Last news in Fakti

30 Май, 2022 10:39 1 299 6

Масово тестване за маймунска шарка в Испания

  • испания-
  • маймунска шарка-
  • масово-
  • тестване-
  • симптоми

Масови тестове започват болниците в Мадрид от понеделник

Масово тестване за маймунска шарка в Испания - 1
Снимка: Shutterstock

Масови тестове за маймунска шарка започват болниците в Мадрид от понеделник, съобщава вестник "Вангуардия", предаде dariknews.bg.

Пет болници в здравната система на испанската автономна област Мадрид ще правят PCR тестове, за да "улеснят диагностицирането и да предприемат мерки за контрол на предаването на вируса във възможно най-кратък срок". Отбелязва се, че получените резултати ще бъдат предадени на Главната дирекция по обществено здраве на страната.

Първият случай на заразяване на човек с маймунска едра шарка е открит през 1970 г. Впоследствие диагнозата е поставяна многократно при хора, но обикновено заразените лица са били в Африка. Според медицинските наблюдения вирусът обикновено се предава от животно на човек.

В последно време са регистрирани десетки случаи на маймунска едра шарка в различни европейски страни, както и в Северна и Южна Америка и Австралия. Въпреки това специалистите не разбират напълно начините на разпространение на инфекцията.

Маймунската едра шарка е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Заболяването обикновено протича леко и повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения.

Първоначалните симптоми на маймунската едра шарка включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото. Обривът се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    26 0 Отговор
    Почва новия цирк.
  • 2 3333

    31 0 Отговор
    Егати с един пср тестваме за всичко, значи създателя му дето го премахнаха беше прва, че с него можеш да откриеш всичко....Верно на маймуни ни правят и дори не се крие вече.
  • 3 Айде доживяхме и

    14 0 Отговор
    Безсиптомната едра шарка хаха
  • 4 Грантаджиев соросоид

    9 0 Отговор
    И що пропускате немаловажната подробност, че въпросната шарка се разпространява най-вече при новите полове, поради спецификата на разпространение покрай това дето за нормалните е изход, а при модерните е вход?
  • 5 Хахаха

    6 0 Отговор
    Тоя пср лови всичкощ, бре.. Пълен цирк.
  • 6 Бай

    6 0 Отговор
    А ваксината с маймуски аденовирус забравихте ли?