3 Юни, 2022 15:24 1 010 17

Здравното министерство: "Пирогов" има просрочени задължения за над 16 милиона лева

  • болница пирогов-
  • просрочени задължения-
  • 16 милиона лева

Финансовият резултат на лечебното заведение в края на 2021 г. е загуба за над 24 млн. лв.

Здравното министерство: "Пирогов" има просрочени задължения за над 16 милиона лева  - 1
Снимка: БГНЕС

Просрочените задължения на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, натрупани към 31.03.2022 г., надхвърлят 16 млн. лв. В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв, съобщават от Министерството на здравеопазването.
Дружеството е декапитализирано преди повече от пет години – като в края на финансовата 2017 г. е отчетена отрицателна стойност на собствения капитал. Въпреки това, в продължение на години, не са предприети адекватни действия и болницата продължава да задлъжнява. За финансовите 2017 г., 2018 г. и 2019 г. дружеството отчита текущи загуби – съответно: -3 416 хил. лв., -1 194 хил. лв. и -108 хил. лв., съобщават от здравното министерство.
Лошото финансово управление през годините и големият размер натрупани загуби възпрепятстват лечебното заведение да акумулира финансов ресурс, за да модернизира клиниките. Независимо че през последните две години „Пирогов“ отчита текущи печалби, средствата не са достатъчни за покриване на загубите.

За финансовите 2020 г. и 2021 г. просрочените задължения към доставчици на болницата също са в обезпокоителни размери – над 9 млн. лв., съответно 9 189 хил. лв. и 9 701 хил. лв.

По представените от лечебното заведение данни към 31.03.2022 г. е налице текуща загуба в размер на -2 907 хил. лв., като размерът на просрочията достига 16 450 хил. лв.

Към днешна дата, за да стабилизира дружеството, ръководството на болницата, съвместно с МЗ, предприе спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. С цел подобряване на финансовата дисциплина в лечебното заведение ще бъде назначен прокурист, който да преразгледа всички договори и да представи оздравителен план. Една от основните задачи на прокуриста ще бъде да предоговори дълговете на болницата с кредиторите, както и да оптимизира приходите и разходите на болницата. Осигуряването на допълнителни средства, необходими за модернизация на клиниките и за кадрово обезпечаване на болницата, също са сред основните задачи на прокуриста.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешо Келешо

    9 2 Отговор
    Затвор за Балтов!

    Коментиран от #9

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    ПИТАЙТЕ ПП герб в техните дълбоки джобове са потънали
  • 3 ЛЛЛ

    7 3 Отговор
    Ами като има мургави събратя дето не си плащат здравни осигуровки, а там ги лекуват, е обяснимо защо е в дългове Пирогов
  • 4 честен ционист

    1 3 Отговор
    Ганчо има специфичната нагла черта на характера си, че разчита, че в даден момент като опре ножът до кокъла. държавата винаги идва и национализира некадърността му.
  • 5 Българка

    9 1 Отговор
    Балтов ревизиран ли е за това, че докара пред фалит Пирогов? Или върхушката на ГЕРБ е свещена крава и има право безнаказано да върти престъпни схеми, да граби, рекетира и т.н. Сегашната власт е избрана най-вече за обещана битка с корупцията. Но до сега - АБСОЛЮТНО НИЩО в тази посока
  • 6 толупа

    1 1 Отговор
    кога язе бех на влас пиргов имаше сичко тея го сасипаха
  • 7 Урко

    5 1 Отговор
    при такъв оборот да докараш заведението до милиони загуба се иска голям "талант" Спомняме и редовния пътник в джипката на Бокото - проф. Балтов, шефа на Пирогов, който вместо да си гледа болницата, "инспектираше" пътища. Твърде е вероятно голяма част от тези задължения да са влезли в джоба на някои шефове, лекари и разбира се на "наши" фирми от антуража на Боко, които са били вкарани там да въртят пари
  • 8 А Балтов има ли

    0 1 Отговор
    просрочени заплати?
  • 9 ГаспадинПростоКиро се бие

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гешо Келешо":

    с Русия и нема време за глупости.
  • 10 незнайко

    4 0 Отговор
    Вече не знам как да мисля ! Болница има задължения към държавата ! Тази болница - ПИРОГОВ частна ли е или държавна ? Ако е държавна как е направила задължение към държавата ??? Не си е пллащала тока и парното ли ??? Нещо гнило има в ДАНИЯ !!! Задължения към доставчици ??? Кои са тези доставчици и не им ли се плаща веднага при доставката ??? На мен в магазина или аптеката не ми доставят нищо БЕЗ ПАРИ !!! Кого лъжем за да печелим на гърба на ДЪРЖАВАТА ??? Няма ли най накрая това правителство да върши работа за която е ИЗБРАНО ???
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    затваряйте я таз болница щом има задължения ще минем и без нея, тука кирчо каза всичко да се затвори , той после ще си ходи у канада па вие ще духате гореща супа
  • 12 схемата

    3 1 Отговор
    в една държава където безработен без доходи ще дължи здравни, евиЯ в държавата, но на украйнците по 40лв на ден, но оня без доходи дължи 30лв за здравни !
  • 13 Рошко

    3 1 Отговор
    Ако ревизирате доходите на лекарите и началниците може и да светнете къде са 16-те мил
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да затворят

    2 2 Отговор
    всички болници, които не могат да се издържат!
  • 17 Дреме

    5 1 Отговор
    му на Балтов , както всички верни на грабенето - депутат го направиха !