23 Май, 2022 13:09 886 7

Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита и срещу маймунската шарка

  • ваксина-
  • едра шарка-
  • маймунска шарка-
  • защита-
  • разпространение

Маймунската шарка не се разпространява така лесно като коронавируса

Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита и срещу маймунската шарка - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да следим какво се случва в света на вирусите. При маймунската шарка две неща правят впечатление – че инфектираните нямат връзка със страните, в които заболяването е ендемично и че немалка част от инфектираните в момента са хомосексуални мъже. Това обясни пред БНР вирусологът проф. Радостина Александрова.

Заболяването е рядко, среща се в определени райони на Централна и Западна Африка в близост до тропически и дъждовни гори. От 1970 година, когато за първи път вирусът е установен, е имало няколко хиляди регистрирани случаи извън Африка и ендемичните зони – основно в 15 държави, подчерта проф. Александрова и допълни, че не за първи път има огнища извън Африка.

Сега по думите ѝ СЗО съобщава за над 90 случая в 12 държави и специалистите очакват още случаи.

"Това е вирус, който е много близък до вируса, причиняващ едрата шарка. Добрата новина е, че немалка част от хората са ваксинирани срещу едра шарка, а поради близостта между тези вируси, ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита и срещу този на маймунската шарка."

Ваксината не се прилага у нас от 80-те години насам, уточни Александрова.

"Все пак разполагаме с такава ваксина, нова, последните три години разрешена и за употреба при маймунска шарка. Има и лекарствен препарат, който може да помогне в случая с маймунската шарка."

Маймунската шарка не се разпространява така лесно като коронавируса, инфектирането на хората става при много близък контакт с друг инфектиран човек или животно или от замърсени предмети и повърхности, посочи още проф. Радостина Александрова.

"Самото заболяване протича много по-леко от едрата шарка. Инкубационният му период е 1-2 седмици, може да продължи до 3. Хората се възстановяват в рамките на седмици. Най-уязвими са малките деца, бременните и хората, които имат някакъв имунен дефицит."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    1 1 Отговор
    щте се ваксинирваме ако може ако дадат пари на хората неда изнемогваме по казаните
  • 2 Пич

    12 2 Отговор
    Хахаха.....еий , пак пари искат !!! Нямат навеждане шорошите !? Ама ще ги гърмят накрая !!!
  • 3 Грульо

    5 1 Отговор
    Сега сигурно ще искат да пробутат ковит ваксините за таквиз за маймунска шарка.
  • 4 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Аре още 320 милиона гепсандересес за вакса и Шаш и Паника!
  • 5 Дрън

    9 0 Отговор
    Да се ваксат джендърите всичките бели идват от тях
  • 6 Почна се

    1 1 Отговор
    Цирка за добитъка!
  • 7 Без много спокойствие

    0 1 Отговор
    Хубавото е че наглите млади антиваксъри, които си въобразяват че са безсмъртни, са всъщност неваксинирани за едра шарка и ще са най податливи на маймунската. Не случайно смъртността в Нигерия от нея е 3%.