9 Юни, 2022 18:32 1 404 3

Как да се предпазим от болести, предавани чрез храната

  • болести-
  • хранително натравяне-
  • болести предавани чрез храната-
  • стомашни проблеми-
  • безопасност-
  • безопасността на храните

Има 5 ключови принципа за безопасност при боравенето с храните

Как да се предпазим от болести, предавани чрез храната - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка година около 600 милиона души или почти всеки десети жител на планетата, са засегнати от заболяване, свързано с храненето, което може да варира от диария до злокачествено заболяване и дори смърт, сочат данни на Белградския градски институт за обществено здраве, цитирани от БГНЕС.

Когато става въпрос за заболявания, причинени от храна, децата под петгодишна възраст са сред най-засегнатите и носят 40% от бремето от хранителни заболявания, като всяка година в световен мащаб умират 125 000 души.

Смята се, че над 200 болести могат да се предават чрез храната.

Освен че застрашават здравето заболяванията, причинени от храни, водят и до материални разходи. Организацията на обединените нации изчислява, че опасната храна струва на бедните и средно развитите страни 95 милиарда долара годишно, като се вземат предвид щетите върху производителността, нанесени от болести, причинени от храни.

Добрата новина обаче е, че повечето заболявания, причинени от храна, могат да бъдат предотвратени.

Експертите от Градския институт по обществено здраве споделят 5 ключови принципа за безопасно боравене с храни:

  • Поддържане на лична хигиена и чистота на работната среда;
  • Разделяне на сурова и готвена храна;
  • Старателна термична обработка на храната;
  • Съхраняване на храната на безопасна температура ( 60 °C);
  • Правилно използване на водата при работа с храна (готвене, миене).

Безопасността на храните е въпрос на хранително-вкусовата промишленост, т.е. всички участници в системата за продоволствена сигурност, законодатели, инспекции и други лица, вземащи решения, но и всеки гражданин, тъй като е част от една по-широка картина, която включва здравето на индивида и общността и благосъстоянието на околната среда в контекста устойчивото развитие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксиниран3002

    7 0 Отговор
    Винаги, когато се храните навън, 100гр. концентрат. Предпазва на 99% от такива болести.
  • 2 МИНИМАЛЕН ПЕНСЮНЕР😷

    13 0 Отговор
    ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ЗА НАС КОГАТО ХРАНАТА Я ГЛЕДАМЕ САМО ПРЕЗ ВИТРИНАТА НА ГАСТРОНОМА🤔
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.