Last news in Fakti

11 Май, 2022 11:54 884 4

Кога да се изследваме за хепатит

  • нцзпб-
  • хепатит-
  • изследване

В НЦЗПБ в момента се работят безплатно пробите със съмнения от новия хепатит

Кога да се изследваме за хепатит - 1
Снимка: БГНЕС

При какви симптоми трябва да се изследваме за хепатит и колко се плаща? Според собственика на лаборатория Недялко Калъчев няма засилен интерес към изследвания след новините за нов вид хепатит при децата.

"След засичане на хепатит започват изследвания на познатите хепатитни вируси. Те зависят от това дали човек вече го е прекарал и дали има ваксина. Резултатите излизат за ден и половина - два. Проверява се дали са завишени показателите на чернодробните ензими", обясни той пред Нова ТВ.

Според него в НЦЗПБ в момента се обработват безплатно пробите със съмнения за новия хепатит, ако те са изпратени от болница. "Не всички неща могат да бъдат "поръчани" от общопрактикуващия лекар. Така формално НЗОК плаща даденото изследване, но понеже не може да бъде подадено от личен лекар, е трудно да бъде извършено", разкри още Калъчев.

По думите му ваксинацията срещу хепатит Б е задължителна, а за А - пожелателна. "За хепатит С трудно може да се говори при деца. Така се стига до изследване на аденовирус", посочи Калъчев. И допълни, че НЗОК не заплаща изследване за новия хепатит, но покрива сумата за част от другите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вили портата трети

    8 0 Отговор
    най-рано след четвъртия бустер се изследвайте
  • 2 1010

    0 0 Отговор
    Ако повече от 5 дни имате повръщане и температура. Веднага тест. За хепатита лек няма , 1 месец се стои в инфекциозно отделение. Вливания и карзил. Това е може би в топ 10 гадни болести. След оздравяване 6 месеца диета. Без шоколад, ядки . алкохол. Иначе обратно пожълтяване и отново в инфекциозна. Определено по някое време усещаш че може да ритнеш камбаната.
  • 3 асдасд

    3 0 Отговор
    Е, след ковида е редно овците да се тестват за хепатит, за гъбички, за херпес..... а медицинската мафия ще ди харчи парите на овците.....

    Коментиран от #4

  • 4 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "асдасд":

    Всеки човек носи в себе си бактерии, някои от тях са опасн - хеликобактер, жълт стафилокок и много други. Но хората ги носят с години у себе си и дори не подозират за тях. При сериозни възпаления, ни тъпчат с антибиотици. Съществуват екологични лекарства за тяхното лесно премахване. Наричат се бактериофаги. Полезни бактерии изяждат вредните - най-просто казано. Те един ден ще заместят антибиотиците. В момента ЕС ги разрешава само за животни и растения, но не и за хора. Франция и Полша, както винаги, не таковат ЕС и си ги използват и за хора. Произвеждат си ги и не им дреме за ЕС. Гледат себе си. Та само ти казвам къде сме ние, и колко антибиотици трябва да изпием, за да напълним гушите на биг Фарма. Не се наядоха тези, не си напълниха гръцмулите с чуждите страдания.