Last news in Fakti

27 Юни, 2022 10:13 1 466 9

Коронавирусът води до сърдечносъдови заболявания

  • коронавирус-
  • сърдечни-
  • проблеми-
  • заболели-
  • заболявания

Заяви директорът на Научно-изследователския център "В. А. Алмазов" към Министерството на здравеопазването на Русия, Евгений Шляхто

Коронавирусът води до сърдечносъдови заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Сравнително голям процент от пациентите, които са се заразили с коронавирус, имат редица показатели, сочещи към риск от сърдечносъдови заболявания, заяви пред РИА Новости директорът на Научно-изследователския център "В. А. Алмазов" към Министерството на здравеопазването на Русия, Евгений Шляхто, предаде dariknews.bg.

"При сравнително голям процент пациенти, дори и при средна тежест на прекараната коронавирусна инфекция, се откриват повишени маркери на миокардно увреждане, нива на тропонин Т и промени в ЕКГ. Това са сигнали, че в бъдеще може да се стигне до увреждане на миокарда, ритъмни нарушения и сърдечна недостатъчност", казва той.

Лекарят отбеляза, че забавеният ефект от преболедуването на COVID-19 могат да бъдат патологични промени в миокарда, както поради влиянието на самия вирус, така и поради нарушени имунни механизми.

Според Шляхто рисковете от бъдещо развитие на сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения са основание пациентите да се подложат на задълбочен медицински преглед. Той би трябвало да включва оценка на възпалителните маркери и функционалното състояние на сърцето, ехокардиография, оценка на състоянието на съдовете и вероятността от тромбоза и тромбоемболични усложнения, обяснява кардиологът.

Той подчерта, че в тази ситуация е важно да се възползваме от съществуващия в момента спад в заболеваемостта от коронавирус и да се ваксинираме.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    23 2 Отговор
    Преди дни доцент Мангъров рече друго, че това увеличение на сърдечносъдовите заболявания е заради ваксините, а не толкова заради ковида.

    Коментиран от #2, #5, #9

  • 2 00014

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Гладна журналистка на чичо Доктор си играе.
  • 3 Дам

    16 2 Отговор
    Съвсем очевидно войната в Украйна свършва, сатанистите от Новия световен ред претърпяха поредния унизителен провал на плановете си и сега се връщат пак към Пландемията! Само че, този път много хора вече прогледнаха и прозряха измамата. При следващите опити за пълни локдауни не знам "елитите" къде ще се крият от гнева на хората!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да да

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Най-малко ваксинирани, а най-много сърдечни заболявания.
  • 6 ЕКЗЕКУТОР

    3 2 Отговор
    Ами нали за това е пуснат от лабораторйте за да води до такива заболявания
  • 7 д-р Уилям Гейтс III

    2 1 Отговор
    Да, а "ваксините" даже помагат срещу тях!
  • 8 Анонимен

    1 0 Отговор
    "Коронавирусът води до сърдечносъдови заболявания"
    В Уикито пише същото и за грипа! И сега какво?!
  • 9 Само коментирам

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":




    "Коронавирусът води до сърдечносъдови заболявания"



    Не, ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ водят до съречносъдови заболявания. Доказано (справка - миокардит)




    😉