7 Юни, 2022 15:59 1 314 15

Антителата след коронавирус остават в кръвта до 500 дни

  • антитела-
  • коронавирус-
  • циркулация-
  • кръв-
  • covid-19

Медиците придобиха по-ясна представа за това колко дълго антителата циркулират в кръвта след преболедуване от COVID-19

Антителата след коронавирус остават в кръвта до 500 дни - 1
Снимка: Shutterstock

Придобитите антителата след преболедуване от COVID-19 могат да циркулират в кръвта в продължение на 500 дни, съобщи ЮПИ.
Нивото на антителата при хората, заразени с новия коронавирус, се увеличава през първите 100 дни. През следващите 500 дни обаче постепенно намалява, установява ново проучване, цитирано от БТА.

„Сега вече имаме по-голяма яснота колко дълго издържат антителата след инфекция с COVID-19“, казва авторът на изследването Майкъл Суорц, заместник-ръководител на катедрата по биостатистика на Центъра за здравеопазване на Тексаския университет в Хюстън. „Нашето изследване показва, че нивото на антителата при онези, които са били заразени, се увеличава през първите 100 дни след инфекцията и след това постепенно намалява през следващите 500 дни, а и след това“.

За новото проучване Суорц и неговият екип анализират данни на повече от 57 000 доброволци на възраст над 20 години, включени в проучването Texas CARES. То стартира през октомври 2020 г., за да проследява състоянието и промяната в антителата срещу COVID-19 във времето.

Голяма част от доброволците сами съобщили за заразяването си преди октомври 2020 г. Специалистите изследвали кръвни проби, събрани от участници между 1 октомври 2020 г. и 17 септември 2021 г.

Докато индивидуалните резултати варират в зависимост от възрастта, теглото, дали изследваният е пушач или вейпър (пушач на електронни цигари) и тежестта на инфекцията, при всички доброволци е отчетено намаляване на антителата, според доклада, публикуван неотдавна в специализираното издание „Джърнъл ъф инфекшъс дизийзис".

Въпреки че антителата могат да се задържат приблизително година и половина след заразяването с COVID-19, Суорц подчерта, че ваксинацията осигурява най-добрата защита срещу инфекция, реинфекция и хоспитализация.

„Знаем, че процентът на повторно заразяване или хоспитализация след ваксинация е много по-нисък, отколкото при липса на ваксина, особено срещу варианти, каквито са Делта и Омикрон. Ако не сте се ваксинирали, сега е моментът да го направите", казва Суорц.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    7 0 Отговор
    "обнадежаващо" !
  • 2 Хм...?!

    7 0 Отговор
    "...нивото на антителата при онези, които са били заразени, се увеличава през първите 100 дни след инфекцията и след това постепенно намалява през следващите 500 дни, а и след това“ - това са 600+ дни, ако разбирам правилно, а не "...ДО 500 дни", както пише в заглавието.

    Коментиран от #14

  • 3 др Гей Билтс

    15 0 Отговор
    Глупости. Вече 2 години, откакто ме отровиха. Правих си първо кръвни тестове всеки месец за IgG в продължение на година и антителата си стояха на 250 +-10. От година правя през 3 месеца и показанията са си същите. Зависи как са ви отровили. Аз Ковида и Пневмонията ги преборих за 7 дни с чай и без никакви хапчета. Единствено обонянието ми е под 50% и така и не се възстанови. Влизал съм в много Ковид отделения, имал съм контайти с всякакви "заразени: с останалите щамове, никога не се върна болестта. Така и хрема не съм имал от 2 години. Такова състояние се полуава след тежко отравяне с пестициди, или биологично оръжие от сорта на Антракс, което подозирам, че представлява и прословутия Ковид.

    Коментиран от #5, #15

  • 4 несъществуващия вир03

    15 0 Отговор
    смятайте с какви отрови ни третират
  • 5 Итересно

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Все едно пишеш и за моето положение. 1 към 1 съм с описаното. Яко ни тровят, но дали е само химия или има и друго, скоро няма да разберем.

    Коментиран от #6

  • 6 честен ционист

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Итересно":

    Явно са ни поразили с еднакъв реагент. Мен ме отровиха декември 2020г, а симптомите ми се появиха 2 дена след като ми бръкмаха с тампона в носоглътката. Интересно, че ми бръкна само в дясната ноздра и Пневмонията ми беше едностранна от дясно.

    Коментиран от #8

  • 7 Вирус влачи параход

    7 0 Отговор
    С 1350, без ваксина, преболедувал два пъти. Втория път за три дни, само с кърпички за нос.
  • 8 Интересно

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    А моето отравяне се случи след повече от година и половина без никакви проблеми с така наречения уж вирус, контакти с карантинирани, "болни" според фалшивите тестове и като цяло пЛандемията. Един ден при обиколка по големи хранителни вериги така ми се случи, че уцелих някаво време надвечер, в което уж "мият подовете" и явно се надишах повечко с отровата, която е била в тия препарати. След два дни се тръшнах на легло като пребит, но без никакви кашлици, сополи и подобни грипоподобни или пневмонични симптоми. И така го карах повече от три седмици. За това време почти нямах желанеи за хранене и отслабнах с около десет килограма. После два месеца след акто ми просветна нямах сили и едвам се движех. А обонянието едва наскоро (след повече от половин година от отравянето) почна да ми се възвръща, но в много малка степен. Давам си сметка, че ако бях зазлял до степен, да ме набутат в ковидарник в болница, със сигурнсот там щяха да ме довършат за два-три дни.

    Много внимавайте къде ходите, какъв създух дишате, какво ядете и с какви прапарати имате досег!

    Коментиран от #10

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Дори повече и се увеличават най големите частици съставящи Левкоцитите,а именно Моноцитите!Добре,че това биологично оръжие не е за нашия генотип!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хохо секса

    6 0 Отговор
    А при ваксинация, след три месеца(90 дни) е необходимо бустерче, защото защита нямате..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    1 0 Отговор
    То за вас мисирките колкото ви кажат толкова ще пишат че ше останат
  • 14 Кокорчо🙄

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хм...?!":

    Ти правилно разбираш ама нали трябва да се пише някаква глупост та да има с какво да се баламосват хората
  • 15 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "др Гей Билтс":

    Тровят ни със всичко като почнем от храната въздуха и най вече с медиите