4 Юли, 2022 22:29 5 778 3

Учени разкриха идеалната продължителност на съня според възрастта

  • сън-
  • продължителност на съня-
  • възраст-
  • здраве

Идеалното количество нощна почивка за здравето на сърцето и на организма като цяло

Учени разкриха идеалната продължителност на съня според възрастта - 1
Снимка: Shutterstock

Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания преразгледа препоръките си за идеалната продължителност на съня. Учените са определили идеалното количество нощна почивка за здравето на сърцето и на организма като цяло, съобщава EurekAlert, цитира БГНЕС.

Кардиолозите препоръчват седем до девет часа сън за възрастни, осем до десет часа за тийнейджъри, девет до 12 часа за деца на възраст от шест до 12 години и до 16 часа за деца под пет години. Също така, според експертите, е важно да се спазват циркадните ритми - циклични колебания в интензивността на биологичните процеси, свързани с промяната на деня и нощта. Уточнява се, че отклоненията от тях могат да имат отрицателно въздействие върху организма.

"Сънят влияе върху цялостното здраве и хората със здравословен режим на съня са по-способни да се справят с рисковите фактори за сърцето, като например наднорменото тегло, високото кръвно налягане или риска от развитие на диабет тип 2", заяви президентът на Американската асоциация по сърдечни заболявания Доналд М. Лойд-Джоунс.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    4 4 Отговор
    ....първо са казва сан спомен ни праи ..после нивата не чака да са наспиш до 11ч ,штот си легнал в 12 ч...и трето Най важно !.....Не видиш ли изгрева на Слънцето , между 6 и 6,30 ч..
    Деня ти е загубен..истърваш посрещането на новото,новия ден,новия късмет... Ас поне спазвам тези принципи , опитвам се да ги предавам и на младите и децата
  • 2 Освен

    6 2 Отговор
    Единственото полезно от статията е трафик за сайта .
  • 3 Залъгалки

    5 0 Отговор
    Поредните брътвежи на съвременната псевдо медицина. Все едно слушам шамани от Средновековието. Не съня определя болестите, а обратно - болестите определят съня. Нарушенията в съня са само показател за болести и няма да се излекувате ако се насилвате да спите точно 8 часа. Подобни са им "съветите" и за други болести просто защото не могат да ги лекуват.