните възпаления да са предизвикани от неизвестен патоген, от токсини, от екологичен фактор или комбинация от всички тези възможности.

Вирусологът Ървинг казва и друго: засега не е изяснено дали съществува някаква връзка между тази нова форма на хепатит и Ковид-19. Той смята, че е възможно някои от децата преди това да са прекарали Ковид-19 и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило защо типични за детската възраст вируси, които иначе са безобидни, внезапно се оказват трудни за овладяване от организма.

Възможно е случаите на хепатит да са косвено свързани с пандемията и наскоро отменените защитни мерки. Причината: през изминалите две години децата много рядко са влизали в контакт с болестотворни организми, докато сега те отново са навън, където има разнообразие от вируси и бактерии, включително аденовируси, срещу които имунната им система все още не е успяла да изгради антитела, съобщи DW.

Според педиатъра Алистър Сътклиф едно поне е ясно: хепатитът не се причинява от ваксините срещу Ковид-19, тъй като децата, които са се разболели, не са били ваксинирани. Той смята, че няма причина за паника - състоянието на повечето от заболелите от хепатит деца междувременно се подобрява.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    21 0 Отговор
    5Г ви прави безсмъртни.
  • 2 честен ционист

    6 5 Отговор
    Я си представете да ви бяха затворили по къщурите 2-3 години след Чернобила. Мечтата на всички зелени троцкисти.
  • 3 вили портата трети

    25 2 Отговор
    ваксинките ми със змийска отрова бачкат
  • 4 Флипп

    28 0 Отговор
    Друг несвързан факт е, че всички тези деца са след безопасна и ефективна ваксинация против ковид, но това очевидно няма връзка с горната новина
  • 5 Това дет са го намерили

    6 2 Отговор
    в кое гето , пълно с бежанци от българските гета са го открили?

    Коментиран от #10

  • 6 Ваксиниран3002

    20 1 Отговор
    Странно, защо този бум се забелязва само в страни, които си "ваксинираха" децата срещу хобит, с онази измислените препарати.
  • 7 някоя

    10 0 Отговор
    ваксина с адено вирус е виновна....
  • 8 Ердоган

    3 3 Отговор
    Хепатит е болестта на бедните, нормално е да има бум на това заболяване в България
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Име

    6 4 Отговор
    чернодробните възпаления да са предизвикани от неизвестен патоген, от токсини ъхъ от токсини. Таквиз ги има в корона ваксите в изобилие.
  • 12 zxc

    1 0 Отговор
    Да проверят дезинфектантите за ръце, които са ползвали!