18 Юни, 2022 21:36 6 716 19

Японски учени посочиха зеленчука, който защитава от рак

  • японски учени-
  • зеленчук-
  • лук-
  • защита-
  • рак-
  • селен

Според проучванията той съдържа вещества, които спомагат за защитата на организма от различни заболявания, включително и онкологични

Японски учени посочиха зеленчука, който защитава от рак  - 1
Снимка: Shutterstock

Японски лекари разкриха кой зеленчук има най-мощна защита срещу рака. Става дума за лука. Според проучванията им той съдържа вещества, които спомагат за защитата на организма от различни заболявания, включително от онкологични такива и хипертония.

Освен това редовната консумация на лук увеличава контрола над кръвната захар и по този начин предотвратява риска от развитието на диабет. Мощните си защитни свойства пикантният зеленчук дължи на богатото си съдържание на вещества, които влияят положително върху организма.

В него има протеини, въглехидрати, водоразтворими витамини и минерали като селен, калций и желязо, благодарение на които дължи уникалната си биологична активност, антибактериални и антиоксидантни свойства. Благодарение на изобилието си от всички гореизброени благотворни за организма микроелементи, той е в състояние да намали нивото на глюкоза, мазнини и холестерол в кръвта, отбелязват още учените.

В своите новини Yahoo Japan съобщавата още, че лукът е мощен щит срещу рака благодарение на едно от неговите съединения – селен. Именно той активира процеса на апоптоза - самоунищожение на злокачествени клетки и потискане растежа на нови, пише woman.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Не си вреден

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нормално същество":

    Обаче пречиш и досаждаш с едни и същи глупости всеки ден! Вместо желание за съжаление, палиш в хората желание да ти запалят врата!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Ефросина Е.Банева

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не си вреден":

    Зарежи го. А що се отнася до консумация на лук, в неограничени количества всички видове консумирам. И все пак се сдобих с доброкачествен рак 18.03.2015. Иначе е страшно полезен
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трътката

    9 0 Отговор
    Лук, но в сурово състояние. Готвен лук, само за вкус и аромат.

    Коментиран от #6

  • 6 Турчин

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Трътката":

    При нас (турците) когато има боб яхния на софрата задължително има пресен лук. Всъщност при възрастните. Бабите и дядовците. Сега сне нежни нали неприятна била миризмата. Когато бях на 12-14 години всяко лято през ваканцията ме оставяха при старците. Сутрин пиде - баница с мед - пчелен или чepeн мед от цвекло. На обяд хляб с олио и червен пипер. Вечер Тархана - попарка - хляб с мляко и сирене и лук. На другата вечер боб яхния пак с лук. Пресен лук. И Лука не го режеха а дядото удряше един юмрук по огромния кромид и така се хранехме. И беше много вкусно.

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Пиги

    3 0 Отговор
    Най много селен има в сланината, не лъжете
  • 8 Трътката

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Турчин":

    Така е, имам спомени от онези времена. А това с удар върху главата лук го научих в казармата.

    Коментиран от #9

  • 9 Турчин

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Трътката":

    Удариш ли го с юмрук вместо да го режеш не е лютив и е по вкусен. Аз готвя рядко. Съпругата ми се занимава в кухнята. Но когато тя закъснее запретвам ръкави. Пека 3-4 пиперки. Режа един кромид и ги пържа за малко. После добавям 6-7 домата. Махам им люспите предварително. Цепвам ципата им на кръст и ги пускам във вряла вода за 1 минута и после в студена и лесно се белят. Режа ги ситно и ги пускам в пържещите се лук и пипер. След 20 минути чyквaм едно яйце и преди да сваля от огъня поръсва със настъргано сирене или кашкавал и става перфектно. И жената доволна и децата. Друго не знам да готвя. На турски това е Менемен на български миш-маш. Но лукът губи свойствата си когато мине през огъня. Пресния лук е много полезен. На моряците са им изпопадали зъбите през средновековието защото хапвали сухари в продължение на месеци в морето. После започват да им дават по една глава пресен лук на ден и нямат проблеми със зъбите.

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 10 Турчин

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Турчин":

    Исках да кажа на моряците са им давали суров лук не пресен. Не зелен а сурова лукова глава.
  • 11 Трътката

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Турчин":

    И у нас е така, жената готви най-вече. Аз готвя когато имам желание и време. За миш-маш не знаех, че може да се слага и кашкавал, ще пробваме. А, моряците са имали и други проблеми поради липсата на пресни плодове и зеленчуци - витамин ц. Та, за лук не знам, но съм чел, че са имали каци с кисело зеле на корабите.

    Коментиран от #15

  • 12 Чесъна

    7 0 Отговор
    е номер ПЪРВИ.

    Коментиран от #14

  • 13 Екстра

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Турчин":

    Супер рецепта, но само едно яйчице ми се малее. Виж 3–4– 5– според другите продукти и според порциите– става екстра! За да го докараш още–по – като свалиш от огъня добави пресен магданоз– хем шарено и свежо, хем полезно( много вит.С и не само)
  • 14 Екстра

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чесъна":

    Спор няма! Всички лукове( вкл. левурда– див чесън), са супер полезни, но най– вече сурови.
  • 15 Ааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трътката":

    Кашкавал обезателно),и малко сиренце
  • 16 дипломат

    4 0 Отговор
    Е направо ми потекоха лигите.
    Дайте още няколко рецепти за мъж с две леви ръце:)
  • 17 Черен мед

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Турчин":

    Бихте ли казал, какъв е този “черен мед от цвекло”?
    За тарганата четох и звучи интересна и вкусна /за любителите на постни неща/, бих я пробвал!!! Баница с мед не съм ял, но си я представям, че е била ВЕЛИКА!!!
    А олио с подправки и хляб /старият по Живково време типов -коричката препечена/ ми е любимо ядене, но го знаех като “циганска баница” ;)
  • 18 Почти

    1 0 Отговор
    Мой роднина почина от рак и още помня неговите думи за лука,защото не сядаше на масата без лук."Бог да прости онези,които са яли само лук"

    Коментиран от #19

  • 19 Лукчо

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Почти":

    В наши дни много се говори за ползата от една или друга храна, но никой не говори за отглеждането и. Пестициди, изкуствени торове и т.н., може да превърнат продуктите в отрова. Не са едно и две съдебните дела спечелени срещу големите химически корпорации именно, поради зловредното влияние върху здравето.
    Та, не се отказвайте от зеленчуците, но по възможност вие си ги отглеждайте.
    Такава е и политиката и контрола у нас, никаква!
    А Япония, повярвайте, зеленчуците им са по-истински от нашите. Политика, култура, контрол!