Last news in Fakti

3 Май, 2022 14:15 3 315 3

Посочиха основния витамин за подобряване на паметта

  • ендокринолог-
  • витамин-
  • памет-
  • b12-
  • здраве

Често дефицит на този витамин и желязо се среща при хора, които не ядат животински продукти

Посочиха основния витамин за подобряване на паметта - 1
Снимка: Shutterstock

Ендокриноложката и диетоложка Олга Павлова говори за това кой витамин е най-полезен за подобряване на паметта и мозъчната функция.

Според нея много пациенти се оплакват от лошо настроение, апатия, импотентност, лоша памет и безсъние. Може също да има намалено внимание, проблеми със заспиването и затруднено събуждане, главоболие и шум в ушите, пише zdrave.to.

По думите ѝ, за да се преборите с подобни прояви, трябва да включите един определен витамин в диетата си.

Става въпрос за В12. Често дефицит на този витамин и желязо се среща при хора, които не ядат животински продукти. Втората категория са хора с нарушено храносмилане, с проблеми с червата, стомаха и жлъчния мехур. Това включва и пациенти с диабет, както и хора, които злоупотребяват с алкохол, каза лекарката.

Трябва да изберете удобната за вас форма на употреба: сублингвални спрейове, таблетки. Има и инжекционни форми, които са най-лесни за използване, особено за пациенти с диабет и наднормено тегло.

Можете също да използвате витамини в таблетки. Експертката съветва да приемате витамин В12, сутрин, защото той е първият неврологичен витамин, който дава сила и енергия, а ако го пиете през нощта, може да наруши качеството на съня.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натопорчен чеп

    4 5 Отговор
    Основният витамин е спер.олин
  • 2 Кольо,

    5 0 Отговор
    Старите хора едно време както дядо и баба са пили само витамини, сегашното поколение е болно защото се храни и живее нездравословно...
    Водят застоял начин на живот, ако може и с колите да ходят до тоалетната....
    Вместо да се тъпчете постоянно с месо като хищници, сега има по полезни постни манджи с коприва и лапад!!
  • 3 хгт45

    5 0 Отговор
    Голяма реклама дръпнахте на Б12, ама напишете и противопоказанията. Не е коректно така към читателите. И с тоя витамин се занимават хематолозите, а не ендокринолозите.