Last news in Fakti

29 Април, 2022 12:16 1 559 22

Поне един смъртен случай: мистериозен хепатит у деца

  • хепатит-
  • смъртен случай-
  • деца-
  • здраве-
  • тревога-
  • европа-
  • имунна система

В Европа расте тревогата от увеличаващите се случаи на необяснимо остър хепатит у иначе здрави деца

Поне един смъртен случай: мистериозен хепатит у деца - 1
Снимка: Shutterstock

След появата на първия случай на остър хепатит у здрави деца във Великобритания, до момента в Западна Европа има регистрирани поне 55 подобни заболявания, сред които и едно в Германия. Общо 12 държави от региона междувременно са съобщили на Европейските здравни власти (ECDC) за съмнителни или вече доказани случаи.

Предимно малки деца са засегнати

От Германия се съобщава за петгодишно дете, което от януари насам се намира в болница със симптоми на остро чернодробно възпаление, като преди това е страдало от стомашно-чревни оплаквания. Досега известните случаи на хепатит са регистрирани у деца на възраст от един месец до 16 години. Болестта поразява най-вече малки деца, ненавършили 10-годишна възраст, а най-често тя се проявява у деца под пет години.

Във Великобритания има общо 11 случая, в САЩ и Израел по 12, както и един в Япония. Повечето малки пациенти са успели да се възстановят от болестта, но у някои от тях тя е предизвикала толкова остра форма на хепатит, че се е наложило да бъде направена чернодробна трансплантация. Според данните на Световната здравна организация (СЗО) има вече и един смъртен случай.

Причините и начините на предаване на заразата са неясни

Според директорката на Европейската здравна служба Андреа Амон точната причина за тези необясними случаи на остър хепатит засега не е изяснена. Направените до момента проучвания навеждат на мисълта, че инфекцията може би се дължи на аденовируси.

Във Великобритания е установено, че в 75% от случаите децата са били заразени с аденовируси. Предполага се, че хепатитът се отключва от комбинация между аденовирус и допълнителни утежняващи фактори. Смята се, че е възможно въпросните деца да нямат имунитет срещу аденовирусите, тъй като в най-важната начална фаза на изграждане на имунната система у децата те са били изолирани от околния свят заради пандемията от коронавирус.

Случаи в 12 държави от Европа

Досега за случаи на остър хепатит у малки деца в Европа са съобщили Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Австрия, Полша, Румъния и Испания. Тъй като причинителят на заболяването не е окончателно изяснен, е трудно да се направи прогноза за бъдещия риск от подобни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    13 7 Отговор
    Зеленски ни прати подарък от лабораториите по бежанците.

    Коментиран от #10

  • 2 Последния Софиянец

    10 5 Отговор
    Ваксинирани ли са за Ковид?

    Коментиран от #9, #12

  • 3 Адам Хилтън

    10 5 Отговор
    "Мистериозен" бе! Не е сякаш всяка от тези държави има дузина чуждестранни микролаборатории на съединенощатовците. хах
  • 4 честен ционист

    6 5 Отговор
    За началото на учебната година, децата да се готвят за ваксини, иначе пак шлюене и затваряне по домовете.
  • 5 Пич

    10 5 Отговор
    Украинските лаборатории на Козяк , какво ли са правили ???!!!
  • 6 вили портата трети

    8 5 Отговор
    и биолабораториите ми работят усилено
  • 7 Онзи

    11 5 Отговор
    Те и инфарктите след ваксината бяха мистериозни?Кой знае какви болести вкарват във ваксините.
  • 8 111

    5 0 Отговор
    Ако са вируси, защо само при деца? Изключиха ли вероятността да се дължи на контакт с токсични вещества, защото се чу и такава версия в началото?

    Коментиран от #21

  • 9 Пак глупости сте писали

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    "...до момента в Западна Европа има регистрирани поне 55 подобни заболявания..." - тези 55 случая не са в "Западна Европа", а в Европейската икономическа зона, т.е. случаите от Великобритания (а те са над 110) въобще не влизат в тази бройка. Само че с тях случаите в Западна Европа стават не 55, а около 170.
  • 10 зельо айдутин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    що не си в тавата
  • 11 русофилите

    2 4 Отговор
    горите! на сянка
  • 12 Преди няколко дни

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    писаха за 11 случая от Италия. Нито един не беше на дете, ваксинирани за Ковид. Да не говорим, че голяма част от случаите засяга деца под 10 годишна възраст - малко вероятно е да срещнеш сред тях ваксинирани.
  • 13 Ваксиниран3002

    4 2 Отговор
    Ваксинирахте си децата с онези измислени препарати, сега се чудете от къде ви дойде.

    Коментиран от #14

  • 14 Че те повечето

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ваксиниран3002":

    ваксинирани са пълнолетни.

    Коментиран от #15

  • 15 Ваксиниран3002

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Че те повечето":

    Точно в тези държави първо разрешиха ваксинацията на деца и много хипохондрици си заведоха децата да ги бодат.

    Коментиран от #20

  • 16 Кои са "точно

    3 2 Отговор
    тези държави"? Има случаи и в държави извън Европа. И защо реши, че щом като са разрешили ваксинацията за деца, то децата непременно са ваксинирани. Защо според теб са засегнати деца, в повечето случаи до 10 години, в малко случаи до 16 год., а не възрастните?

    Коментиран от #17

  • 17 Ваксиниран3002

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кои са "точно":

    Тези същите, Великобритания, Италия, Испания, те бяха отличници и първи разрешиха ваксините за деца, а там има много болни родители и ги набодоха. Защо само децата, може би, ако беше учил малко щеше да се досетиш, детския организъм се различава от този, на възрастен.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Така е, различава се

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ваксиниран3002":

    Това никой не го оспорва. Но по никакъв начин не подкрепя идеята, че хепатитът се дължи на ваксинацията. Специално за Италия писах по-горе - от 11 случая нито един не е бил на ваксинирано дете. И щом като си на мнение, че явно има толкова много ваксинирани срещу Ковид деца, как си обясняваш, че в Европа регистрираните случаи са 200, а не повече?
  • 19 И как се

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ваксиниран3002":

    вписва Румъния в теорията ти - ако не се лъжа, Румъния и България бяха сред държавите с най-ниско доверие към ваксините.
  • 20 Дай да видим...

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ваксиниран3002":

    "...а най-често тя се проявява у деца ПОД пет години" - има ли някоя държава в Европа, която да ваксинира срещу Ковид деца под 5 години?

    Коментиран от #22

  • 21 Защото децата нямат изграден

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    имунитет срещу аденовируси, с които възрастните са се сблъскали многократно. Възможно е и при възрастни да има, но при тях много често се срещат повишени чернодробни ензими заради алкохолна злоупотреба и едва ли се търси друга причина толкова усилено. Въобще не е толкова сигурно, че го няма и при възрастни.
  • 22 Естествено, че няма. Броят на

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дай да видим...":

    ваксинирани срещу ковид деца под пет години въобще някъде по света е изключително нисък. Една от малкото държави е Куба, но там става въпрос за традиционен тип ваксини, а не за РНК ваксини. Дано не е много заразна тази гадост, защото все пак очакваме скоро туристи за летния сезон от доста от държавите, където са регистрирани случаи. Децата обичайно не развиваха много тежък ковид, докато тук вече става въпрос за доста голям процент тежко протичаща инфекция с 10%риск от сериозно чернодробно увреждане и нужда от трансплантация.