Last news in Fakti

26 Май, 2022 12:15 1 091 5

Недостигът на йод намалява интелекта

  • йод-
  • дефицит-
  • интелект-
  • йодирана сол-
  • здраве

Най-ефективният метод за предпазване от болести, свързани с йодния дефицит, е консумацията на йодирана сол

Недостигът на йод намалява интелекта - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които живеят в условия на йоден дефицит и не получават йодна профилактика, имат с 10-13% по-нисък коефициент на интелигентност, заяви заместник-директорът на Националния институт по ендокринология към Министерството на здравеопазването на Руската федерация Екатерина Трошина. Поводът за интервюто ѝ е Световният ден на щитовидната жлеза, който се отбелязва всяка година на 25 май, съобщи БГНЕС.

"При хората, които постоянно живеят в условия на йоден дефицит и не получават йодна профилактика, умствената работоспособност (нивото на IQ) намалява с 10-13%, което е свързано с по-ниски академични резултати при децата, а при възрастните - с по-ниска икономическа производителност и по-ниски заплати", казва Трошина.

Тя отбеляза, че лекият йоден дефицит, за разлика от тежкия, често няма ясно изразени симптоми, като при децата в училищна възраст без заболявания на щитовидната жлеза, които са родени и живели в региони с умерен йоден дефицит, се забелязват интелектуални затруднения.

"Най-ефективният метод за предпазване от болести, свързани с йодния дефицит, препоръчан от Световната здравна организация, е консумацията на йодирана сол", подчерта Трошина.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе мисирки

    3 0 Отговор
    Не лошо да почнете да приемате...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Някоя си

    3 0 Отговор
    Значи наще политици имат остър недостиг на йод😁🤣🤣🤣 трябва с литрите да го пият 😁🤣🤣🤣
  • 4 Доктор ох боли

    3 0 Отговор
    Значи предписвам на кирето по една лъжичка йод сутрин обед и вечер.
  • 5 Механик

    3 0 Отговор
    Съобщете това изследване на Кирчо. Кажете му че има нужда от йод. Стига е ял понуждите дето ги забърква жена му у им вика торти.