22 Юни, 2022 13:46 1 678 1

Диетолози посочиха най-полезните листни зеленчуци

  • диетолози-
  • листни зеленчуци-
  • хранене-
  • здраве

Според експертите по хранене тези зеленчуци трябва да присъстват в менюто ни всеки ден

Диетолози посочиха най-полезните листни зеленчуци - 1
Снимка: Shutterstock

Експертите по хранене посочват, че листните зеленчуци трябва да бъдат включени в менюто на всеки човек. Диетолозите Тами Лакатос Шамс и Лиси Лакатос изброяват пет вида листни зеленчуци, които трябва да бъдат включени в различни ястия всеки ден.

Глухарче

Глухарчето помага за подобряване на функционирането на храносмилателната система и черния дроб. Освен това съдържа много антиоксиданти, които могат да предотвратят развитието на хронични заболявания. Също така укрепва имунната система, увеличава броя на полезните бактерии в червата, поддържа здравето на очите и прави костите по-силни.

Бок чой

Бок чой е екзотичният братовчед на зелето. Този зеленчук принадлежи към кръстоцветните. Проучванията показват, че може да намали вероятността от развитие на рак, тъй като съдържа вещества, които забавят растежа на туморите. В него има и флавоноид, който помага за намаляване на възпалението и предпазва от появата на хронични заболявания, пише dariknews.bg.

Кълнове от броколи

Кълновете на броколите имат високо съдържание на сулфорафан, който намалява лошия холестерол, което от своя страна спомага за намаляване на риска от рак.

Кресон

Кресонът помага за предотвратяване на различни заболявания. Съдържа витамин К, който помага за поддържане на здравето на костите.

Спанак

Според научни данни спанакът предпазва от рак на стомаха, хранопровода, устата. Други ползи за здравето от спанака включват понижаване на кръвното налягане и подобряване на когнитивните функции.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не разбрах

    4 0 Отговор
    Със стековете на барбекюто ли се слагат или служат само за декорация на скарата?