Японски лекари разкриха кой зеленчук има най-мощна защита срещу рака. Става дума за лука. Според проучванията им той съдържа вещества, които спомагат за защитата на организма от различни заболявания, включително от онкологични такива и хипертония.
Освен това редовната консумация на лук увеличава контрола над кръвната захар и по този начин предотвратява риска от развитието на диабет. Мощните си защитни свойства пикантният зеленчук дължи на богатото си съдържание на вещества, които влияят положително върху организма.
В него има протеини, въглехидрати, водоразтворими витамини и минерали като селен, калций и желязо, благодарение на които дължи уникалната си биологична активност, антибактериални и антиоксидантни свойства. Благодарение на изобилието си от всички гореизброени благотворни за организма микроелементи, той е в състояние да намали нивото на глюкоза, мазнини и холестерол в кръвта, отбелязват още учените.
В своите новини Yahoo Japan съобщавата още, че лукът е мощен щит срещу рака благодарение на едно от неговите съединения – селен. Именно той активира процеса на апоптоза - самоунищожение на злокачествени клетки и потискане растежа на нови, пише woman.bg
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Не си вреден
До коментар #1 от "Нормално същество":
Обаче пречиш и досаждаш с едни и същи глупости всеки ден! Вместо желание за съжаление, палиш в хората желание да ти запалят врата!Коментиран от #3, #4
22:02 18.06.2022
3 Ефросина Е.Банева
До коментар #2 от "Не си вреден":
Зарежи го. А що се отнася до консумация на лук, в неограничени количества всички видове консумирам. И все пак се сдобих с доброкачествен рак 18.03.2015. Иначе е страшно полезен22:17 18.06.2022
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Трътката
Коментиран от #6
22:27 18.06.2022
6 Турчин
До коментар #5 от "Трътката":
При нас (турците) когато има боб яхния на софрата задължително има пресен лук. Всъщност при възрастните. Бабите и дядовците. Сега сне нежни нали неприятна била миризмата. Когато бях на 12-14 години всяко лято през ваканцията ме оставяха при старците. Сутрин пиде - баница с мед - пчелен или чepeн мед от цвекло. На обяд хляб с олио и червен пипер. Вечер Тархана - попарка - хляб с мляко и сирене и лук. На другата вечер боб яхния пак с лук. Пресен лук. И Лука не го режеха а дядото удряше един юмрук по огромния кромид и така се хранехме. И беше много вкусно.Коментиран от #8, #17
22:54 18.06.2022
7 Пиги
23:05 18.06.2022
8 Трътката
До коментар #6 от "Турчин":
Така е, имам спомени от онези времена. А това с удар върху главата лук го научих в казармата.Коментиран от #9
23:06 18.06.2022
9 Турчин
До коментар #8 от "Трътката":
Удариш ли го с юмрук вместо да го режеш не е лютив и е по вкусен. Аз готвя рядко. Съпругата ми се занимава в кухнята. Но когато тя закъснее запретвам ръкави. Пека 3-4 пиперки. Режа един кромид и ги пържа за малко. После добавям 6-7 домата. Махам им люспите предварително. Цепвам ципата им на кръст и ги пускам във вряла вода за 1 минута и после в студена и лесно се белят. Режа ги ситно и ги пускам в пържещите се лук и пипер. След 20 минути чyквaм едно яйце и преди да сваля от огъня поръсва със настъргано сирене или кашкавал и става перфектно. И жената доволна и децата. Друго не знам да готвя. На турски това е Менемен на български миш-маш. Но лукът губи свойствата си когато мине през огъня. Пресния лук е много полезен. На моряците са им изпопадали зъбите през средновековието защото хапвали сухари в продължение на месеци в морето. После започват да им дават по една глава пресен лук на ден и нямат проблеми със зъбите.Коментиран от #10, #11, #13
23:15 18.06.2022
10 Турчин
До коментар #9 от "Турчин":
Исках да кажа на моряците са им давали суров лук не пресен. Не зелен а сурова лукова глава.23:19 18.06.2022
11 Трътката
До коментар #9 от "Турчин":
И у нас е така, жената готви най-вече. Аз готвя когато имам желание и време. За миш-маш не знаех, че може да се слага и кашкавал, ще пробваме. А, моряците са имали и други проблеми поради липсата на пресни плодове и зеленчуци - витамин ц. Та, за лук не знам, но съм чел, че са имали каци с кисело зеле на корабите.Коментиран от #15
23:23 18.06.2022
12 Чесъна
Коментиран от #14
00:27 19.06.2022
13 Екстра
До коментар #9 от "Турчин":
Супер рецепта, но само едно яйчице ми се малее. Виж 3–4– 5– според другите продукти и според порциите– става екстра! За да го докараш още–по – като свалиш от огъня добави пресен магданоз– хем шарено и свежо, хем полезно( много вит.С и не само)00:30 19.06.2022
14 Екстра
До коментар #12 от "Чесъна":
Спор няма! Всички лукове( вкл. левурда– див чесън), са супер полезни, но най– вече сурови.00:33 19.06.2022
15 Ааааа
До коментар #11 от "Трътката":
Кашкавал обезателно),и малко сиренце00:52 19.06.2022
16 дипломат
Дайте още няколко рецепти за мъж с две леви ръце:)
03:23 19.06.2022
17 Черен мед
До коментар #6 от "Турчин":
Бихте ли казал, какъв е този “черен мед от цвекло”?За тарганата четох и звучи интересна и вкусна /за любителите на постни неща/, бих я пробвал!!! Баница с мед не съм ял, но си я представям, че е била ВЕЛИКА!!!
А олио с подправки и хляб /старият по Живково време типов -коричката препечена/ ми е любимо ядене, но го знаех като “циганска баница” ;)
05:17 19.06.2022
18 Почти
Коментиран от #19
05:19 19.06.2022
19 Лукчо
До коментар #18 от "Почти":
В наши дни много се говори за ползата от една или друга храна, но никой не говори за отглеждането и. Пестициди, изкуствени торове и т.н., може да превърнат продуктите в отрова. Не са едно и две съдебните дела спечелени срещу големите химически корпорации именно, поради зловредното влияние върху здравето.Та, не се отказвайте от зеленчуците, но по възможност вие си ги отглеждайте.
Такава е и политиката и контрола у нас, никаква!
А Япония, повярвайте, зеленчуците им са по-истински от нашите. Политика, култура, контрол!
10:11 19.06.2022