20 Май, 2022 08:16 1 180 11

Д-р Благомир Здравков: Имаме съмнителни проби на неизвестния хепатит

  • д-р благомир здравков-
  • хепатит-
  • мерки

Пикът на заразата вече е отминал

Д-р Благомир Здравков: Имаме съмнителни проби на неизвестния хепатит - 1
Снимка: БНТ

Няколкостотин случая на хепатит с неизвестен проиход при деца вече са докладвани в световен мащаб. Те са регистрирани в 22 държави, немалка част от които - в Европа. В студиото на "Денят започва" по БНТ подробности за инфекцията даде д-р Благомир Здравков - изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев" в София.

В България също има съмнителни проби. В световен мащаб обаче случаите са около 500, и затова не трябва да се създава паника, призова лекарят.

"Беше разпоредено да докладваме случаите, отговарящи на критериите за такъв тип хепатит, от началото на тази година сме ги докладвали и вероятно здравните власти ще дадат обобщена статистика в скоро време. Има суспектни случаи", каза д-р Здравков.

Различните системи за докладване в държавите правят по-трудна задачата да се направи обща картина.

"Все още не са ясни причините, но като всеки нововъзникнал проблем в здравеопазването и, по-специално, по отношение на диагностиката, вече има работни хипотези. Още от края на миналата година колегите от САЩ са докладвали за всеки случай. Най-голям брой случаи е докладван във Великобритания. Положителното е, че според последните им доклади че пикът на този хепатит вече е преминал и се очаква да спада все повече", обясни д-р Здравков.

Една от хипотезите за появата на този хепатит е, че част от пациентите са били с положителни проби на аденовирусна инфекция и и впоследствие се е наслагал повече от един патогенен причинител. Друга работна хипотеза, за която много екипи са се обединили е, че има предпоставка този вид хепатит да се е развил покрай щама Омикрон на коронавируса.

По думите на д-р Здравков му вирусът засяга най-вече децата заради имунната им система, както и заради общия спад на имунната система на хората след локдауните.

"Детската имунна система е много по-различна от тази на възрастните. Т.е, предпоставката е самата физиология на детския организъм. освен това - говореше се, че във времето на локдауните прекаленото предпазване и после рязката отмяна на мерките дава една по-изострена реакция на организма"

Ваксинацията срещу ковид категорично се отхвърля като причина за хепатита, подчерта лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дрън дрън

    9 1 Отговор
    ваксините

    Коментиран от #6

  • 2 Инжектопляктор

    5 0 Отговор
    Има суспектни случаи", каза д-р Здравков...А?
  • 3 Дядо

    13 0 Отговор
    "... Не трябва да се създава паника." Ей, не се спряха. Всеки ден почна да се пише и говори за "мистериозни" проби. Какво може да е, ако не всяване на паника? Всеки ден те атакуват и обработват от информационните канали.
  • 4 абе

    9 1 Отговор
    Как се доказва неизвестен хепатит ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дрън дрън пръц

    6 0 Отговор
    васините дествувает.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БСП за България и Радев

    3 1 Отговор
    Когато безаналоговата и непобедима червена армия разби био лабораториите на запада, много вируси плъзнаха
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Селяк

    1 0 Отговор
    При вас всичко е съмнително! Толкова пари влизат в здравната каса, колко се източва от болници и колко пари се дават на ръка, и все няма пари за да се изгради една модерна инфекциознао звено което да следи за всякакви вируси и инфекции, да проучва и изследва всичко! Българка му работа!