Last news in Fakti

22 Май, 2022 05:45 6 183 18

СЗО готви нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка

  • сзо-
  • маймунска шарка-
  • мерки

Опасения са, че броят на случаите може да нарасне през летните месеци

СЗО готви нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка - 1
Снимка: БГНЕС

СЗО подготвя нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка, предаде NOVA. Опасения са, че броят на случаите може да нарасне през летните месеци, предаде Ройтерс, като цитира Дейвид Хейман, председател на стратегическата и техническа консултативна група на СЗО за инфекциозни опасности с пандемичен и епидемичен потенциал.

Работната теория на СЗО, основаваща се на идентифицираните случаи е, че заразата се предава чрез сексуални контакти, заяви Хейман, който председателстваше среща за заразата вчера.

Маймунската шарка е заразна болест, която обикновено протича в лека форма и е ендемична в части от Западна и Централна Африка. Тя се предава чрез близък контакт, което означава, че борбата с нея е относително лесна чрез мерки като самоизолация и хигиена, след като бъдат открити нови случаи. Според учените появата ѝ в 11 страни, където тя не е ендемична, е силно необичайно. Вече има над 100 потвърдени или предполагаеми случаи, повечето от тях в Европа.

Очаква се експертите да предоставят нови указания на страните през идните дни. Представители на здравните власти в няколко страни предупредиха, че случаите може да нараснат още през лятото.

Хейман заяви, че СЗО е свикала среща за маймунската шарка "поради спешния характер на ситуацията". Комисията обаче не е групата, която може да предложи обявяване на извънредна здравна ситуация от международно значение. Вместо това комисията от експерти, заседавали по видеовръзка, са обсъдили какво трябва да се проучи и съобщи на международната общественост за разпространението на болестта, включително и дали има асимптоматични случаи и кои са най-изложените на риск.

Първи случай на маймунска шарка е открит в Швейцария при човек, живеещ в кантон Берн, но който е бил изложен на вируса в чужбина, съобщи АФП, позовавайки се на информация от здравната дирекция на кантон Берн.

Първи случай на заразен регистрира и Израел. Заболелият е 30-годишен мъж, който неотдавна се е върнал от Западна Европа, според говорител на болницата Ишилов в Тел Авив.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    41 0 Отговор
    Спрете еднополовата любов!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Войната

    54 0 Отговор
    в Украйна явно приключва ,затова ни готвят нова пандемия.
  • 4 от подземиието

    33 2 Отговор
    Ейй! На маймуни ни направихте с тези.".пЛандемии". Хайде пак....изолация маски...ваксини...Абе има Господ!!!
  • 5 психо

    30 0 Отговор
    Айде търговията с маски и тоалетна хартия ще процъфтява
  • 6 Ваксиниран3002

    34 0 Отговор
    Тази картинка ми напомня на една друга картинка, от преди 2 години. Пак започна с паника заради няколко заразени според един папая тест и завърши с фашистки мерки по целия свят. Явно хобит утече, сега ни готвят шарка, която била толкова опасна, че се карала за 3 дни с леки симптоми.
  • 7 Механик

    45 0 Отговор
    Почва се то, подгряването на шилетата. Леко полеко и след месец, най-много два, пак ще има локдауни, каски, маски, кунчевци,шамани, чували за трупове, вкасинации, бустери...
    Вие кво си мислите, че са забравили ли? Амииии, нищо подобно. Шилетата трабва да бъдат стригани. Те показаха, че са шилета и за това няма да има пропуск.
    п.п.
    Като погледна колко народ още ходи с маски, си давам сметка, какви шилета има.
  • 8 Хмм

    33 0 Отговор
    Подгряват овцете като вкарват страх. След 2-3 месеца почва маймyнския цирк.
  • 9 Урсула фон дер Лайен

    34 0 Отговор
    Продавам задължителни ваксини.
  • 10 Стига сте ръсили бе соросоиди

    27 0 Отговор
    Ръсихте ни с птичи грип, луда крава, свински грип,ебола. ковид а сега и с маймунка шарка. Само сатанист може да печели от това. Путин, побликуват документите от опитите в Окаяна.
  • 11 тез пък

    21 1 Отговор
    Заразените с коя ваксина са?
  • 12 Гост

    28 0 Отговор
    Човек да го е страх да отвори и чете новини, вдеки ден някакъв"нов, опасен, страшен, смъртоносен" вирус изскача...вече няма да има спокойствие, все ще има "заплахи", разбиха хората и финансово, и психически!
  • 13 Колибка

    17 0 Отговор
    Понеже пиарът не хваща страх,
    ще доизмислят още нещо,което
    да е внезапно и трудно преодолимо.
    Инак, пет милилитра дестилат, за
    50 долара,не е за изпускане.

    Коментиран от #14

  • 14 Ако е само

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Колибка":

    дестилат, пак добре. Да не е като предишните фъксини с отровите.
  • 15 РИТОРИЧНО☝

    1 3 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ЗАЩО НЯКОИ ЕДНИ И СЪЩИ КОМЕНТИРУЮЩИ СЕ...ПРИТЕСНЯВАТ,ХЪМ

    Коментиран от #16

  • 16 Колибка

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "РИТОРИЧНО☝":

    Дайте инфо,за посоката.А,ако не се
    притеснява човек,може би, не би
    коментирал.Развлекателното,
    също тушира комплекси.
    Пресявки сър.
  • 17 Дилдо

    8 0 Отговор
    Видяха, че номера с Ковид не им се получи и почнаха да ни плашат с друг
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.